Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

14-15 mai 1970| Inundațiile din Alba Iulia: ”Când mă voi întâlni cu vreun ostaş, îmi voi scoate, cu respect pălăria”. Mărturie din Ziarul Unirea despre clipele dramatice de acum 53 de ani

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

14-15 mai 1970| Inundațiile din Alba Iulia: ”Când mă voi întâlni cu vreun ostaş, îmi voi scoate, cu respect pălăria”. Mărturie din Ziarul Unirea despre clipele dramatice de acum 53 de ani

Una dintre cele mai grave calamități naturale din istoria contemporană a României, inundațiile din anul 1970, când apele au lovit și 25 de localități din județul Alba.

În 14 și 15 mai 1970, apele Mureşului au atins cea mai mare cotă, în unele locuri apa ajungând să măsoare peste opt metri. Cele două viituri care au lovit orașul Alba Iulia au provocat daune imense și chiar pierderi de vieți omenești. Clădiri solide și simbolice ale orașului au fost serios avariate în urma inundațiilor: zeci de școli, Fabrica „Ardeleana“, Fabrica de Morărit, Şantierul noii fabrici de Porţelan, 2.567 case de locuit și 2.530 anexe gospodăreşti.

Peste 10.300 de persoane au devenit sinistrate, cărora apele le-au distrus tot ce aveau. De asemenea au fost distruse 180 de gospodării cu tot cu imobile. Au fost inundate 2.600 de hectare de teren, din care circa 1.800 de hectare lucrate. Timp de două zile transportul în comun în interiorul orașului Alba Iulia a fost suspendat de autorități, singurele mijloace de transport folosite fiind bărcile, dar și un elicopter trimis de la București.

Inundaţiile din mai 1970 au provocat pagube însemnate în Alba Iulia, Lunca Mureşului, Ocna Mureş, Războieni, Unirea, Cisteiu de Mureş, Micoşlaca, Decea, Aiud, Ciumbrud, Beldiu, Teiuş, Galtiu, Coşlariu, Sântimbru, Totoi, Drâmbar, Teleac, Ciugud, Oarda de Jos, Vinţu de Jos, Vurpăr, Mereteu, Blandiana, Şibot.


Presa comunistă a vremii publica articole mobilizatoare care îndemnau la intensificarea muncii „pentru ca viaţa să-şi reia cursul normal” sau care vorbeau de obligaţia fiecărui cetăţean de a-şi aduce aportul la refacerea ţării.

În procesul verbal încheiat după şedinţa Comitetului Judeţean de Partid(Partidul Comunist Român), din 18 mai 1970, se arată că: „În zilele inundaţiilor, am avut câteva chestiuni urâte în oraş, datorită faptului că unii conducători de instituţii şi intreprinderi au paralizat procesul de producţie numai pentru a asista la inundaţii“, spunea primul secretar George Homoştean.

Critici erau aduse şi la adresa populaţiei care nu fusese lovită de puhoaie. „Populaţia neafectată de inundaţii s-a purtat destul de urât, deoarece nu au lucrat în intreprinderi şi instituţii, dar nici n-au ajutat pe cei afectaţi de inundaţii. Aceştia au fost ajutaţi de militari, de gărzile patriotice“.

„Pentru sinistraţi să le dăm în continuare mâncare la cantine. Cei ce nu au bani să fie notaţi şi când vor avea să plătească. Să nu facem abuzuri în aprovizionare, deoarece peste o lună nu ne mai dă nimeni nici un plus, şi iar vom face cozi“, se mai susținea în ședința PCR.

O atenţie sporită a fost acordată problemelor lăsate de inundaţii în agricultură: „Să cerem răsaduri din judeţele necalamitate, pentru a ne putea realiza în mod obligatoriu planul la grădina de legume. Să căutăm oameni harnici pentru zootehnie“.

Mobilizarea la „muncă patriotică“ în Alba Iulia, apoi pentru tot judeţul, a fost mesajul cheie al autorităţilor locale: „Tineretul şi elevii din şcolile profesionale să fie mobilizaţi la muncă patriotică“. Sarcini precise primiseră şi pompierii, dar şi cei care erau responsabili de aprovizionarea unităţilor industriale”.

O contribuţie importantă la lecţia solidarităţii au dat-o salariaţii de la fabricile din oraş. „În legătură cu salariaţii, să se facă adunări şi să se spună cât vor să doneze, salariul pe o zi, două şi când se iau salariile se reţin aceşti bani“, mai susțineau autoritățile vremii.

Soldatul erou din elicopter
Pe 15 mai 1970 s-a decis trimiterea unui elicopter de la Bucureşti pentru Alba Iulia. Echipajul a salvat în ziua de 14-16 mai 103 persoane de la înec. Calamităţile de acum 53 de ani au scos în faţă adevăraţi eroi, daţi repede uitării. Unul a fost un soldat de rând, Nelu Pavel, despre care ziarul „Scânteia“ aminteşte în treacăt.

„Din elicopter coboară, la capătul funiei, un soldat. Ajuns pe acoperiş, cu mişcări repezi, simple şi precise, îşi dezleaga propria centură de salvare, încingând cu ea un om care aşteapta ajutor. Şi iar urca soldatul în elicopter, ca, peste cateva sute de metri ori poate peste un kilometru, să coboare din nou, mişcare continuă, fără oboseală, prin ploaie, frig şi vânt, ţintind să lege brâul salvator de mijlocul unui alt semen”, scria reporterul Scânteii.

Grăitoare sunt mărturiile celor care pentru a scăpa de furia apelor s-au urcat în podurile caselor şi au luat ţiglele de pe acoperiş, pentru a putea fi văzuţi de salvatori. „Sunt bătrân, am venit pe lume în celălalt veac. Nu am mai văzut, până acum, aşa ceva. Credeam că mă prăpădesc. M-au salvat soldaţii. Nu-i cunosc pe cei care m-au salvat. Dar, cât voi trăi, când mă voi întâlni cu vreun ostaş, îmi voi scoate, cu respect pălăria“, povestea Gheorghe Bejan de 81 de ani.

La nivel național, inundațiile au afectat aproape toată țara. Pagubele social-economice provocate au fost imense: 256.000 persoane şi 460.000 de animale evacuate, 83 localităţi puternic afectate şi 1528 parţial afectate, 13.070 case complet distruse, 11% din suprafaţa agricolă a ţării compromisă. În total, pagubele produse au fost evaluate la peste 10 miliarde de lei.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

LIVE VIDEO Srilankezii din România sărbătoresc Anul Nou pe malul râului Ampoi, la Alba Iulia. Muzică și mâncare tradițională

Ziarul Unirea

Publicat

în

Srilankezii din România sărbătoresc Anul Nou pe malul râului Ampoi, la Alba Iulia. Muzică și mâncare tradițională Noul An srilankez este sărbătorit de comunitatea de srilankezi din România pe malul râului Ampoi, la Alba Iulia. La eveniment sunt prezenți sute de cetățeni din țara asiatică, care muncesc în România. Muncitorii din Sri Lanka au început […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea