Rămâi conectat
Alba Music and Film Festival 2022

Actualitate

2 iunie: Ziua Națională a Adopției, sărbătorită la Alba Iulia. Întâlnire cu copiii și părinții adoptivi din județ la Grădinița ”Lumea Ștrumfilor”, organizată de DGASPC

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

adoptieDin anul 2014, în România prin Legea nr. 21/2014, ziua de 2 iunie a fost declarată  ca „Ziua Naţională pentru Adopţie”. Pentru a marca „Ziua Naţională pentru Adopţie”, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba prin Biroul Adopţii şi Post-adopţii, organizează vineri, 29 mai a.c., de la ora 18,00, o întâlnire la grădiniţa „Lumea Ştrumfilor” din Alba Iulia, strada Moţilor nr. 224.
 
La acest eveniment, care are ca scop principal sărbătorirea  adopţiei, sunt invitaţi să participe toţi copiii şi părinţii adoptivi de pe raza judeţului Alba; copiii vor fi implicaţi în activităţi  specifice vârstei lor, iar părinţii vor discuta şi îşi vor împărtăşi din experienţele lor.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului este responsabilă de protecţia copiilor care nu pot fi îngrijiţi în propriile familii şi, astfel, beneficiază de o măsură de protecţie specială. Nu toţi copiii sunt adoptabili, chiar dacă în sistemul de protecţie a copilului există  mulţi copii în grija asistenţilor maternali sau în centre rezidenţiale. De cele mai multe ori lipsa resurselor materiale şi financiare îi determină pe părinţii biologici să apeleze la aceste servicii suport oferite de direcţiile de asistenţă socială şi protecţia copilului, dar mulţi dintre copiii aflaţi în sistemul de protecţie menţin legături cu familia lor.

Adopţia este operaţiunea juridică prin care se creează legătura de filiaţie între adoptat şi adoptator, precum şi legături de rudenie între adoptat şi rudele adoptatorului. Dincolo de această legătură de filiaţie, adopţia este un proces extrem de complex care schimbă definitiv viaţa unei familii şi a unui copil.

Elit - Gustul Desăvârșit

Conform noii legi a adopţiei – Legea 273/21 iunie 2004(**republicată**)(*actualizată*), un copil este declarat adoptabil:
– dacă la împlinirea unui an de la instituirea măsurii de protecţie specială părinţii biologici sau rudele de până la gradul al IV-lea nu pot fi găsite sau refuză reintegrarea sau integrarea acestuia în familie;
– o altă situaţie în care un copil devine adoptabil este atunci când părinţii sau rudele de până la gradul al IV-lea declară în scris că nu doresc să se ocupe de creşterea şi îngrijirea acestuia şi nu-şi retrag această declaraţie în termen de 60 de zile;
– în cazul în care copilul este înregistrat ca având părinţi necunoscuţi, adopţia se va stabili în maximum 30 de zile de la eliberarea certificatului de naştere;
– dacă părintele biologic al copilului este minor şi a împlinit 14 ani, acesta îşi poate exprima acordul scris la adopţia copilului, asistat de ocrotitorul legal. În cazul în care părinţii fireşti nu au împlinit 14 ani, copilul nu poate fi dat spre adopţie.

Deci, copiii adoptabili sunt acei copii pentru care instanţa de judecată a deschis procedura adopţiei interne, în urma  demersurilor specialiştilor direcţiei de a reintegra copilul în familia biologică sau extinsă şi pe baza consimţământului la adopţie exprimat de părinţii biologici în instanţă.

De asemenea, o schimbare semnificativă în textul legii priveşte adopţiile internaţionale. Astfel, cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care doresc să adopte un copil din România pot demara procedura de adopţie. În primă fază, aceştia se pot adresa autorităţilor din domeniul adopţiei din ţara respectivă pentru solicitarea atestatului de familie adoptatoare.
Pot adopta:
– rudele de până la gradul al IV-lea ale copilului pentru care a fost deja deschisă procedura adopţiei interne;
– familiile în care cel puţin unul dintre soţi este şi cetăţean român;
– cetăţenii străini, dacă sunt căsătoriţi cu părintele natural al copilului adoptabil.

Persoanele adoptatoare trebuie să dovedească faptul că au posibilitatea să locuiască permanent în statul în care se află. În plus, acestea au obligaţia de a locui cel puţin 30 de zile consecutiv în România pentru a întări relaţia cu copilul.

Pot fi adoptaţi copiii adoptabili care în termen de doi ani nu au fost adoptaţi de o familie cu reşedinţa în România.
În cadrul DGASPC Alba activitatea  în ceea ce priveşte adopţia se desfăşoară de către Biroul Adopţii şi Post-adopţii care oferă următoarele servicii:
– servicii pentru copil: evidenta copilului, evaluare, pregătire, potrivire, monitorizare, informare şi consiliere;
– servicii pentru familia potenţial adoptatoare: informare, evaluare, pregătire, monitorizare şi sprijin;
– servicii pentru familia biologica: informare şi sprijin, consiliere în vederea exprimării consimţământului la adopţie;
– servicii post-adopţie: consiliere şi informare, sprijin şi asistenta familiilor adoptatoare şi copiilor adoptaţi, monitorizare post – adopţie.

În perioada 1 ianuarie 2014 – 28 mai 2015, DGASPC Alba a atestat un număr de 42 de persoane/familii apte să adopte. De asemenea, în decursul perioadei menţionate, instanţa de judecată competentă a hotărât deschiderea procedurii de adopţie pentru un număr de 63 de copii, încredinţarea în vederea adopţiei pentru un număr de 27 de copii, iar pentru 26 copii a hotărât încuviinţarea adopţiei. A.M.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Vacanță în Grecia 2022: Atenționare de călătorie din partea MAE. Avertizare de caniculă și pericol de incendii de vegetație

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022
Vacanță în Grecia 2022: Atenționare de călătorie din partea MAE. Avertizare de caniculă și pericol de incendii de vegetație

Ministerul Afacerilor Exterene a informat cetățenii români care se află sau intenționează să călătorească în Republica Elenă, pentru următoarea perioadă a lunii august, faptul că autoritățile locale au emis o avertizare meteo de caniculă și pericol de incendii de vegetație.

Potrivit MAE, Serviciul Naţional grec de Meteorologie (EMY) a emis, pentru perioada 18-21 august, pe întreg teritoriul elen, o avertizare meteo de caniculă, cu temperaturi care pot atinge valoarea de 42 de grade Celsius.

Elit - Gustul Desăvârșit

„În context, autorităţile elene au emis şi o avertizare privind creşterea riscului apariţiei incendiilor forestiere, producerea acestora fiind favorizată de temperaturile mai ridicate cu 4-7 grade Celsius faţă de media normală în această perioadă a anului, gradul foarte scăzut de umiditate (sub 10%) al combustibililor naturali (ex: crengi / vegetaţie / frunze / ace de pin uscate) şi existenţa condiţiilor de propagare rapidă a unor potenţiale focare din cauza vântului care va înregistra în această perioadă viteze de peste 60 kilometri/oră”, arată sursa citată.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena +302106710035 şi Consulatului General al României de la Salonic +302310340088, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă +306978996222 şi Consulatului General al României de la Salonic +306946049076.

MAE recomandă consultarea paginilor de Internet http://atena.mae.ro, http://salonic.mae.ro, www.meteoalarm.org şi reaminteşte că românii care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia Călătoreşte în siguranţă, care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Ce se întâmplă cu compensarea la carburanți. Premierul Ciucă: La sfârșitul lunii septembrie vom avea evaluarea completă a măsurii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Ce se întâmplă cu compensarea la carburanți. Premierul Ciucă: La sfârșitul lunii septembrie vom avea evaluarea completă a măsurii

Vorbind despre măsura de compensare voluntară cu 50 de bani a prețurilor la pompă la carburanți, introdusă în data de 1 iulie, premierul Nicolae Ciucă a spus că „ne aflăm deja la jumătatea intervalului de timp prin care am asigurat acea decizie de compensare a creșterii prețului la carburanți și putem să identificăm faptul că încă din momentul în care s-a luat această decizie prețul la carburant a scăzut”.

„La sfârșitul lunii septembrie vom avea evaluarea completă a măsurii pe care am luat-o la nivelul Guvernului, măsură care a fost foarte bună în sensul că am putut vedea cu toții impactul pe care l-a produs în reglarea prețurilor la carburanți.”, a declarat miercuri premierul Nicolae Ciucă.

Datele din aplicația Monitorul Prețurilor, gestionată de Consiliul Concurenței, unde sunt afișate prețurile la carburanți fără reducerea de 0,5 lei/l (care este însă aplicată la casă), arată că în București, cel mai mic preț la benzina standard este la stația Petrom (str. Doctor Herescu), respectiv 7,99 lei. Aplicând reducerea de 50 de bani rezultă un preț de 7,49 de lei.

Elit - Gustul Desăvârșit

La aceeași stație, prețul la motorina standard este azi la nivelul de 8,61 de lei, ceea ce înseamnă 8,11 lei cu reducerea de 50 de bani.

Sursa: hotnews.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

COVID 17 august 2022, în România: 7.500 de cazuri noi de coronavirus și 40 decese, în ultimele 24 de ore

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

COVID 17 august 2022, în România: 7.500 de cazuri noi de coronavirus și 40 decese, în ultimele 24 de ore

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 7.500 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), cu 3.900 mai multe față de ziua anterioară. 1.492 din cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 354 persoane au fost reconfirmate pozitiv.

În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 este de 3.701 cu 274 mai puține față de ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 274 persoane, cu 6 mai puține față de ziua anterioară. Din cei 274 pacienți internați la ATI, 243 sunt nevaccinați.

Elit - Gustul Desăvârșit

Din totalul pacienților internați, 476 sunt minori, 472 fiind internați în secții, cu 80 mai puțini față de ziua anterioară și 4 la ATI, cu 1 mai mult decât în ziua anterioară.

Până astăzi, 66.417 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS-CoV-2 au decedat.

În intervalul 16.08.2022 (10:00) – 17.08.2022 (10:00) au fost raportate de către INSP 42 decese (23 bărbați și 19 femei), dintre care 2 raportate anterior intervalului de referință.

Dintre cele 42 decese, 4 au fost înregistrate la categoria de vârstă 50-59 de ani, 11 la categoria de vârstă 60-69 de ani, 14 la categoria de vârstă 70-79 de ani și 13 la categoria de vârstă peste 80 de ani.

În ultimele 24 de ore au fost efectuate 5.036 teste RT-PCR ( 3.168 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 1.868 la cerere) și 23.626 teste rapide antigenice. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 13.379.741 teste RT-PCR și 11.038.930 teste rapide antigenice.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare