Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

FOTO: Armonie și multă distracție la Balul Fărșangului de la Abrud

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Într-un local public din orașul Abrud  s-a desfășurat în week-end-ul care tocmai s-a încheiat Balul Fărșangului – Farsangi Bal, eveniment ajuns în acest an la a cincea ediție, care a fost organizat și de această dată de Asociația Culturală Maghiară din Abrud și Roșia Montană.

bal Abrud122La bal au participat aproximativ 200 de persoane din zona Abrudului cât și invitați din alte părți, de origine maghiară și români, care au petrecut o noapte întreagă într-o perfectă armonie, la fel cum trăiesc cetățenii din Abrud și din Roșia Montană, localități în care există în prezent o comunitate unită de maghiari.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Unii dintre participanți au venit la bal îmbrăcați în diferite costume de carnaval, care au atras admirație sau zâmbete din partea celorlalți, iar după parada costumelor, cei care au primit cele mai multor voturi din public au fost premiați de organizatori. Totodată, organizatorii au oferit și alte surprize participanților, între care s-au regăsit demonstrații de dansuri populare susținute de Ansamblul ”Brădeana” din Sohodol, precum și o tombolă al cărei mare premiu a fost un curs de școlarizare categoria B oferit de Școala de șoferi Gligor din Abrud.

Referitor la istoria acestui bal și despre ediția din acest an de la Abrud, Kopenetz Lorand – președinte ”Asociația Culturală Maghiară din Abrud și Roșia Montană” a precizat următoarele: ”La romano-catolici, Fărșangul este perioada cuprinsă între Bobotează și Miercurea Cenușii – când începe postul Paștelui. Tradițional, în ultimele zile ale acestei perioade se țin balurile de Fărșang, au loc carnavaluri – cum este cel de la Köln, se țin serbări populare – cum este Înmormântarea Fărșangului la Rimetea. Și Abrudul are o bogată tradiție în acest sens. Am găsit referințe în presa interbelică și anterior, descrieri exacte despre cum decurgeau aceste baluri la Abrud și Roșia Montană.

Asociația noastră a dorit să reînvie aceste tradiții și să ofere pentru o seară un eveniment cultural bogat locuitorilor orașului. Anul acesta am ajuns la a cincea ediție. Am reușit însă mai mult, la bal participând prieteni de la Sălciua, Câmpeni, Alba Iulia, Budapesta. Ne-au onorat cu prezenta corpul diplomatic al Consulatului Ungariei de la Cluj. Însă, cel mai frumos lucru este faptul că prin această ocazie se demonstrează încă o dată că buna conviețuire între români și maghiari la Abrud nu este doar un slogan lipsit de substanță.”

Ovidiu Culda

[nggallery id=1686]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Amplasarea RADARELOR în primele două zile de Paște 2024, în județul Alba. Drumurile monitorizate de Poliţia Rutieră în perioada 5-6 aprilie

Unirea Ziarul

Publicat

în

Amplasarea RADARELOR în primele două zile de Paște 2024, în județul Alba. Drumurile monitorizate de Poliţia Rutieră în perioada 5-6 aprilie Inspectoratul de Poliție Județean Alba a comunicat amplasarea radarelor pe drumurile din județ, în perioada 5-6 aprilie 2024. Citește și: Paște fericit • Mesaje de Paște • Urări de Paște • Felicitări de Paște […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea