Rămâi conectat

Curier Județean

16 case tradiționale din Roșia Montană și Rimetea, renovate cu bani europeni: Aproape 1 milion de euro prin PNRR

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

16 case tradiționale din Roșia Montană și Rimetea, renovate cu bani europeni: Aproape 1 milion de euro prin PNRR

Prin proiectul iniţiat de Guvern şi finanţat din PNRR denumit ”Ruta satelor cu arhitectură tradiţională”, un număr de 16 locuinţe vechi din comunele Roşia Montană şi Rimetea, respectiv câte opt din fiecare localitate, vor fi restaurate după modele tradiţionale locale. La Rimetea, de exemplu, casele renovate vor avea obligatoriu culoarea albă, la fel ca majoritatea locuinţelor din sat.

La Roşia Montană, va fi folosit din plin lemnul, având în vedere specificul locului. Construcţiile sunt alese în funcţie de criterii stricte şi, după renovare, proprietarii nu au voie timp de zece ani să le vândă ori să le transforme în pensiuni şi vor trebui să lase turiştii să le filmeze sau fotografieze.

Fiecare locuinţă va beneficia de o sumă gratuită în valoare de 60.000 de euro. Prin urmare, judeţul Alba are alocată suma de 960.000 de euro prin intermediul acestuia proiect derulat la nivel naţional. În toată ţară, 150 de case vor fi restaurate din 20 de sate cu arhitectură tradiţională, bugetul alocat fiind de 9 milioane de euro.

Casele sunt alese prin intermediul autorităţilor locale, care au un rol important în tot procesul de obţinere şi cheltuire a banilor. Fiecare gospodărie este analizată de o echipă de specialişti, care se ghidează după valoarea istorică, arhitecturală, artistică, dar şi starea de conservare a clădirii.

Primăriile au primit apoi un ghid cu reguli pe care proprietarii trebuie să le respecte. Sunt interzise utilizarea unor materiale de cnstrucţii care să iasă din specificul tradiţional local. Primăriile din Roşia Montană şi Rimetea urmează să organizeze licitaţii de lucrări, sub supervizarea unei comisii judeţene din care fac parte arhitectul-şef şi reprezentanţi locali ai muzeelor etnografice şi direcţiilor de cultură.

În afară de cele două comune din Alba, prin proiect vor fi restaurate case tradiţionale din Prejmer (Braşov), Izvorul Crişului (Cluj), Ozun (Covasna), Atid şi Ciucsângeorgiu (Harghita), Leleşe şi Bunilă (Hunedoara), Saschiz (Mureş), Biertan şi Arpaşu de Jos (Sibiu), Ciocăneşti şi Brodina (Suceava), Cerna şi Peceneaga (Tulcea).


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Substanțe de protecția plantelor, confiscate de polițiști de la o societate comercială din Vinerea: Produsele erau puse spre vânzare, deși aveau termenul de valabilitate expirat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Substanțe de protecția plantelor, confiscate de polițiști de la o societate comercială din Vinerea: Produsele erau puse spre vânzare, deși aveau termenul de valabilitate expirat Peste 5 litri și 8 kg de substanțe de protecția plantelor au fost confiscate de polițiști de la o societate comercială din Vinerea. Produsele erau puse spre vânzare, deși aveau […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea