Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea Ta

Francezii văd şi România frumoasă: colecţia 100% RO

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

    Colecţia 100% RO, prezentată la începutul acestei luni de stilistul francez Philippe Guilet, la ambasada ţării sale din Bucureşti, este un amestec între moda franceză haute couture şi portul popular românesc, o combinaţie între ie şi pantofi cu toc, între rochiile de gală lungi şi bundiţele ţăranilor români. Proiectul s-a născut dintr-un impuls al lui Guilet, de a reinterpreta valorile tradiţionale româneşti, dar şi ca o sfidare a prejudecăţilor legate de România. Alături de el, cinci designeri români şi 50 de meşteri populari care au participat la conturarea colecţiei şi-au văzut creaţiile defilând la Bucureşti în cadrul spectacolului „Prejudecăţi”.
Cojocul, zgardanele maramureşene (brăţări sau coliere din mărgele) ia, bundiţele din piele de oaie, oul de Paşte încondeiat sau coloana infinitului a lui Constantin Brâncuşi au fost analizate şi redesenate de directorul artistic al ambasadei Franţei, Philippe Guilet în 31 de ţinute cu nume româneşti.
Una dintre cele mai impresionante ţinute a fost „Ecaterina”, un taior alcătuit din 6.000 (!) de şindrile miniaturale, lucrate manual de tâmplarul Istvan Iuhasz din Baia Mare.
În ton cu iarna românească, modelele au prezentat jachete albe de inspiraţie bucovineană din blană de oaie, cu broderii şi inserţii de astrahan atât la baza hainei cât şi pe vârful botinelor. Ţinuta „Anca” a fost completată de o pălărie înaltă de astrahan, „Constantina” avea acelaşi fetru folosit în cojoacele şi vestele ciobanilor, de data aceasta cusut ca o salopetă albă, ornamentată cu modele din dantelă neagră. Apogeul anotimpurilor a fost marcat de vestimentaţia „Irina”, o rochie strâmtă, lungă până în pământ şi foarte greu de purtat în combinaţie cu tocurile înalte în forma Coloanei infinitului.
Momentul cu influenţe ţigăneşti a adus rochii înflorate şi culori vii, în timp ce Guilet a închis defilarea, plimbându-se la braţ cu un model îmbrăcat într-o rochie de mireasă din „cipcă croşetată” albă. (sursa: www.stylereport.ro)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea Ta

Ştirea Ta

ȘTIREA TA | La Spitalul Județean Alba să nu te duci cu….speranțe multe, dar deșarte: Alba Iulia, oraș fără medic ortoped pediatru

Ziarul Unirea

Publicat

în

ȘTIREA TA | La Spitalul Județean Alba să nu te duci cu….speranțe multe, dar deșarte: Alba Iulia, oraș fără medic ortoped pediatru Lipsa unor medici specialiști pediatri se simte tot mai acut la Alba Iulia. Un nou caz a fost semnalat de un părinte care, ajuns din nefericire cu micuțul la secția primiri urgențe, a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea