Rămâi conectat

Ştirea zilei

“Fonduri europene pentru mediul rural”, o altfel de campanie de informare

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Din această lună se desfăşoară campania de informare intitulată “Fonduri europene pentru mediul rural”, având ca scop accesarea fondurilor europene FEADR pentru proiecte de investiţii, derulate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, a anunţat Marian Ionescu, directorul Centrului Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit 7 Centru Alba Iulia (foto).
Spre deosebire de toate acţiunile de informare de până acum, această campanie va fi abordată diferit de către reprezentanţii instituţiilor implicate din cele 6 judeţe, existând mai multe tipuri de interacţiune cu potenţialii beneficiari. De exemplu, câte un specialist al Oficiului Judeţean de Plăţi, Dezvoltare Rurală şi Pescuit Alba (OJPDRP) se va deplasa într-o gospodărie rurală, unde se vor aduna cel mult 7 persoane, vecini, rude şi prieteni ai gazdei, reprezentantul OJPDRP Alba urmând să le explice pe înţelesul lor modul în care se pot obţine banii europeni. În judeţul Alba vor fi 6 astfel de acţiuni de tip kitchen-table.
O altă acţiune directă este informarea prin atelierele de lucru care se vor constitui pe timpul celor 4 caravane ce vor fi organizate la nivel judeţean, îndeosebi la primării. La acestea se adaugă o conferinţă judeţeană, cu cel puţin 150 de participanţi, seminarii tematice, reuniuni de exemplificare a unor proiecte, participarea şi organizarea unor evenimente publice de profil. Începând din luna martie, prin această campanie de informare vor fi organizate conferinţe în fiecare judeţ. Pe pagina de internet www.apdrp.ro s-a creat o secţiune specială pentru campanie, iar cei interesaţi pot consulta calendarul şi evenimentele care se derulează în această lună, campania lansată în 2 februarie urmând să se încheie după 5 luni de zile. Robert GHERGU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Care sunt românii care pot beneficia lunar de voucherele pentru creșă: Cât valorează un astfel de tichet

Suciu Andra Ioana

Publicat

în

Care sunt românii care pot beneficia lunar de voucherele pentru creșă: Cât valorează un astfel de tichet

Tichetele de creșă pot fi acordate salariaților, pentru diverse cheltuieli ce țin de îngrijirea copilului, și se acordă lunar, în baza unei documentații stabilite prin lege și detaliate la nivel de angajator, nesupuse contribuțiilor sociale obligatorii.

Conform Ordinului Ministerului Muncii și Protecției Sociale (MMSS) 1.306/2022, din octombrie 2022 și până în martie 2023, valoarea unui tichet de creșă va fi de 570 lei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Anul trecut, în luna octombrie, valoarea unui astfel tichet de creșă a crescut cu 50 de lei, majorare ce se va aplica cel puțin până în aprilie 2023, când ar putea să înregistreze o altă creștere. Astfel, tichetele de creșă au ajuns la valoarea de 570 de lei.

„Art. 1. – Pentru semestrul II al anului 2022, începând cu luna octombrie 2022, valoarea sumei lunare care se acordă sub formă de tichete de creşă, stabilită potrivit prevederilor art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1045/2018, cu modificările ulterioare, este de 570 lei.

Art. 2. – Valoarea nominală stabilită la art 1. se aplică și pentru primele 2 luni ale semestrului I al anului 2023, respectiv februarie 2023 și martie 2023”, potrivit ordinului de ministru.

Cine poate beneficia de tichete de creșă și cum trebuie folosite?

Tichetele de creșă sunt bilete de valoare care se acordă lunar angajaților care nu beneficiază de concediul și indemnizația pentru creșterea copilului și pot fi folosite doar pentru achitarea taxelor la creșa unde este înscris copilul, indiferent că sunt instituții de stat sau private.

Mai mult, acestea pot fi folosite inclusiv pentru plata bonelor, care lucrează cu forme legale și care au un contract încheiat cu emitentul de tichete de creșă.

Tichetele de creșă, alături și de celelalte bilete de valoare (tichete de masă, cadou, culturale sau vouchere de vacanță), se vor emite doar pe card, începând de luna viitoare. Celelalte, pe hârtie, care au fost emise înainte de 1 februarie 2023, rămân valabile până la data expirării înscrisă pe ele.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Consilierii PNL Alba Iulia resping categoric creșterea tarifelor la apă și canal

Suciu Andra Ioana

Publicat

în

Consilierii PNL Alba Iulia resping categoric creșterea tarifelor la apă și canal

Chiar în aceste zile, consilierii locali de la primăriile din tot județul Alba sunt chemați să aprobe, prin vot, strategia ce fundamentează, pentru următorii 5 ani, tarifele la apă și canal. Conform actualelor legi, aceste tarife se stabilesc la un minim impus de ANRSC, în baza unei formule ce ține cont de standardul de suportabilitate per gospodărie. Cu alte cuvinte, nivelul investițiilor ce urmează a fi realizate în apă și canal trebuie să țină cont de cât din acest cost poate fi recuperat și suportat de locuitori, ca beneficiari ai acestor servicii absolut fundamentale.

Cu toate că, în ultimii 5 ani, nivelul investițiilor realizate, direct sau prin cofinanțarea de proiecte europene, de Societatea Apa CTTA a fost unul foarte ridicat, prin comparație cu alte județe, nu există motive ca aceste tarife să crească. În urma unei analize făcută cu reprezentanții societății de apă și cu conducerea Asociației Intercomunitare Apa Alba, a rezultat că furnizorul de servicii își poate susține obiectivele investiționale și întreaga activitate la nivelul tarifelor practicate în prezent.

Elit - Gustul Desăvârșit

Prin urmare, vom solicita, prin intermediul colegilor noștri parlamentari, ca anumite modificări legislative, esențiale pentru creșterea autonomiei locale în stabilirea acestor tarife, să fie făcute. Este inadmisibil ca stabilirea valorilor să fie condiționată de o instituție, precum ANRSC, peste deciziile și situațiile cu care se confruntă fiecare operator în parte. Este absolut normal ca această decizie să aparțină celor care pot face distincție între necesitate și scopul gol de conținut de a ne alinia unei legi doar pentru că ea există, încălcând principiul autonomiei locale.

Mai mult, consilierii locali PNL atrag atenția primarului Gabriel Pleșa că scoaterea de pe ordinea de zi, din ședința de Consiliu Local, poate avea ca efect aprobarea tacită a modului prin care aceste tarife vor crește. Solicităm ca aceste propuneri să fie prezentate consilierilor locali pentru ca ele să poată fi respinse prin vot. Alba Iulia poate și trebuie să decidă asupra acestui aspect!

Marius Hategan
Președinte PNL Alba Iulia


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

UPDATE| BĂTAIE între fete la un Colegiu din ALBA: Poliția a deschis un DOSAR PENAL și face cercetări

Ziarul Unirea

Publicat

în

UPDATE| BĂTAIE între fete la un Colegiu din ALBA: Poliția a deschis un DOSAR PENAL și face cercetări

Un eveniment neplăcut s-a întâmplat în cursul săptămânii trecute, la Colegiul Tehnic Apulum din Alba Iulia, între mai multe fete de clasa a IX-a.

O boboacă ar fi fost agresată de mai multe fete, în timpul orelor de curs.

Potrivit informațiilor relatate pentru ziarulunirea.ro, fata de clasa a IX-a ar fi fost hărțuită și lovită de către un grup de colege de ale sale, chiar în mijlocul orei de Geografie.

Elit - Gustul Desăvârșit

Evenimentul, care s-a petrecut în cursul zilei de vineri, 20 ianuarie, nu a fost unul singular, apropiații fetei declarând pentru ziarulunirea.ro că aceasta a fost agresată frecvent de către tinere, încă de la începutul anului școlar.

Mai mult, părinții fetei acuză faptul că tânăra care a fost agresată a fost cea care i-a anunțat de acest incident, la două ore de la producerea acestuia și nu reprezentanții școlii.

De asemenea, tot în timpul orei de Geografie, unde a acuzat că este o victimă a bullyingului, fata ar fi fost mutată într-o altă bancă de către cadrul didactic, însă fără succes. Aceasta ar fi suferit lovituri și injurii din partea grupului, care au urmărit-o înspre noua sa bancă.

Contactați de ziarulunirea.ro, reprezentanții ISJ Alba au transmis că o plângere a fost înregistrată de către instituție, iar acest caz de bullying va fi soluționat în urma unei anchete.

UPDATE: Polițiștii Biroului Siguranță Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba s-au sesizat din oficiu și vor face cercetări, în cadrul unui dosar penal, sub aspectul săvârșitii infracțiunii de lovire sau alte violente.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea