Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Opinii - Comentarii

Mihai Babiţchi: Incompetenţă sau corupţie?

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

O temă pentru DNA

  Incredibil! Ocupată să savureze circul mediatic stârnit de schimbarea lui Mircea Geoană de la şefia Senatului, opinia publică a sesizat mai puţin impactul destructiv stârnit pe piaţa bursieră marţi, 22 noiembrie, de amânarea fără nici o explicaţie de către Camera Deputaţilor, a votării legii privind majorarea pragului maxim de deţinere la SIF-uri. Marile necazuri ale acestei lumi se datorează turbulenţelor de pe pieţele financiare. Pretutindeni guvernele nu mai ştiu ce să facă pentru a linişti pieţele bursiere şi a reda încrederea investitorilor. Pretutindeni, dar nu şi în România, unde din nou politicienii dau măsura incompetenţei crase, indiferenţei sau, mai grav, a corupţiei existente la toate nivelurile. Mulţi dintre deputaţi habar nu au ce sunt SIF-urile (societăţi de investiţii financiare cu active de peste 1,4 mld.euro), formate în urma acţiunii de privatizare în masă din anii ’90.
Iniţiativa măririi pragului de deţinere de la 1% la 5%, votată în Senat în urmă cu doi ani a fost blocată de PSD la Comisia de buget finanţe din Camera Deputaţilor, cameră decizională. În fruntea societăţilor de investiţii financiare PSD a numit în urmă cu 15 ani clienţi politici – sponsori generoşi ai campaniilor electorale. Aceştia, la adăpostul unor clauze statutare imposibil de modificat datorită dispersiei acţionariatului, au gestionat societăţile ca pe nişte afaceri de familie. Abia în 2005 pragul de deţinere a crescut de la 0,1% la 1% iar atunci valoarea acţiunilor a crescut cu 175%. Dar nici această limită nu permite investitorilor să se implice în conducerea activităţii economice şi, mai ales, să schimbe consiliile de administraţie sau preşedinţii acestora. Pragul de deţinere a devenit un nod gordian în spatele căruia se ascund mari interese economice (şi)sau politice. De aceea întreaga piaţă bursieră a primit cu entuziasm vestea că, după numai zece minute de discuţii, Comisia de buget finanţe a Camerei Deputaţilor a dat aviz favorabil proiectului de lege iar acesta urma să fie discutat în plen pe data de 21 noiembrie. În doar câteva zile preţul acţiunilor SIF a crescut cu 17%, trăgând după ele întreaga bursă. Practic, în aşteptarea votului, stimulaţi de faptul  că valoarea activului net a celor cinci SIF este mai mare cu circa 740 milioane euro faţă de valoarea de piaţă, investitorii români şi-au epuizat practic lichidităţile cumpărând acţiunile acestora.
Este foarte adevărat că moţiunea simplă introdusă pe agenda Camerei Deputaţilor a blocat activitatea legislativă pentru întreaga zi de luni şi o bună parte din ziua de marţi. Deputaţii ar fi trebuit să ştie însă că fiecare informaţie legată de creşterea pragului de deţinere la SIF-uri agită puternic Bursa de la Bucureşti. Anunţul de la amiază că discutarea proiectului s-a amânat, fără să se precizeze până când, a prăbuşit bursa iar în următoarea oră investitorii au pierdut peste 60 milioane euro. Mai grav, România a amânat şansa de a facilita intrarea fără dobândă pe piaţa locală de capital a 600-700 milioane euro, bani pregătiţi de fondurile străine de investiţii pentru cumpărarea acţiunilor SIF. Analiştii sunt de acord că ridicarea pragului ar apropia rapid valoarea de pe bursă a SIF-urilor de valoarea activelor nete. Trebuie spus că până la finele programului deputaţii au votat pe bandă peste 100 legi dar au ocolit proiectul ridicării pragului la SIF. Nu am reuşit să aflu cine a propus amânarea discutării legii deşi am contactat câţiva deputaţi. Pentru că, în opinia mea, cel sau cei care au făcut-o, reprezintă interesele fie ale preşedinţilor de SIF, fie ale unor speculatori. Chiar înainte de a se fi făcut public anunţul amânării, speculatorii şi-au marcat rapid profiturile, înroşind bursa. Aşa s-au evaporat cele 60 milioane de euro. Dacă DNA ar intra pe fir s-ar afla, cu siguranţă, adevărul. Sunt interese prea mari în joc şi îmi este greu să accept că doar incompetenţa sau iresponsabilitatea vinovată a deputaţilor a fost, de data asta, la mijloc.

Mihai Babiţchi


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Mesaje de Florii 2024. Idei de SMS-uri, urări și felicitări care pot fi transmise prietenilor, rudelor şi colegilor care îşi sărbătoresc onomastica

Ziarul Unirea

Publicat

în

Mesaje de Florii 2024 frumoase. SMS-uri, felicitări de Florii și urări onomastice creștine de Sărbătoarea Floriilor pentru: iubit(ă), prieteni, rude, colegi, șefi, profesoare care au nume de floare. Texte cu mesaje de Florii haiose și amuzante . Mesaje de la mulți ani de Florii • Urări de Florii creștine. Creștinii ortodocși sărbătoresc duminică Floriile, ziua […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea