Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Irigațiile ar putea fi suportate de la bugetul de stat – propunere legislativă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Conform prevederilor unei propuneri legislative depuse în procedură de urgență în Parlament, Agențiile de Îmbunătățiri Funciare din toată țara ar putea suporta costul irigațiilor. 

De asemenea, proiectul dă voie ANIF să încheie cu mai multă ușurință contracte cu diferiți beneficiari care vor iriga suprafețele agricole, astfel încât sumele investite de aceștia să fie achitate de la bugetul de stat.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii îmbunătăţirilor funciare nr. 138/2004, și pentru modificarea şi completarea OUG nr. 82/2011 privind unele măsuri de organizare a activităţii de îmbunătăţiri funciare, precum şi pentru completarea art. 10 din Legea nr. 98/2016 privind achiziţiile publice, prevede ca apa pentru irigații să fie scutită de la plata tarifelor de livrare pentru toate contractele încheiate de autorități.

Astfel, se arată în expunerea de motive a proiectului, se poate relansa practicarea agriculturii în sistem irigat în țara noastră, se asigură mai bine securitatea alimentară a produselor și se vor obține producții mai bune care înseamnă profituri pentru producători: “Neadoptarea urgentă a acestor măsuri va avea consecințe negative asupra începerii campaniei de irigații 2017, prin întârzierea semnării în perioada imediat următoare a contractelor dintre organizațiile utilizatorilor de apă pentru irigații și/sau federațiile de organizații de utilizatori de apă pentru irigații cu prestatorii de sevicii, pentru asigurarea unui nivel optim al apei pentru irigații în această campanie.”

Propunerea legislativă prevede modificarea mai multor alineate din actele normative susmenționate și abrogarea a nu mai puțin de 6 articole din ele.

„Art. 24, după litera a) se introduc două litere noi:

a1) federațiile care dețin infrastructura de îmbunătățiri funciare în folosință cu titlu gratuit încheie cu Agenția contracte pentru asigurarea unui nivel optim al apei pentru irigații. Cheltuielile, cu excepția costului apei și costului energiei electrice pentru pomparea apei de irigații în aducțiunea principală, vor fi suportate de către federații.[…]”

„Art. 56. Agenția asigură un nivel optim al apei pentru irigații, la solicitarea beneficiarilor, în condițiile contractelor încheiate.”

„Art. 66. (2) Cheltuielile aferente asigurării unui nivel optim al apei pentru irigații la stațiile de punere sub presiune unde s-au încheiat contracte multianuale/sezoniere se suportă din bugetul Agenției, în limita sumelor alocate din bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale cu această destinație.”

Caracterul de urgență al proiectului este justificat prin adoptarea rapidă a acestor modificări, pentru a nu fi întârziate lucrările din primăvara și vara acestui an. Noile măsuri propuse vor însă dezbătute mai întâi în Senat, dar trebuie votate apoi în Camera Deputaților, pentru a fi implementate.

Sursa Legestart.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni

Bogdan Ilea

Publicat

în

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni Temperaturile pentru luna mai din acest an or să fie mai ridicate decât cele specifice perioadei. Excepție făcând doar săptămâna 6 – 13 mai. Săptămâna 29 aprilie – 6 mai Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea