Rămâi conectat

Actualitate

13 februarie – Ziua Mondială a Radioului

Ziarul Unirea

Publicat

în

13 februarie – Ziua Mondială a Radioului

Radioul este considerat în continuare mediul cel mai dinamic și reactiv, iar prin angajarea sa și adaptarea la schimbările secolului al XXI-lea oferă noi modalități de a interacționa și de a participa la dialog, potrivit site-ului oficial dedicat zilei en.unesco.org. Radioul se poziționează în mod unic pentru a aduce împreună comunități și pentru a favoriza un dialogul pozitiv pentru schimbare și, implicit, pentru promovarea libertății de exprimare în culturile lumii.

Pentru a răspunde cerințelor ascultătorilor săi radioul oferă o diversitate de opinii și vocile necesare pentru a aborda provocările cu care ne confruntăm cu toții. Radioul poate oferi mijloacele necesare pentru o schimbare, fiind un vector de coeziune, educație și cultură. El poate deveni o platformă pentru schimbare, în care „publicul” poate să dezbată preocupările lor actuale.

Obiectivele Zilei Mondiale a Radioului sunt orientate spre conștientizarea marelui public și a mass-mediei asupra importanței radioului, spre încurajarea factorilor de decizie pentru facilitarea accesului la informații prin intermediul radio, spre creșterea și dezvoltarea rețelelor de transmisie și spre cooperarea internațională între radiodifuzori.

De la apariția sa, radioul a fascinat lumea și a avut efecte imediate pe plan social, economic, militar și cultural-științific. Până să ajungă la performanța din zilele noastre, mulți au fost cei care au scris câte o pagină în evoluția sa, de la cel considerat inventatorul său Nicola Tesla, apoi, primul om care a transmis un mesaj vocal prin intermediul undelor radio Reginald Fessenden, iar din 1900, mulți alții, ajungând în prezent o adevărată industrie de informație.

Ideea celebrării Zilei mondiale a radioului a venit din partea Academiei Spaniole de Radio. Delegația Permanentă a Spaniei la UNESCO a prezentat în mod oficial propunerea la cea de a 187-a sesiune a Comitetului Executiv al UNESCO, din septembrie 2011. La 3 noiembrie 2011, în cadrul celei de-a 36-a Conferințe generale a UNESCO, a fost aprobată înființarea Zilei Mondiale a Radioului.

La 1 noiembrie 1928, ora 17.00, se inaugura, cu apelul ”Alo, Alo aici Radio București, România”, postul național de radio, cuvinte rostite de Dragomir Hurmuzescu, promotorul radiofoniei românești. La 10 martie 1929, a debutat la microfon cel care a ținut cele mai multe conferințe radiofonice: Nicolae Iorga. În România, Decretul regal de aplicare a „Legii Radiofoniei”, adoptat la 15 decembrie 1925, a fost transmis ulterior și Oficiului Internațional de Radiofonie de la Geneva. Cu toate că legea a creat un cadru favorabil înființării Societății Române de Radiodifuziune, aceasta nu a fost inaugurată decât trei ani mai târziu.

La 22 decembrie 1927, Consiliul de Miniștri a aprobat, în sfârșit, înființarea Societății de Difuziune Radiotelefonică din România (actuala Societate Română de Radiodifuziune). Astăzi funcționează zeci de posturi radio în București, dar și la nivel local, iar unele posturi transmit doar online.

Salvează

Salvează


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori

Ziarul Unirea

Publicat

în

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori România intră în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene (Air Schengen) și maritime începând de duminică, 31 martie. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, chestorul Bogdan Despescu, a explicat ce înseamnă acest […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea