Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Firmele și cetățenii din Alba Iulia care nu au contract cu operatorul de salubrizare vor plăti o taxă mai mare cu 30% decât ceilalți beneficiari – Proiect în dezbatere publică

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Primăria Alba Iulia a lansat în dezbatere publică un proiect de hotărâre privind aprobarea modului de stabilire și aplicare a taxei speciale de salubrizare. Sunt vizați operatorii economici și cetățenii care nu au încheiat un contract de rificare a gunoiului. Aceștia vor plăti o taxă mai mare cu 30% – 35% decât ceilalți beneficiari.

”Începând cu data de 01.05. 2017, se instituie pe raza administrativ teritorială a municipiului Alba Iulia, taxa specială de salubrizare aplicată pentru prestaţiile de care beneficiază individual utilizatorii serviciului public de salubrizare, fară contract de prestări servicii de salubrizare încheiat cu operatorul acestor servicii publice.

Cuantumul taxei speciale de salubrizare în cazul persoanelor fizice fară contract de salubrizare este de 20 de lei /persoană/ lună. Taxa speciala se calculeaza pentru fiecare persoană care locuieşte cel puţin o lună calendaristică în imobil / apartament şi se impune conform regulametului.

Cuantumul taxei speciale de salubrizare în cazul persoanelor juridice si persoanelor fizice autorizate sau asimilate acestora, fară contract de salubrizare este de 200 lei/mc. Suma totală de plată / lună se calculeaza înmulţind taxa specială lei /mc cu nr. de mc/lună de deşeuri ridicate şi transportate de operator şi se impune conform regulamentului.

Cuantumul taxei speciale va fi actualizat în fiecare an. Actualizarea se va realiza concomitent cu actualizarea tarifelor aplicate pentru salubrizarea menajeră ce se vor face potrivit reglementărilor legale în vigoare şi vor fi aprobate prin Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Alba Iulia”, se arată în proiectul de hotărâre.

Potrivit raportului de specialitate prin aplicarea acestor tarife mai mari se dorește stimularea utilizatorilor beneficiari ai serviciului de salubrizare de a incheia contracte cu operatorul.

Taxa specială se va calcula pentru fiecare persoană care locuieşte cel puţin o luna calendaristică în imobil / apartament. Impunerea taxei speciale se va face pentru proprietarul sau chiriaşul titular al contractului de închiriere și utilizatorul cu orice titlu al imobilului. Numărul de persoane pentru care se face impunerea taxei speciale va fi conform declaraţiei pe proprie răspundere a beneficiarului, depusă la serviciul Administrarea activităților domeniului public.

În cazul refuzului declarării numărului de persoane, operatorul serviciului de salubrizare în colaborare cu serviciul Administrarea activităților domeniului public și Direcţia de Evidență a Persoanelor din cadrul Primăriei Municipiul Alba Iulia, vor stabili numărul de persoane pentru care se va impune taxa din oficiu, conform prevederilor legale.

În cazul firmelor și PFA-urilor, suma totală de plată / lună se calculeaza înmulţind taxa specială de 200 lei/mc cu numărul de mc de deşeuri ridicate si transportate de operator/luna. Cantitatea de deşeuri iniţială folosită la calcul produsa de beneficiarul persoana juridica si persoana fizica autorizata sau asimilata acestora care funcţionează in spaţiu se stabileşte prin declaraţia pe proprie răspundere a acestuia. In cazul in care beneficiarul care funcţionează in spaţiu, refuza sau nu face declaraţia in termenul solicitat, in calculul iniţial se stabileşte o cantitate de 4 mc de deseuri/luna, pe care se va stabili taxa din oficiu conform prevederilor legale in vigoare.

In toate situaţiile, in lunile următoare, cantitatea de deşeuri reala care va fi utilizata in calculul taxei speciale se va stabili pe baza procesului verbal prezentat la sfarsitul fiecărei luni de operatorul de salubritate, semnat si de beneficiaml serviciului.
In cazul in care beneficiarul refuza sa semneze procesul verbal, operatorul va solicita prezenta unui reprezentant al serviciul Administrarea activitatilor domeniului public in toate cazurile in care se ridica deşeuri, acesta urmând sa certifice evaluarea cantitatii ridicate. Evaluarea se va face utilizând recipienti standard.

Plata taxei de salubrizare se va face lunar, pana la data de 10, inclusiv, a lunii următoare celei pentru care se achita, urmând ca incepand cu ziua imediat următoare a acestei date si pana la data stingerii sumei datorate, inclusiv, sa se calculeze majorari de Întârziere de 2% pentru fiecare luna sau fracţiuni de luna din cuantumul debitului restant.

Direcţia de Impozite si Taxe Locale va opera in baza de date, cu ajutorul unei aplicaţii informatice, cuantumul taxei speciale pentru beneficiarii identificaţi în vederea plății pe baza de declaraţii de impunere.

Proiectul de hotărâre este supus dezbaterii publice până în data de 16.04.2017 si poate fi consultat la sediul Primăriei municipiului Alba Iulia. Propunerile, sugestiile sau opiniile cu valoare de recomandare, pot fi depuse la Registratura primăriei (camera 8).


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO „Transapuseana”, șoseaua spectaculoasă din sudul Munților Apuseni, tot mai aproape de finalizare: Primul lot a fost recepționat

Ziarul Unirea

Publicat

în

„Transapuseana”, șoseaua spectaculoasă din sudul Munților Apuseni, tot mai aproape de finalizare: Primul lot a fost recepționat Vineri, 26 aprilie 2024, a avut loc recepția lucrărilor pe lotul 1 al Transapusenei care totalizează nu mai puțin de 43 de kilometri. Un drum de poveste, emblematic pentru județul Alba și pentru România. Citește și: FOTO Cum […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea