22 februarie: Mihai Leu a câștigat pentru România primul titlul de campion mondial la box profesionist

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala
22 februarie: Mihai Leu a câștigat pentru România primul titlul de campion mondial la box profesionist

Mihai Leu (n. 13 februarie 1968, Hunedoara) este un sportiv român. S-a făcut cunoscut ca pugilist, fiind campion mondial WBO la semimijlocie în 1997. S-a retras din box în urma unei accidentări, fiind neînfrânt la fel ca legendarul boxer european Terry Marsh.

A început apoi să concureze ca pilot de raliu, unde a devenit campion național în 2003 la bordul unui Hyundai Accent WRC. Din 2010 este team-managerul Jack Daniels Rally Team, echipă ce concurează în Campionatul Național de Raliuri (CNR).

ELIT

Pe 22 februarie 1997, în Sporthalle din Hamburg, Mihai Leu îl învingea pe panamezul Santiago Samaniego în 12 runde şi câştiga centura WBO la categoria semimijlocie, primul titlu mondial la profesionişti obţinut de un român. Momentul intonării imnului îl marchează şi acum pe Leu. „Eu boxam în Germania cu numele de Michael Loewe şi toţi credeau că sunt neamţ. De asta a fost o surpriză pentru mulţi când m-au văzut cu steagul României. S-au dus discuţiile până într-acolo încât au spus că este mai bine să nu se cânte imnul României. Nu am acceptat însă, mi-am iubit mereu ţara”, a declarat fostul sportiv.

Mihai Leu a boxat cu Samaniego la zece ani după ce fugise de regimul comunist din România. Samaniego era favorit şi avea deja stabilite mai multe meciuri în SUA. „Ştiu că primeam pumni şi nu-mi dădeam seama ce puteam să fac pentru a nu primi lovituri din toate părţile. În repriza a treia mi s-a rupt tendonul care ţine bicepsul la braţul stâng. Uite, se vede o gaură! Se vede cum mi-a alunecat muşchiul în jos”, a afirmat Leu.

În cele din urmă, românul s-a impus la puncte în faţa panamezului. Soţia sa nu a aşteptat decizia arbitrilor. A urcat în ring şi l-a felicitat imediat dupa gongul final. „Amore (…) eşti campion mondial! Atunci am ştiut că am câştigat meciul”, îşi aminteşte Leu.

Mihai Leu spune că felul în care a fost primit în România după succesul de la Hamburg a contat mai mult decât orice recompensă financiară. „Înainte să deschida drumul pentru Doroftei sau Bute, Leu nu se aştepta să devină vedetă în propria ţară. „Am făcut escală la Timişoara şi am văzut fanfara pe aeroport. Chiar vorbeam cu un prieten: Oare pe cine aşteaptă? (…) Primirea din România pot să spun că poate a fost mai importantă decât orice recompensă financiară pe care am primit-o pentru acest meci”.

Mihai Leu este neînvins în boxul profesionist, un record pe care pe plan european îl mai deţine doar englezul Terry Marsh. În total, a boxat în 28  meciuri, toate în Germania şi Austria. Leu şi-a apărat o singură dată titlul cucerit la categoria semimijlocie (20 septembrie 1997 cu irlandezul Michael Carruth). Apoi a fost nevoit să se retragă din cauza problemelor medicale. După 20 de ani de box, au urmat zece ani de raliuri, încununaţi cu un titlu de campion naţional în 2003.

sursa: romaniatv.net

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419