Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Proiect de Lege adoptat de Senat: Pază gratuită pentru unii proprietari de păduri

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

O propunere legsialtivă adoptată de Senat prevede paza gratuită pentru toți proprietarii de păduri cu suprafețe de până la 30 de hectare, sancțiuni mai dure pentru infracțiuni silvice, despăgubiri mai mari în cazul prejudiciilor aduse suprafețelor împădurite și noile cantități pe care proeprietarii vor avea voie să le iate ca lemn de foc.
Toate costurile privind paza fondului forestier pentru spurafețe mai mici de 30 ha, indiferent că proprietarul este persoană fizică sau juridică, vor fi asigurate de la bugetul de stat: “Având în vedere că cele mai multe tăieri ilegale sunt în suprafețe pentru care nu este asigurată paza, se instituie un nou principiu al teritorialității prin care ocolul silvic care administrează și/sau asigură serviciile silvice, pentru suprafața cea mai mare de fond forestier, pe teritoriul unei comune, unui oraș sau municipiu, este obligat, la cererea deținătorului, să asigure pa bază de contract, serviciile silvice pentru suprafețe de până la 30 de ha, aparținând persoanelor fizice sau juridice”, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Pe lîngă înăsprirea sancțiunilor privind infracțiunile silvice, prevăzute la Art. 105, și implicit, infracțiuni care aduc pagube pădurii, se instituie o valoare nouă, valoarea de compensare a funcțiilor afectate, valoare care va fi calculată după formule detaliate în proiect. Astfel, susțin inițiatorii, statul se va putea constitui ca parte vătămată în viitoarele procese. Modificarea este adusă tot la articolul 107, după care este introdus art. 107 indice 1, care reglementează că infracțiunile silvice se pot pedepsi cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă.

Inițiatorii au modificat și completat și prevederile cu privire la necesarul de lemne de foc pentru populație, deoarece s-a constatat că doar într-un procent de 70% acest necesar este realizat.

Art. 20, alin. (3) va avea următorul cuprins:
Proprietarul/succesorul în drepturi/orice persoană care are calitate de a beneficia de uzufruct și îl demonstrează cu documente, care are încheiat contract de administrare sau de servicii silvice pe o perioadă de minimum 10 ani pentru fondul forestier pe care îl deține, cu suprafața de maximum 10 ha, poate recolta un volum de maximum 5 mc/an/ha de pe această suprafață, în funcție de caracteristicile structurale ale arboretului, volumul care se poate recolta pe un hectar, indiferent de numărul persoanelor beneficiare sau de calitatea acestora, este de maxim 5 mc/an.

Propunerea legislativă, adoptată de Senat, este în dezbatere publică la Camera Deputaților, forul decizional, în procedură de urgență. Comisia pentru agricultură a admis 28 de amendamente și a dat raport favorabil, astfel că inițiativa este pe ordinea de zi a Camerei și ar putea fi votată chiar în această legislatură.

Sursa: legestart.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni

Bogdan Ilea

Publicat

în

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni Temperaturile pentru luna mai din acest an or să fie mai ridicate decât cele specifice perioadei. Excepție făcând doar săptămâna 6 – 13 mai. Săptămâna 29 aprilie – 6 mai Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea