Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

În Alba ca și în țară agenții economici nu mai cer experiență la angajare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Potrivit analizării ofertei locurilor de muncă la nivelul județului Alba, dar și la nivel național cele mai multe locuri de muncă au fost oferite de angajatorii care activează în domeniul confecțiilor.

Astfel, numai în primele nouă luni ale anului 2013, la nivel de județ, locurile de muncă în domeniul confecțiilor au fost ofertate de peste 450 de ori. Locul al doilea în ceea ce privește cererea de forță de muncă l-au ocupat ofertele pentre munca necalificată care în primele nouă luni, în județul Alba s-a ridicat la peste 400 de oferte.

Potrivit datelor făcute publice de către Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), în ultimul timp, de cele mai multe ori nu mai cere experiență profesională pentru unele dintre cele mai căutate meserii la nivel național, cum ar fi: analist servicii client, programator sau confecționer-asamblor articole din textile.

Inspectorii de specialitate din cadru agențiilor de ocupare a forței de muncă afirmă că după părerea lor ”acest dezinteres pentru experiență s-ar datora deficitului cronic de mână de lucru”.

În acest context Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) a făcut cunoscut faptul că, doar în ultima lună, dintre cele 7.843 locuri de muncă vacante pe care le pune la dispoziția persoanelor interesate, pentru 4.999 de posturi, respectiv 63,74%, angajatorii nu solicita nicun fel de experiență profesională.

În decembrie în județul Alba au fost ofertate 143 de locuri de muncă din care 50 în domeniul confecțiilor și 60 de locuri de muncă pentru persoane necalificate (20 muncitori necalificați în domeniul confecțiilor și 40  muncitori necalificați pentru cablaje auto).

În această lună (decembrie), ca de obicei cele mai multe locuri de muncă oferite s-au găsit în Bucuresti, unde au fost ofertate 820 de locuri de muncă și în județele Cluj (633), Prahova (347). Tot în această lună au existat județe în care ofertele de locuri de muncă au fost incredibil de mici. Astfel în județul Constanța au fost oferite doar 6 posturi, în Mehedinți 4, iar în județul  Bacău doar unul, pentru o funcție de lucrător gestionar.

Potrivit statisticilor ANOFM, în această lună la nivel național, pentru persoanele cu studii superioare au fost oferite 1.030 locuri de muncă, din care pentru peste 60% din ele, adică în jur de 600, angajatorii nu au solicitat nici un fel de experiență.

Tot în decembrie persoanelor cu studii medii, calificate sau necalificate, potrivit datelor culese de ANOFM din declarațiile agenților economici, le sunt disponibile 6.813 locuri de munca, din care pentru aproape 450 nu se cere niciun fel de experiență, iar cele mai multe oferte sunt pentru confectioner-asamblor articole din textile, peste 500 și muncitor necalificat în industria confecțiilor unde au fost ofertate aproximativ 300 de locuri de muncă și muncitor necalificat la asamblarea, montarea pieselor. (D.L.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Accident în Alba Iulia, zona Dedeman: Două mașini implicate. Traficul este îngreunat

Bogdan Ilea

Publicat

în

Accident în Alba Iulia, zona Dedeman: Două mașini implicate. Traficul este îngreunat Un accident rutier s-a petrecut în data 25 aprilie, în Alba Iulia, zona Dedeman, între două mașini care s-au tamponat. Pompierii au intervenit pentru asigurarea măsurilor specifice. Pompierii din Alba Iulia intervin cu două autospeciale, 1 ASAS și 1 EPA pentru asigurarea măsurilor […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea