Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea Ta

Pilula de urgenţă: când ţi-ai făcut de cap, fără… cap!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Precizare: cel mai bun sfătuitor este întotdeauna medicul tău ginecolog!

Pastila de a doua zi este o metodă destul de eficientă de a te proteja împotriva unei sarcini nedorite. Din păcate, nu toate femeile ştiu că ea există, iar dacă ştiu de ea, informaţiile pe care le primesc nu sunt întotdeauna corecte.
lCând se ia pastila? Fiind o metodă contraceptivă de URGENŢĂ (nu zilnică!), pilula de a doua zi se ia după actul sexual. Este nevoie de ea dacă te-a luat valul şi ai avut un contact sexual neprotejat sau dacă metoda de contracepţie folosită a dat greş (prezervativul s-a rupt, ai uitat să iei contraceptivul, etc.). Singura condiţie pentru a putea folosi pilula de a doua zi este să nu fii deja…. însărcinată.
De ce se ia? Pentru că este o soluţie mai puţin traumatizantă şi mai puţin periculoasă decât avortul.
Cum se ia? Pilula este eficientă dacă este luată la maxim 72 de ore după actul sexual neprotejat. Cu cât o iei mai repede, cu atât sunt şanse mai mari să funcţioneze. Modul de administrare diferă de la medicament la medicament. Farmacistul vă poate recomanda ce să cumpăraţi.
lCum acţionează? Pastilele pot acţiona în mai multe feluri, în funcţie de faza ciclului menstrual în care te afli: împiedică ovulaţia dacă ea nu a avut încă loc, creează condiţii nepotrivite pentru fecundare sau împiedică implantarea embrionului în uter. Contraceptivele de urgenţă nu întrerup evoluţia unei sarcini deja existente, deci nu sunt o metodă de avort.
Care sunt riscurile? Contracepţia de urgenţă nu este la fel de sigură ca pilulele luate zilnic. Şansele ca ea să funcţioneze sunt între 75% şi 95%, în funcţie de momentul în care este folosită şi de modul în care a fost administrată. Dacă la patru săptămâni nu apare menstruaţia, trebuie făcut testul de sarcină! Pilula de a doua zi, ca şi cele zilnice, NU PROTEJEAZĂ împotriva bolilor cu transmitere sexuală.
Efectele secundare ale contracepţiei de urgenţă nu sunt atât de grave, cel puţin în comparaţie cu cele ale avortului. Pentru că se administrează doze mari de estrogen este foarte posibil să apară greaţă, vărsături, dureri de cap, dureri abdominale, sângerări vaginale, dereglări ale ciclului menstrual. Este necesar să se combată greaţa şi vărsăturile, cu ajutorul medicamentelor antivomitive, pentru a nu fi eliminată pilula.
Pilula de a doua zi NU este o metodă contraceptivă. Ea se foloseşte doar în caz de urgenţă, cel mult de două ori pe an! Este adevărat că nu e la fel de traumatizantă pentru organism ca un avort, dar nici nu se poate compara cu o… aspirină. Abuzul duce la grave dereglări hormonale!


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea Ta

Ştirea Ta

ȘTIREA TA | La Spitalul Județean Alba să nu te duci cu….speranțe multe, dar deșarte: Alba Iulia, oraș fără medic ortoped pediatru

Ziarul Unirea

Publicat

în

ȘTIREA TA | La Spitalul Județean Alba să nu te duci cu….speranțe multe, dar deșarte: Alba Iulia, oraș fără medic ortoped pediatru Lipsa unor medici specialiști pediatri se simte tot mai acut la Alba Iulia. Un nou caz a fost semnalat de un părinte care, ajuns din nefericire cu micuțul la secția primiri urgențe, a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea