Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

2.000 de lei pentru nou-născuții din categoriile defavorizate: Condiții de eligibilitate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

2.000 de lei pentru nou-născuții din categoriile defavorizate: Condiții de eligibilitate

În vara anului 2022, Executivul de la București a decis acordarea unui sprijin de 2.000 de lei pentru mamele și copiii nou-născuți din categoriile cele mai defavorizate.

Autoritățile au stabilit condițiile de acordare a ajutoarelor printr-un ordin publicat miercuri. Acest lucru se traduce prin faptul că mămicile pot intra curând în posesia banilor.

Ajutoarele vor fi acordate sub forma unui tichet social, a cărui grafi de acordare fost introdus prin OUG 113/2022. Procedura specifică de distribuire este cuprinsă în Ordinul Ministerului Investițiilor nr. 1154/2023 intrat deja în vigoare.

Potrivit actului normativ menționat, lista beneficiarilor este întocmită de autoritățile centrale, acestea au sarcina de a transmite mai departe către instituțiile prefectului, lista beneficiarilor finali, cel târziu în ultima zi lucrătoare a lunii.

În baza listelor verificate și centralizate la prefectură se emit și tipăresc suporturile electronice pentru voucherele sociale pentru nou-născuți, sub forma unor carduri. Ulterior, acestea vor ajunge la primării, care sunt obligate să le distribuie în a doua parte a lunii următoare, aferente lunii de referință, destinatarilor eligibili.
Condițiile de eligibilitate

Autoritățile au stabilit condițiile de acordare a ajutorului de 2.000 de lei în baza OUG 113/2022 care stipulează că pot primi 2.000 de lei următoarele mame: cele care obțin venitul minim garantat stabilit prin Legea nr. 416/2001;mamele care fac parte din familii care beneficiază de alocație pentru susținerea familiei; mamele care au dizabilități;

sau femeile care se află temporar în situații vulnerabile (victime ale calamităților, ale violenței domestice; persoane dependete) sau care se află în situații extreme de vulnerabilitate adică nu mai au locuință, au fost date afară din propria locuință.

De asemenea, vor beneficia de ajutorul statului și mamele care nu au acte de identitate și nu pot beneficia de drepturile civile, sau sunt minore. Ajutorul este acordat și mamelor care provin din zona de conflict a Ucrainei. Banii pot fi utilizați ca în cazul celorlalte vouchere doar pentru achiziționarea produselor dedicate pentru bebeluși precum trusouri pentru nou-născuti, scutece, articole sanitare și medicale.

„Mamele și nou-născuții din familii vulnerabile vor beneficia de un sprijin în valoare de 2.000 de lei pentru achiziția de articole medicale și de igienă, dar și de consiliere parentală. Potrivit Hotărârii de Guvern, de aceste tichete vor beneficia toate mămicile cu bebeluși de până în 3 luni. O felicit pe Roxana Mînzatu, secretar de stat în Cancelaria Primului-Ministru și fost ministru al Fondurilor Europene, că nu a abandonat acest proiect”, a declarat Gabriela Firea într-un mesaj postat pe rețeaua de socializare Facebook.

Guvernul poate modifica valoarea ajutorului cu o sinfură condiție și anume, operarea modificării cu cel puțin o lună înainte de încheierea anului.

Sursa: infofinanciar.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Floriile 2024: La ce produse trebuie să fim atenți în perioada următoare. Recomandările ANPC

Bogdan Ilea

Publicat

în

Floriile 2024: La ce produse trebuie să fim atenți în perioada următoare. Recomandările ANPC În perioada sărbătorilor mai ales când este dezlegarea la pește, trebuie să fim foarte atenți la alimentele pe care le achiziționăm. ANPC transmite că recomandă consumatorilor să ţină cont de câteva sfaturi. ‘În preajma Sărbătorii Floriilor, în care, conform tradiţiei, creşte […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea