Rămâi conectat

Actualitate

Ziua Învățătorului : „În fața nimănui nu-mi ridic mai cu respect pălăria decât în fața dascălului, în haina lui modestă și cu mintea plină de comori”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ziua Învățătorului : „În fața nimănui nu-mi ridic mai cu respect pălăria decât în fața dascălului, în haina lui modestă și cu mintea plină de comori”

Transmite acest adevăr Nicolae Iorga într-o afirmație aproape testamentară, adevăr preluat de generații, întrucât omul ajunge la o vârstă a maturității în care descoperă lumea dintr-o altă perspectivă. Aceasta este a constatării că de-a lungul timpului conștient sau inconștient viața i-a fost amprentată de modele.

Unul dintre acestea este de bună seamă al dascălului, o metaforă inseparabilă de condiția umană, un model devenit general valabil.

Dascălul a fost și este cel care ne arată drumul devenirii ființei umane, cel care face drumul odată cu noi, arătându-ne că niciodată nu suntem singuri.

Că să urmezi calea cineva trebuie să ți-o arate, iar acel cineva va fi admirat și încet-încet va deveni model.

Modele ale dascălilor am întâlnit fiecare dintre noi în operele studiate la școală, în creațiile lui Creangă, Caragiale, Slavici, B. Ștefănescu Delavrancea, Eliade, Eminescu.

Modele am urmat fiecare dintre noi în anii de școală pentru că inevitabil dintre zeci de dascăli poate unul anume ne-a binecuvântat existența.

O categorie socială modestă material, cu o nețărmurită dorință de autodepășire, înzestrată cu un farmec aparte, fini cunăscători ai omului au știut întotdeauna să ne asculte cu răbdare și să ne dea soluții de ieșire din mari probleme … acești dascăli …

Acestor mânuitori de cuvinte, ziditori de caractere și modelatori de sensibilitate umană, chiar și în această societate bântuită de scrâșnete și încordare : LA MULȚI ANI, cu convingerea că modestia lor ar trebui să fie o carte de vizită a societății contemporane.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea