Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

VIDEO| Platformă subterană pentru colectarea deșeurilor, la Alba Iulia. Hava: Vom termina cu scobitul prin gunoaie

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Reprezentanții administrației locale și ai Polaris M Holding au prezentat, marți, prima platformă pentru colectarea deșeurilor din Alba Iulia, în zona străzii Nicolae Titulescu, care a fost construită în mai puțin de 7 zile.

Platforma subterana deseuri, la Alba Iulia16Platforma adăpostește 4 eurocontainere, este garantată de constructor pentru următorii 20 de ani, investiția s-a ridicat la 11.000 de euro (fără TVA) și a fost realizată din fondurile proprii ale operatorului de salubrizare, Polaris M Holding, deoarece firma are obligația de a investi o parte din profit în asemenea proiecte – potrivit primarului Mircea Hava.

Prin acest sistem se păstrează curățenia și se elimină mirosul din zona în care se aruncă deșeurile, iar gunoiul este colectat de operatorul de salubrizare prin ridicarea containerelor, cu o instalație hidraulică, la nivelul solului. Practic, gunoiul este depozitat în pământ, igienic şi fără să ocupe spaţiu.

Edilul a afirmat că administrația locală intenționează să amenajeze astfel de platforme în tot municipiul, unde este nevoie. Sursele de finanțare ar putea proveni prin proiectul de management integrat al deșeurilor sau din bani publici, împreună cu operatorul de salubrizare. Suma necesară pentru amenajarea platformelor în tot municipiul s-ar ridica la aproximativ 500.000 de euro.

”Nu am inventat nici apa caldă, nici mersul pe jos. Lucrurile acestea le-am văzut dincolo (n.r. în alte țări) și le-am importat. Am văzut sistemul, era același principiu, cu gunoaiele dedesubt. În momentul în care dânșii au câștigat licitația (n.r. Polaris) am avut o discuție cu cei din conducere și ne-au spus, noi avem acest sistem și încercăm să-l implementăm în România, însă adaptat la nevoile noastre. Este primul, încercăm prin proiectul de management al deșeurilor care este județean, să implementăm, să se implementeze, acest proiect – la licitația pentru operator să fie trecută această clauză. Dacă reușim, va fi introdus în caietul de sarcini. Dacă nu, consiliul local, primăria, la anul, vrem să investim această sumă, o să o punem deoparte, să rezolvăm această problemă. Este mai de actualitate, de curățenie, de modernitate, putem să dăm un milion de explicații de ce așa. În tot municipiul, 52 de posturi, vor fi făcute. În Alba Iulia vom termina cu scobitul prin gunoaie, cu mizeriile pe care le vedem, chiar dacă sunt îngrădite, acoperite. L-am văzut în Elveția, pe urmă la Istanbul”, a spus Mircea Hava.

Hava a mai precizat că prima platformă a fost amenajată în cartierul 280 din Alba Iulia deoarece este unul dintre cele mai aglomerate.

Eurocontainereul are o capacitate de 1.100 de litri. Încă o platformă subterană pentru 3 eurocontainere, de aceeași capacitate, va fi amenajată, în curând, în Piața Agroalimentară din centru.

[nggallery id=1085]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanța remarcabilă a lui Chedveș Vlad, de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia: Premiul II la faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Performanța remarcabilă a lui Chedveș Vlad, de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia: Premiul II la faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH” Chedveș Vlad este elev în clasa a II-a la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia. La faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH”, ediția a XXVII-a, băiatul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea