Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Sănătatea și natură

Leacuri naturiste de iarnă: prim ajutor contra tusei

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

    Odată cu venirea anotimpului rece apare şi tusea, ca prim simptom al unei răceli ce este pe cale să se instaleze, dacă nu se iau la timp măsurile necesare de prevenire. Această boală este agasantă, supărătoare şi chiar chinuitoare, dar, în acelaşi timp ajută la îndepărtarea secreţiilor de pe căile respiratorii, de aceea este recomandat să nu se apeleze imediat la produsele antitusive din farmacii, ci mai întâi la unele tratamente naturiste. Dacă gâtul dumneavoastră e iritat de o tuse îndelungată, încercaţi să aplicaţi următoarele tehnici, pentru a stopa criza:
lSugeţi indiferent ce pastilă sau bomboane contra tusei. Sporesc cantitatea de salivă, uşurează înghiţitul şi dau o senzaţie de uşurare.
lMiere, lămâie şi piper. Amestecaţi 2 linguriţe de suc de lămâie cu o linguriţă de miere şi un vârf de cuţit de piper de Cayenne sau o linguriţă de ceapă rasă. Luaţi de mai multe ori pe zi. Mierea calmează ţesutul iritat, lămâia conţine vitamina C, iar piperul (ceapa) irită tusea şi scoate afară mucozităţile.
lSirop de ceapă. Curăţaţi şi daţi pe razătoarea mare 6 cepe mijlocii. Puneţi-le într-un recipient, cu 4 linguri de miere. Introduceţi vasul pe baie de aburi, acoperiţi-l cu capac şi lăsaţi să fiarbă la foc mic, vreme de 2 ore. Strecuraţi compoziţia şi luaţi câte o lingură de sirop din 2 în 2 ore.
lMiere şi cuişoare. Preparaţi următorul sirop calmant: puneţi 5 cuişoare aromate într-o ceaşcă de miere şi lăsaţi-le la frig o noapte. Dimineaţa, scoateţi cuişoarele şi luaţi o linguriţă de miere.
l Reţeta franţuzească pe bază de zahăr candel: faceţi un sirop din următoarele ingrediente – 250 g zahăr candel, 450 g stafide, sucul de la 3 lămâi şi ţuică tare sau whisky, cât e necesar ca să se formeze siropul. Se lasă câteva săptămâni, până se dizolvă zahărul candel. Când preparatul e gata, se ia de trei ori pe zi câte un păhărel de lichior.
lBeţi oţet de mere diluat în apă plată, o linguriţă la un pahar.
lFaceţi inhalaţii cu muşeţel, uşurează tusea umedă.
l Infuzii fierbinţi de cimbru sau isop. Se opăreşte câte o linguriţă de plantă, se lăsă să stea 5 minute, se strecoară, se reîncălzeşte şi se bea de trei ori pe zi.
lInfuzie de nalba-mare. Produce un mucilagiu care ajută la expectorarea mucusului din plămâni. Se infuzează 2-3 frunze uscate într-o cană de apă clocotită şi se lăsă 10 minute. Se beau, înghiţitură cu înghiţitură, 3 căni pe zi.
lTinctura de lemn-dulce: 54 de picături se pun într-o cană de apă fierbinte şi se bea cu înghiţituri mici, de 3 ori pe zi. Nu prelungiţi tratamentul mai mult de o săptămână.
l Alifie cu camfor sau mentol: se aplică pe gât şi piept. Atenuează congestia şi ajuta la respiraţie.
lCataplasma cu muştar: se amestecă într-un bol 4 linguri de faină de muştar cu 2 linguri de faină albă. Puneţi apă cât să se formeze o pastă, apoi aplicaţi-o pe un prosop îndoit. Înainte de a-l aşeza pe piept, ungeţi-vă pielea cu vaselină, altfel riscaţi arsuri. Apa poate fi înlocuită cu albuş de ou, pentru a evita arsurile.
lTuşiţi în rafale scurte, pentru a ajuta mucozităţile să urce pe căile respiratorii, apoi tuşiţi puternic, pentru a le expectora.
lPentru degajarea plămânilor: rugaţi o persoană din casă să vă tapoteze pe spate cu latul palmelor, de la rinichi către gât, până ce se eliberează căile respiratorii.
l Contra tusei nocturne, plasaţi în camera de dormit un aparat „Salin”, care umezeşte aerul.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sănătatea și natură

Sănătatea și natură

15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului

Mădălina Opriș

Publicat

în

15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului O delicioasă și relaxantă ceașcă de ceai este binevenită oricând, dar mai ales pe 15 decembrie, ziua dedicată acestei băuturi, ce ocupă locul doi în lume după apă, într-un top al băuturilor consumate. Ziua internațională a ceaiului a fost marcată pentru prima dată în 2005, în India, ca urmare […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea