Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

31 mai: Ziua Mondială fără Tutun. Activități de informare, sensibilizare și conștientizare, organizate de CPECA, în școli din Alba

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

ziua mondiala fara tutunAgenţia Naţională Antidrog, prin Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Alba şi voluntarii acestuia, se alătură Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru marcarea Zilei Mondiale fără Tutun – 31 mai 2016.

Începând cu anul 1988, OMS şi partenerii săi celebrează în fiecare 31 mai Ziua Mondială Fără Tutun (WNTD), pentru a conştientiza publicul şi decidenţii în privinţa poverii sociale enorme atrase de fumat şi a impulsiona implementarea Convenţiei Cadru OMS pentru Controlul Tutunului (FCTC) – primul tratat internaţional de sănătate publică.

Anul acesta,  Ziua Mondială Fără Tutun  se desfăşoară sub sloganul „Un singur mesaj pe pachetul standard de tutun: avertismentul de sănătate!”şi are ca temă “Următorul pas FCTC: ambalarea neutră a produselor de tutun.”

CPECA Alba implementează, în perioada 23-31 mai 2016, campania pentru marcarea acestei zile, prin activităţi de informare – sensibilizare – conştientizare, formare de abilităţi şi activităţi de petrecere a timpului liber în cadrul Liceului Tehnologic Jidvei, Colegiul Tehnic Aiud, Colegiul Tehnic „Alexandru Domşa” Alba Iulia, Colegiul Tehnic Apulum Alba Iulia, Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, Grădiniţa cu program prelungit nr. 11 Alba Iulia şi Grădiniţa cu program prelungit Bărăbanţ, Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba Iulia, Aşezămîntul Social „Sf. Mucenic Ciprian” Ocna Mureş şi Penitenciarul Aiud.

În zilele de 30 şi 31 mai 2016, se vor organiza acţiuni informative la Casa de Cultură a Studenţilor Alba şi Direcţia de Sănătate Publică Alba prin amenajarea unor standuri informative, unde specialiştii CPECA Alba, împreună cu  voluntarii centrului, vor oferi informaţii privind riscurile consumului de tutun şi vor  promova  în rândul persoanelor fumătoare beneficiile schimbării comportamentului de consum.

***

OMS cheamă în acest an ţările-părţi ale FCTC la pregătirea ambalării neutre (standardizate sau uniformizate în raport cu mărcile comerciale de tutun) – considerată o măsură importantă pentru reducerea atractivităţii tabacului (în special pentru tineret) prin cvasi-eliminarea utilizării publicităţii pro-tabac pe ambalaje în beneficiul sporirii vizibilităţii avertismentelor de sănătate de pe pachete.

Tutunul ambalat neutru se va vinde în pachete standard ca dimensiuni şi (numai 2) culori în care singura prezentare grafică va aparţine avertismentelor de sănătate, iar informaţia tutun – specifică – brandul/versiunea/numărul ţigaretelor – va avea culori reglementate şi font diminuat.

Ambalarea neutră a produselor de tutun este în vigoare în Australia 2012, iar din mai 2015 se aplică în primele ţări din UE: Irlanda, Franța şi Marea Britanie. Uniunea Europeană, odată cu Directiva 2014/40/UE, agrează ambalarea neutră dacă există studii atestând eficienţa măsurii.

WNTD 2016 se desfăşoară în contextul creat de intrarea în vigoare pe 17 martie a.c. a Legii nr. 15/2016 prin care România devine parte a comunităţii celor 94 de ţări care au interzis complet fumatul în spaţiile publice închise – începând cu Irlanda în 2004. În esenţă, se interzice complet fumatul în toate spaţiile publice închise – incluzând locurile de muncă (în particular cele din sănătate, învăţământul de toate gradele, protecţia copilului), mijloacele de transport în comun şi locurile de joacă pentru copii (spaţii închise sau deschise); un spaţiu este închis când este delimitat de un plafon şi minimum doi pereţi.

Restaurantele, barurile, cluburile şi alte spaţii închise de divertisment, exceptate de versiunile anterioare ale Legii 349/2002, se află de acum sub incidenţa interdicţiei complete a fumatului.

Pentru prima oară, alături de organele de control ale DSP şi ale ANPC, organele de poliţie capătă atribuţiuni de urmărire a contravenţiilor şi sancţionare cu amenzi de 100-500 RON pentru persoane fizice şi 5.000-15.000 RON pentru persoanele juridice. Ca un exemplu, fumatul în apropierea locurilor de joacă pentru copii din parcuri se poate “rezolva” operativ printr-un apel la 112.

Faţă de opoziţia înverşunată din partea industriei tutunului dar şi a unor fumători, depăşită odată cu promulgarea şi intrarea în vigoare a Legii 15/2016, trecerea la ambalarea neutră a produselor de tutun ar trebui să reprezinte un pas mai uşor de realizat pentru România, a transmis Claudiu DUŞA, coordonator CPECA Alba. (C.M.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

O noua escrocherie: ”Mă auziți acum? De ce să nu răspunzi cu ”Da”?

Unirea Ziarul

Publicat

în

O noua escrocherie: ”Mă auziți acum? De ce să nu răspunzi cu ”Da”? În era digitală actuală, în care suntem profund interconectați prin internet, escrocheriile telefonice rămân o amenințare persistentă și în continuă evoluție. Printre numeroasele tactici folosite de infractori pentru a profita de încrederea oamenilor, escrocheria cunoscută sub numele de „Mă auziți acum?” se […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea