Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zone afectate de combinate chimice ar putea beneficia de reducerea vârstei de pensionare – PROIECT

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă datorită extracției și prelucrării minereurilor neferoase cu conținut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, a pulberilor metalice și/sau de cocs metalurgic, precum și a emisiilor de amoniac și derivate, respectiv  Baia Mare, Copșa Mică, Zlatna, Slatina și Tg. Mureș, pe o rază de 8 km în jurul acestor localități, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani, se arată într-un proiect aflat în dezbatere publică la Senat.

Toți locuitorii orașului Slatina, care au stat cel puțin 30 de ani în zonele afectate de combinatele chimice importante din zonă, vor ieși la pensie cu doi ani mai devreme, potrivit unei propuneri de modificare a Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Inițiatorii modificării legislative susțin că, așa cum legea actuală prevede ieșirea anticipată la pensie pentru zone similare poluate chimic, cum sunt orașele Baia Mare, Copșa Mică, Zlatna și Tg. Mureș, la fel și locuitorii localităților din județul Olt, din perimetrul a 8 kilometri în jurul orașului Slatina, pot beneficia de aceleași prevederi.

“Cu toate că cetățenii din Slatina sunt afectați de o formă de poluare permanent cu diverse metale din prelucrarea minereurilor de către unitățile de pe platform industrială – SC ALRO S.A., SC ELECTROCARBON, SC ALPROM S.A., aceștia nu beneficiază de o formă de protecție social similar cu cea a locuitorilor din orașele menționate – Baia Mare, Copșa Mică, Zlatna sau Tg. Mureș”, se argumentează în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Inițiatorii aduc și explicații privind conținutul emisiilor poluante de la fiecare combinat din zonă, propunând ca toate persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani pe raza a 8 km în jurul orașului Slatina, să poată ieși la pensie anticipat, cu 2 ani mai devreme.

Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Art. 65 alin. (5) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(5) Persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă datorită extracției și prelucrării minereurilor neferoase cu conținut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, a pulberilor metalice și/sau de cocs metalurgic, precum și a emisiilor de amoniac și derivate, respectiv  Baia Mare, Copșa Mică, Zlatna, Slatina și Tg. Mureș, pe o rază de 8 km în jurul acestor localități, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevăzută la alin. (4).”

Deocamdată, propunerea este în dezbatere publică la Senat, care este prima cameră sesizată.

Sursa: Legestart.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Tichete Paşte 2024: Câți bani pot primi angajații, în plus, de sărbătorile pascale

Ziarul Unirea

Publicat

în

Tichete Paşte 2024: Câți bani pot primi angajații, în plus, de sărbătorile pascale Chiar dacă bonusurile de Paşte nu sunt atât de populare ca primele de Crăciun, perioadă care coincide cu bilanţul unui an, există diverse forme de recompensare a angajaţilor care nu încarcă fiscal angajatorul. Cadoul în numerar de 300 lei este asimilat veniturilor […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea