// ViewContent // Track key page views (ex: product page, landing page or article) fbq('track', 'ViewContent'); // Search // Track searches on your website (ex. product searches) fbq('track', 'Search');

Impozit forfetar de la 1 ianuarie 2014 pentru hoteluri, pensiuni, baruri, restaurante, service-uri și spălatorii auto

TaxeUn proiect de lege care prevede introducerea impozitului forfetar de la 1 ianuarie 2014 a fost aprobat recent de Guvern. Noul impozit va reprezenta o sumă fixă şi va fi plătit de toate hotelurile, pensiunile, service-urile auto sau unităţile de alimentaţie publică.

Din prima zi a anului viitor impozit forfetar va înlocui impozitul de 16% pe profit sau de 3% pe cifra de afaceri pentru micile afaceri. Conform proiectului care a fost aprobat ieri de guvern, barurile şi cafenelele amplasate central în Capitală sau în primele şapte mari oraşe vor plăti anual, în funcţie de suprafaţă, între 1.500 şi 3.400 euro, în timp ce în localurile din oraşe care nu sînt municipii vor achita între 310 euro şi 2.000 euro.

Analiştii financiari preconizează că noul impozit, care îi va forţa pe mulţi dintre micii afacerişti să îşi închidă firmele, face discriminări arbitrare între competitorii din aceeaşi piaţă şi va avea efecte dezastruoase asupra turismului românesc.

Micii patroni de buticuri, baruri, terase, covrigării şi alte unităţi de alimentaţie vor fi cei mai loviţi de noile metode de calcul. Ei vor fi obligaţi să dea statului cam 40% din suma pe care sînt obligaţi să o plătească cele mai mari şi mai luxoase restaurante din zonele centrale ale oraşelor

Potrivit actului normativ care a plecat de pe masa Guvernului, vor plăti noul impozit persoanele juridice din domeniile serviciilor de cazare şi alimentaţie publică: hoteluri, pensiuni, restaurante, baruri – cafenele şi din domeniul întreţinerea şi repararea autovehiculelor.

Condiţiile cumulative pentru companiile care vor plăti

impozitul forfetar sînt:

– au realizat o cifră de afaceri anuală netă de până la 50 milioane euro sau deţin active totale care nu depăşesc echivalentul în lei a 43 milioane euro

– ponderea veniturilor obţinute în anul precedent din desfăşurarea activităţilor cu codurile CAEN vizate în total venituri, este de peste 70%;

– au un număr mediu anual de salariaţi mai mic de 250;

– nu se află în dizolvare.

Diferenţele sînt semnificative şi între oraşe şi oraşele municipii. Un restaurant de 100 de metri pătraţi din centrul unui oraş municipiu va achita anual 10.640 lei, aproape dublu faţă de suma datorată de către proprietarul unui restaurant dintr-un oraş care nu are rang de municipiu. În cazul unui restaurant de 150 de metri pătraţi amplasat într-un municipiu, impozitul anual se va ridica la 14.000 de lei.

Noua lege nu face diferenţieri între restaurante şi celelalte unităţi de alimentaţie publică sau catering, cum ar fast-food-urile, care vor plăti un impozit similar, în funcţie de suprafaţa spaţiului util. Staţiunile montane, de pe litoral sau cele balneoclimaterice au un statut special, cu o variabilă în funcţie de rangul localităţi egală cu cea a oraşelor fără rang de municipiu (2) şi un coeficient de sezonalitate mai mic decît al oraşelor, de 0,35.

• Potrivit proiectului de lege, care va fi trimis în Parlament săptămâna viitoare, variabila în funcţie de rangul localităţii (variabila x) are următoarele valori: Bucureşti Zona A= 16, Zona B = 15, Zona C = 14, Zona D = 12,5. Variabila în funcţie de rang în cei 7 poli ( Braşov, Cluj Napoca, Constanţa, Craiova, Iaşi, Ploieşti, Timişoara) este Zona A = 14, Zona B = 13, Zona C = 12, Zona D = 11.

Pentru municipii, Guverrnul propune o variabilă Zona A = 11, Zona B = 10, Zona C = 8, Zona D = 4. În cazul oraşelor fără rang de municipiu se aplică un singur coeficient de rang, de valoare 2, similar celui din cazul staţiunilor. Pentru comune a fost stabilit un coeficient de 0,5. Variabila y din formula de calcul, în funcţie de suprafaţă, va avea următoarele valori: 0 – 30mp = 2; 31mp – 50mp = 4; 51mp – 70mp = 6; 71mp – 90mp = 8; 91 mp – 120 mp = 10; 121mp – 160mp = 14; 161mp – 200mp = 16; 201mp – 240mp = 18; 241mp – 300mp = 20; peste 300mp = 25.

Coeficientul de sezonalitate va fi de 0,45 pentru Bucureşti şi cei 7 poli, de 0,4 pentru municipii şi oraşe, 0,35 pentru staţiuni şi 0,15 pentru comune.

• O spălătorie auto, o vulcanizare sau un service auto cu o suprafaţă de circa 200 metri pătraţi vor plăti anual, începând din 2014, un impozit forfetar de 18.000 lei, 14.400 de lei şi 24.000 de lei, potrivit formulei de calcul pe care o propune Guvernul. Proiectul de lege privind impozitul forfetar stabileşte pentru unităţile de servicii din segmentul auto un impozit care se va calcula în principal în funcţie de suprafaţa de desfăşurare a activităţii. Suprafaţa deţinută se va înmulţi cu un coeficient de activitate, mai mic pentru vulcanizări şi spălătorii şi în creştere pentru service-uri, în raport de ce operaţiuni acoperă, scrie Mediafax. Impozitul forfetar anual va fi calculat prin înmulţirea coeficientului specific activităţii cu suprafaţa unităţii şi cu 12. Guvernul a propus un coeficient de 6 pentru vulcanizări auto, 7,5 pentru spălătorii auto, 8 pentru vopsitorii, 9 pentru tinichigerie auto şi 10 pentru mecanică auto sau ITP.

Bogdan PRESECAN

Email:bogdanpresecan@yahoo.com
Tel: 0734.771.136

3 Răspunsuri la Impozit forfetar de la 1 ianuarie 2014 pentru hoteluri, pensiuni, baruri, restaurante, service-uri și spălatorii auto

 1. kk 08.10.2013 la 10:12

  …USL&PDL aceeasi mizerie!…naiba sa ii impuscam pe toti ca sunt precum capusele ,ne sug sangele mai bine ne-ar suge altceva!…cand a bagat Boc impozitul forfetar au facut scandal iar acum ei fac aceeasi treaba mizerabili.

 2. ionut 08.10.2013 la 14:25

  forfecaru la 5 octombrie, 13:10 a spus:

  In 2009, la forfecaru’ lu Pogea, aveam o firma la care era angajata sotia si unde imi permiteam, din salariul de angajat la o multinationala, sa-i platesc impozitele pe salariu. Nu mai aveam venit pe firma, din motive pe care nu le detaliez, dar din inertie continuam sa tin firma activa (in speranta si a unei reveniri a situatiei favorabile) si sa platesc contabila, impozitul local pe salubritate si desigur, impozitele pe salarii de care am pomenit.
  Am suspendat firma, mi-am trimis „angajata” in somaj si automat, s-au intamplat urmatoarele:
  – nu am mai platit statului impozite pe salarii si CAS-uri si alte rahaturi de vreo 800 lei pe luna, pe care le plateam fara macar o zi intarziere.
  – nu am mai platit contabilei vreo 1500 RON/an
  – nu am mai platit de atunci taxa locala pentru firma, de 50 RON/semestru
  – am primit timp de 15 luni de la stat, in contul sotiei somere, peste 500 RON/luna
  Daca asta s-a urmarit prin introducerea forfetarului lui Pogea, atunci felicitari, au reusit.

 3. Adrian 09.10.2013 la 21:21

  USL-isti sunt mai inventivi ca si predecesorii lor. Cum cred ei ca vor reusi agentii economici sa achite sumele cand noi suntem inglobati de taxe si impozite.Avem cele mai multe impozite si taxe si noi continuam sa mai impovaram bietul popor iar pe mari tepari ii protejeaza politicul. Pacat de poporul roman ca de secole la rand este pradat si asuprit. Stau si ma gandesc la specialisti din Ministerul de Finante care au venit cu ideea asta de proiect, ar trebui totusi premiati ! Nu credeti domnule ministru?