Rămâi conectat

Ştirea zilei

20.255 de lei lunar – cea mai mare indemnizaţie pentru creşterea copilului în județul Alba

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

20.255 de lei – cea mai mare indemnizaţie pentru creşterea copilului în Alba • Alte 9 persoane încasează lunar o indemnizaţie între 10.000 şi 20.000 de lei, 7 persoane încasează lunar între 7.000 şi 8.800 de lei, iar 33 de persoane încasează sume între 5.000 şi 6.800 de lei

Potrivit legislației în vigoare, oricare dintre părinți poate cere, în anumite condiții, indemnizația de creștere a copilului. La nivelul județului nostru, AJPIS Alba avea în evidență, la finele lunii aprilie, 3.157 de beneficiari ai indemnizației pentru creșterea copilului, iar statul a alocat pentru plata acestui beneficiu aproape 4,8 milioane de lei, ne-a informat Flaviu Cozuc, directorul AJPIS. Dacă urmărim datele statistice, în aceeași perioadă a anului trecut erau înregistrați ceva mai puțini beneficiari – 2.944 de persoane, care primeau în total doar aproape jumătate din suma alocată în aprilie 2017, adică 2,5 milioane de lei.

”În timp ce numărul beneficiarilor a rămas aproape același ca în aprilie 2016, în aceeași lună din 2017 se înregistrează o creștere a totalului plăților cu 92,3 la sută. Și în privința acordării stimulentului de inserție se observă același trend ascendent în privința sumelor plătite beneficiarilor. Dacă în aprilie 2016 primeau acest stimulent 602 beneficiari, suma plătită fiind de aproape 300.000 de lei, în aprilie 2017 numărul beneficiarilor aproape s-a dublat, ajungând la 1.109 persoane, iar suma alocată ajunge la 688.589 de lei. Procentajul de creștere a sumei plătite pentru acest drept în aprilie 2017, față de aprilie 2016 a crescut cu mai bine de 128 la sută, iar numărul beneficiarilor este mai mare cu 84,2 la sută”, a explicat Flaviu Cozuc, directorul AJPIS Alba.

Se plafonează sau nu indemnizația?

Așa cum se știe, ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, a vorbit despre necesitatea plafonării indemnizației pentru creșterea copilului, după ce s-a constatat că sumele alocate au crescut foarte mult în ultima perioadă. Ea a amintit despre faptul că legislația actuală conduce la anomalii în acest domeniu. În județul nostru, din cei 3.157 de beneficiari ai indemnizației pentru creșterea copilului se remarcă 50 de persoane care beneficiază de sume între 5.000 de lei și 20.000 de lei. Potrivit statisticilor, 10 persoane din județ primesc indemnizație cuprinsă între 10.000 de lei și 20.255 de lei. Totodată, 7 persoane beneficiază de o indemnizație pentru creșterea copilului cuprinsă între 7.000 de lei și 8.800 de lei, iar 33 de persoane au o indemnizație cuprinsă între 5.000 și 6.800 de lei.

Cine beneficiază de indemnizație

Potrivit legii, persoanele care au realizat timp de cel puțin 12 luni venituri impozabile în ultimii doi ani anteriori datei nașterii copilului pot să beneficieze de concediul pentru creșterea copilului (CCC) în vârstă de până la doi ani (respectiv trei ani, pentru copilul cu handicap), precum și de o indemnizație lunară, așa cum prevede Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 111/2010. În afară de banii obţinuţi din salarii, activităţi independente, activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, cele 12 luni de venituri necesare anterior naşterii copilului pot fi constituite integral şi din perioade în care, de exemplu, solicitanţii au beneficiat de şomaj, concediu medical, pensie de invaliditate sau concediu fără plată pentru creşterea copilului.

După cum prevede OUG nr. 111/2010, oricare dintre părinții copilului poate să beneficieze de concediul de creștere a copilului și de indemnizație. Mai mult, acesta se cuvine pentru fiecare dintre nașteri, dacă părinții au mai mult de un copil. În principiu, dacă sunt respectate condițiile enunțate mai sus privitor la realizarea veniturilor impozabile, părinții pot cere indemnizația și intrarea în concediu dacă mai îndeplinesc următoarele condiții: sunt cetăţeni români, cetăţeni străini sau apatrizi (adică fără cetăţenie); au domiciliul/reşedinţa pe teritoriul României; locuiesc în România împreună cu copilul/copiii pentru care solicită drepturile şi se ocupă de creşterea şi îngrijirea acestuia/acestora.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Aparatură medicală de ultimă generație, pentru Centrul de Sănătate Multifuncțional Ocna Mureș: Ecograf performant, care permite investigațiile inclusiv la copii. Servicii medicale oferite

Ziarul Unirea

Publicat

în

Aparatură medicală de ultimă generație, pentru Centrul de Sănătate Multifuncțional Ocna Mureș: Ecograf performant, care permite investigațiile inclusiv la copii. Servicii medicale oferite Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia continuă investițiile în aparatură medicală de ultimă generație, pentru a asigura servicii medicale de cea mai înaltă calitate. Recent, pentru Centrul de Sănătate Multifuncțional Ocna Mureș […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea