// ViewContent // Track key page views (ex: product page, landing page or article) fbq('track', 'ViewContent'); // Search // Track searches on your website (ex. product searches) fbq('track', 'Search');

Prima intabulare a terenurilor agricole va fi gratuită din septembrie. „Mâna salvatoare” – o lege din februarie

Ioan Dirzu0410 aprilie 2014 | Proiectul de lege inițiat de parlamentarii de Alba, Teodor Atanasiu și Ioan Dîrzu, care stabilea ca prima intabulare a terenurilor agricole si forestiere sa fie gratuită, respins de Camera Deputaţilor este „salvat” de o Ordonanţă de Urgenţă dată în luna februarie, a anunţat astăzi, preşedintele PSD Alba Ioan Dîrzu.

Concret, prima intabulare va fi gratuită din luna septembrie 2014, iar „interesul cetăţeanului de a nu mai plăti bani pentru prima intabulare va fi dus până la final”, conform liderului PSD din Alba, Ioan Dîrzu.

Forma adoptata de senatori prevedea următoarele: „În cazul primei înregistrări in cadastru si cartea funciară a terenurilor agricole şi forestiere situate în extravilanul localităţilor (…) deţinătorii titlurilor de proprietate au dreptul la efectuarea tuturor formalităţilor impuse de Legea cadastrului nr. 7/1996, cu modificările si completările ulterioare, fără costuri”. Conform iniţiativei care a fost respinsă de deputaţi onorariile experţilor cadastrului urmau a fi suportate din bugetul Agenţiei Naţionale de Cadastru si Publicitate Imobiliara, din fondurile generate de taxele de autorizare pentru persoanele care realizează lucrări de specialitate din domeniile cadastrului, geodeziei şi cartografiei, în limita sumei de 400 lei/ proprietate.

Ce se întâmplă acum?

Datorită Ordonanţei de Urgenţă nr. 8, date în februarie 2014 prima intabulare a terenurilor agricole va fi gratuită din luna septembrie costurile fiind suportate de Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, surse extrabugetare proprii, bugetul statului, surse din cadrul Ministerului Dezvoltării şi surse extrabugetare, a anunţat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, deputatul Ioan Dîrzu.

Amintim faptul că propunerea primei intabulări a fost iniţiată de Teodor Atanasiu şi Ioan Dîrzu şi adoptată de Senat în iunie 2013.

Dragoș SUCIU

Email: dv.suciu@yahoo.com
Tel: 0740.084.098

Facebook 

2 Răspunsuri la Prima intabulare a terenurilor agricole va fi gratuită din septembrie. „Mâna salvatoare” – o lege din februarie

  1. gogu 10.04.2014 la 14:46

    La psd-isti minciuna este molipsitoare si fac din asta o virtute in politica …sluga precum stapanul !

  2. Maxim 10.04.2014 la 21:53

    „în limita sumei de 400 lei/ proprietate” – daca vreunul din voi crede ca vreun expert topograf face vreo expertiza la banii astia, se inseala amarnic, pt. ca suma asta este 50% din valoarea unei expertize, taxat la minim. Deci n-o sa prea vedeti intabulari cu costuri zero, dar daca dau astia 400 de lei atunci se mai reduc putin din cheltuieli. Apropo taxa de inscriere in CF cine o plateste la OCPI, sau renunuta la ea, cand aceasta taxa in regim de urgenta este de 6 ori suma normala??? Credeti ca renunuta OCPI-ul la malai si sa mai si plateasca experti din banii lor? Eu nu!