Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Monument electoral…

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

• De râsul lumii – tupeu sau prostie? În plină campanie electorală prefectul de Alba, Gheorghe Feneșer (ex-președinte al Partidului Conservator), încearcă printr-un comunicat de presă să-i facă pe Daniel Constantin și pe Victor Ponta ”ctitori” ai Monumentului Marii Uniri

monumentul unirii3Sunt ani de zile de când diferite structuri neguvernamentale, patriotice, esenţa societăţii civile, militează pentru edificarea unui Monument al Unirii. Al Marii Uniri! În perspectiva  împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire. Aia adevărată. Deci se face vorbire şi dezbatere, de ani buni, despre un edificiu material, care să glorifice marele act politic.

Chiar şi noi, cei din presă (ziarul „Unirea” a dus o campanie susţi­nută!), facem eforturi în sensul ăsta. Şi luptă şi luptă, şi dă-i şi dă-i, pe la administraţia judeţeană, cu toţi corifeii invitaţi (primar de Alba Iulia, prefect de Alba), dar tot nu se prefigura nimic. Întâlniri, mese rotunde, dezbateri, contondenţe, discuţii… vax! A trebuit să vină campania electorală, ca să aflăm şi noi că… „s-a rezolvat problema”. Adicătelea, aflăm dintr-un comunicat (scris curăţel, de altfel) că prefectul Gheorghe Feneşer a capacitat, în sfârşit, nişte vicepremieri care vor pune umărul la ridicarea monumentului. Da’ umărul lor e disponibil numa’ acuma, în campanie. Altădată, ba!

Dacă am cere ceva de la „buzunarul” bugetar, altădată, nu am obţine, probabil, decât „praful de pe tobă”. Deci, fraţilor, numai o campanie electorală ne scoate din marasm. Şi numai dacă cererea se face la momentul oportun, nici înainte, şi nici după aceea…
Aşadar, acum e momentul, în campanie, să cerem ceva de la Bucureşti! Şi, probabil, vom primi, după cum zice ”purtătorul de cuvânt” al instituţiei (că nu ştim dacă prefectul e de acord). Acum vom primi banii pentru monument, că nu e monumentul „Unirii” ăla care se ridică, ci monumentul Guvernului, care dă banii!

Nu înţeleg cum poate reprezentantul Guvernului în teritoriu să anunţe aşa ceva acum, nu înainte şi nici după alegeri, de parcă ar fi aşteptat momentul oportun. Cu beneficii electorale. Dar mai sunt şi alte exemple, de „demolări” de campanie, nu de edificări. Care mă fac, sincer, să mă jenez. Presa internaţională le numeşte „colorate” şi „deja obişnuite” pentru campaniile noastre electorale. Noi ne oprim la ingerinţele prefecturale în procesul electoral, care atrag după sine oprobriul asupra „stăpânului” de la Palatul Victoria. Dar dumneavoastră puteţi face extrapolări, la alte circumstanţe asemănătoare, potrivite ca nuca-n perete. Sau contraproductive.

În acest context, nu ştiu, zău, dacă nu cumva cel (sau cea) care scrie astfel de materiale, nu face… anticampanie? E potrivit momentul acesta (cu vreo trei săptămâni înainte de alegeri) pentru „mângâierea” naţionaliştilor albaiulieni? E potrivit acum, în plină campanie electorală pentru prezidenţiale? Sau e contraproductiv, după cum spuneam? Că nu acum era momentul alocării fondurilor pentru monument. Ci anul trecut sau, de ce nu, în decembrie, după alegeri! Ăsta e un mod de a spune: „Patrioţi albaiulieni, votaţi-l pe (…) că veţi fi blagosloviţi bugetar! Veţi primi girul nostru financiar pentru sufletul vostru românesc!” Adică „achiesăm şi noi la patriotismul vostru, vrem Mare Unire, vrem monument şi toate cele… până trec alegerile”!

Poate după aceea uităm, că am mai uitat şi de alte lucruri, în trecut. Dar ca să fiu mai explicit: aş crede în patriotismul oricui, dacă nu l-ar pune pe tarabă, în campanie. Aş crede şi în purtătorul de cuvânt, care trebuie să „facă imagine cuiva”. Şi el, tot plătit. Nu din suflet, nu din inimă! Dacă era inimă, dacă era suflet, dacă era patriotism, dacă era bunăvoinţă, se făcea deja monumentul. I se dădea atenţie guvernamentală de mai multă vreme. Acum e târziu… Domnule Gheorghe Feneşer, patriotismul nu are monedă de schimb! Nici românismul. Şi nici Unirea!

Articol preluat din ediţia tipărită a ziarului „Unirea”


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Taxele și impozitele locale 2025, la Alba Iulia, indexate cu 10,4%, fără consultare publică. Creștere de aproape 25% în 2 ani

Unirea Ziarul

Publicat

în

Taxele și impozitele locale 2025, la Alba Iulia, indexate cu 10,4%, fără consultare publică. Creștere de aproape 25% în 2 ani Pe orindea de zi a ședinței ordinare a consiliului local Alba Iulia din data de 29 aprilie 2024 se află proiectul de hotărâre privind indexarea cu 10,4% a taxelor și impozitelor locale pe anul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea