Rămâi conectat

Curier Județean

16 martie: ”Blind date cu 300 de cărți”, la Muzeul Principia din Alba Iulia. Eveniment realizat de liceeni YouthBank în scopul promovării lecturii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Vineri, 16 martie 2018, în intervalul orar 14.00 – 18.00, Muzeul Principia din Alba Iulia va găzdui cea de-a treia ediție a evenimentului “Blind date cu 300 de cărți”, realizat de liceenii YouthBank în scopul promovării lecturii, pentru că repune în circulație încă 300 de volume donate de cititori generoși, în același timp strângând, sub emblematicul acoperiș în formă de carte al muzeului, alți cititori, dornici de o întâlnire “pe nevăzute” cu scriitori români și străini.

Evenimentul contribuie la strângerea de fonduri pentru finanțarea proiectelor de antreprenoriat social ale adolescenților, în cadrul programului YouthBank derulat de Fundația Comunitară Alba, ambițiosul obiectiv al voluntarilor YB în acest an școlar fiind mobilizarea a 40.000 lei pentru tânăra generație.

În schimbul unei donații simbolice, de 10 lei, modică față de valoarea oricărui exemplar oferit de organizatori, participanții la eveniment vor putea alege cărți „pe nevăzute” (anonimizate prin împachetare), din cele 300 special pregătite de liceenii YouthBank, 300 fiind un număr simbolic pentru că reamintește cele trei secole de existență ale Cetății Alba Carolina. Toți cei prezenți vor primi certificate de participare la “Blind date” și de susținere a tinerei generații. Intrarea în Muzeul Principia este liberă pe durata evenimentului, iar participanții pot profita de prezența soldaților romani nu doar pentru fotografii și selfiuri, ci și pentru a se transpune pentru câteva momente în rolul lor, prin îmbrăcarea echipamentului complex ce a fost reconstituit de specialiști.

“Deși mediul online ia amploare, cititul nu poate fi înlocuit cu nimic. Când vorbim despre cărți, ne vin în minte povești menite să ne stârnească interesul, imaginația și creativitatea. Pur și simplu îți poți clădi un univers doar al tău, un loc menit să te scape de agitația cotidiană. Știm că există mai mult de 300 de cititori în cetatea noastră și cel puțin tot atâtea persoane care cred în generația tânără. Pe toți aceștia vrem să îi mobilizăm în 16 martie, să îi cunoaștem și să ne cunoască” – Luminița Moldovan, coordonator al programului YouthBank în cadrul Fundației Comunitare.

“YouthBank se traduce ca ‘Banca Tinerilor’. Pentru cel care privește programul din exterior, înseamnă locul în care tinerii pot găsi sprijin și resurse financiare pentru ideile lor, dar pentru noi, YouthBank înseamnă locul în care luăm tot ce avem mai frumos în suflet și cumulăm aici pentru a porni schimbarea la care cu toții visăm” – Claudiu Bîrluțiu, elev în clasa a XI-a, unul din zecile de voluntari YB.

Susținut de Municipiul Alba Iulia și Muzeul Principia, evenimentul este realizat în parteneriat cu Muzeul Național al Unirii Alba Iulia și Biblioteca Județeană “Lucian Blaga” Alba. Alături de municipalitate, programul YouthBank are ca principali parteneri Aloref, Ancău Company și Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia, ca finanțatori Porterom, Pensiunea Select și Deko Team, iar ca susținători Societatea de Transport Public, Tipo-Rex, Nicolae Boca Photography și Impact Design.

Amplasat în Piața Cetății, Muzeul Principia este, practic, o excelentă valorificare a castrului roman Apulum, aici avându-și sediul comandamentul Legiunii a XIII-a Gemina, singura legiune care a staționat pe teritoriul Daciei pe toată perioada ocupației romane. Muzeul este unul dintre locurile în care puteți afla povestea castrului ridicat de romani la Apulum, conținând machete excepționale, ce reconstituie tabere militare romane și scene de luptă din acea epocă.

Demarat în anii ’90 în Irlanda de Nord și lansat în Alba în 2009, YouthBank dă ocazia tinerilor să facă ceva bun cu timpul lor, dezvoltând comunitatea și dezvoltându-și în același timp abilități importante pentru viitoarea lor carieră: leadership, comunicare, managementul timpului, de proiect sau financiar, lucru în echipă și antreprenoriat. În fiecare an este creat și administrat transparent un fond special destinat proiectelor implementate în comunitate de alți liceeni. Programul a fost de mai multe ori desemnat cel mai bun program de voluntariat în educaţie din județul Alba, obținând importante premii și la nivel național, ca o recunoaștere a rezultatelor sale și a schimbării pe care o produce în rândul generației tinere și comunității.

Prin YouthBank, Fundația Comunitară a acordat până în prezent 64 de granturi liceenilor din Alba, în valoare totală de peste 141.000 lei, finanțând astfel inițiativele în comunitate a peste 300 de adolescenți, în proiecte care au avut peste 24.000 de beneficiari.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Un bărbat din Gârbova a profitat de greșeala unei femei și a sustras de pe cardul acesteia 1.500 lei. Este cercetat de către polițiști

Bogdan Ilea

Publicat

în

Un bărbat din Gârbova a profitat de greșeala unei femei și a sustras de pe cardul acesteia 1.500 lei. Este cercetat de către polițiști În timp ce se afla în interiorul unei bănci, un bărbat din Gârbova de 48 de ani, a găsit un card de pe care a scos 1.500 de lei. Este cercetat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea