Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Economie

MDRAP: 234 de milioane de euro, bugetul disponibil pentru primul apel POR 2014-2020 destinat microîntreprinderilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a lansat joi, 26 mai 2016, primul apel de proiecte pentru microîntreprinderi ce vor primi finanțare prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020.

fonduri europeneAstfel, în perioada 27 iulie 2016 — 27 ianuarie 2017, se pot depune spre finanțare proiecte — prin POR 2014-2020, Axa prioritară 2 ‘Îmbunătățirea competitivității întreprinderilor mici și mijlocii’, Prioritatea de investiție 2.1 ‘Promovarea spiritului antreprenorial, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi și prin încurajarea creării de noi întreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri’ — Apelul de proiecte 2.1.A. — Microîntreprinderi.

‘Este primul apel de proiecte destinat mediului privat. Apelul are un buget de 234,12 milioane de euro, bani alocați din Fondul European de Dezvoltare Regională. Pentru acest apel de proiecte pot solicita finanțare societățile comerciale și cooperative care se încadrează în categoria microîntreprinderilor. Pot primi finanțare investițiile sau activitățile care se referă la construirea, modernizarea și extinderea spațiilor de producție sau prestare a serviciilor, la dotarea cu active corporale, necorporale, inclusiv instrumente de comercializare on-line’, a declarat viceprim-ministrul Vasile Dîncu, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice, la conferința de lansare a apelului.

Operatorii economici interesați să obțină finanțare în cadrul acestui apel pot consulta ghidul aferent pe site-ul programului: Ghidul Solicitantului — Condiții specifice de accesare a fondurilor în cadrul Apelului de proiecte nr. POR 2016/2/2.1.A-Microîntreprinderi. Versiunea finală a ghidului este cea rezultată după integrarea numeroaselor observații și comentarii primite ca urmare a consultării publice. Ghidul conține informații despre specificitatea proiectelor, completarea și depunerea cererii de finanțare, condiții de eligibilitate, etapele de verificare, evaluare, selecție și contractare a proiectelor.

De asemenea, sunt incluse modele pentru Cererea de finanțare și Contractul de finanțare. Prevederile Ghidului se vor completa, acolo unde este cazul, cu prevederile Ghidului general al POR 2014-2020, intitulat ‘Ghidul solicitantului — Condiții generale de accesare a fondurilor în cadrul POR 2014 — 2020’.

Valoarea minimă eligibilă a unui proiect este 25.000 de euro.

Valoarea maximă a finanțării nerambursabile solicitate trebuie să respecte normele de acordare a ajutorului de minimis: valoarea maximă a ajutorului de minimis ce poate fi acordat unei întreprinderi unice, din fonduri publice, pe o perioadă de 3 ani fiscali consecutivi (ultimii 2 ani fiscali înainte de data depunerii cererii de finanțare și anul curent depunerii cererii de finanțare) este de 200.000 de euro, echivalent în lei.

Finanțarea nerambursabilă solicitată se poate situa la cel mult 90% din valoarea eligibilă a proiectului.

Cererile de finanțare se depun prin intermediul aplicației MySMIS, disponibilă la adresa http://www.fonduri-ue.ro/mysmis.

Pentru îndeplinirea măsurilor de informare și publicitate (legate de obligația de a promova faptul că proiectele sunt finanțate de Uniunea Europeană și Guvernul României, prin Programul Operațional Regional), beneficiarii vor aplica Manualul de identitate vizuală al POR 2014-2020, disponibil la http://www.inforegio.ro/ro/informare-si-publicitate/identitate-vizuala.html.

* * *

Programul Operațional Regional-POR 2014-2020 urmează POR 2007-2013 și este unul dintre programele prin care România poate accesa fondurile europene structurale și de investiții provenite din Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR), în perioada actuală de programare.

POR 2014-2020 este gestionat de Autoritatea de Management pentru POR din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și a fost adoptat de Comisia Europeană pe data de 23 iunie 2015. Obiectivul său general este creșterea competitivității economice și îmbunătățirea condițiilor de viață ale comunităților locale și regionale, prin sprijinirea dezvoltării mediului de afaceri, infrastructurii și serviciilor, pentru dezvoltarea durabilă a regiunilor, astfel încât acestea să își poată gestiona în mod eficient resursele și să își valorifice potențialul de inovare și de asimilare a progresului tehnologic.

Aceste obiective sunt traduse în 11 axe prioritare (plus o axă de asistență tehnică), care au în total o alocare estimată de 8,25 miliarde euro, din care 6,7 miliarde de euro reprezintă sprijinul UE, prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR), iar 1,5 miliarde de euro — contribuția națională.

Biroul de presă al MDRAP


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

Finanţare din fonduri europene de 400.000 de euro/fermă pentru utilaje noi

Unirea Ziarul

Publicat

în

Finanţare din fonduri europene de 400.000 de euro/fermă pentru utilaje noi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) se pregăteşte să lanseze o nouă măsură de finanţare cu fonduri europene pentru fermierii care vor să-şi cumpere utilaje noi. Sprijinul urmează să fie de maximum 400.000 de euro/fermă. Potrivit declaraţiei secretarului de stat în MADR, Sorin Moise, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea