Rămâi conectat

Curier Județean

Vladimir Tismăneanu și Devis Grebu deschid vineri o nouă serie de evenimente marca Primăria Alba Iulia – ”Vinerea Vin Valorile”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Arta și cultura transcend prezentul, trecutul și viitorul: este ideea simplă dar universală de la care reprezentanții Municipalitații din Alba Iulia au pornit în implementarea unui nou proiect: “Vinerea Vin Valorile”.

afis tismaneanuVineri, vor fi prezenti la Alba Iulia, Devis Grebu, unul dintre cei mai valoroși graficieni, ilustratori și pictori români moderni, împreună cu Vladimir Tismăneanu, politolog, filosof, profesor de științe politice și scriitor, recunoscut ca unul dintre cei mai activi promotori ai democrației în România, dar și pentru fervența cu care s-a dedicat studierii și, mai ales, demascării ororilor comuniste de la noi, având calitatea de președinte al Comisiei Prezidențiale pentru Analiza Dictaturii din România. Alături de aceștia, vor veni la Alba Iulia, Mircea Mihăieș critic literar, eseisit și publicist, dar și unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai lui Vladimir Tismăneanu, Marius Stan (doctor în științe politice, redactor șef al revistei History of Communism in Europe).

Ziua de vineri va fi impregnata de doua momente importante, avandu-i ca protagonisti pe Devis Grebu si Vladimir Tismaneanu, doua dintre cele mai importante repere pe care se sprijina cultura, arta si societatea civila contemporane din Romania. “Eterna reintoarcere a totalitarismului” este titlul conferintei adusa in spatiul public albaiulian de catre Vladimir Tismaneanu, urmata de lansarea volumului “Efigii ale unui cosmar istoric”, avand acelasi autor. Prezentarea cartii va fi indeplinita de catre Mircea Mihaies si Marius Stan, cel care s-a ingrijit de aceasta editie. Evenimentul va avea loc vineri 29 mai, ora 11.00, Sala Senatului – Palatul Apor.

afis grebuUn alt moment care ii tenteaza pe admiratorii de arta in forma cea mai pura este vernisajul expozitiei “O filozofie vizuala a vietii”, o reprezentare autentica si originala a relatiilor pe care Romania le are cu Europa, din care nu lipseste Cealalta Capitala, purtand semnatura Devis Grebu. Albaiulienii vor fi ghidati verbal si cu un rafinament, in armonie cu lucrarile expuse, de catre Vladimir Tismaneanu si Mircea Mihaies. Devis Grebu este una dintre putinele personalitati care s-a impus convingator in elita artistica franceza si americana fiind, alaturi de Brancusi, prezent in cataloagele prestigioasei edituri de arta Rizzoli, New York. Municipalitatea din Alba Iulia deruleaza o colaborare cu Devis Grebu, pentru realizarea mai multor obiecte de arta ce au in prim-plan Cetatea Alba Carolina. Expozitia va ramane deschisa pana pe 14 iunie 2015.

Mircea Hava, primarul Municipiului Alba Iulia si unul dintre initiatorii proiectului spune ca: “Pe langa entertainment si show, e nevoie si de o infuzie serioasa de cultura in Cetatea Alba Carolina, care sa atraga un public elevat, specializat, de nisa, daca vreti. Artisti plastici, muzicieni, scriitori, oameni de cultura care sa faca Alba Iulia mai usor cunoscuta in cercurile selecte din care vin. Personal mi-as dori sa ajungem o zi in care sa fim “nevoiti” sa alegem la ce eveniment mergem in Cetate, la un seminar Coelho, la un concert Madrigal sau la o expozitie Dali. Faptul ca Devis Grebu si Vladimir Tismaneanu, Marius Stan si Mircea Mihaies au acceptat invitatia noastra e un semn bun si un prim pas spre repunerea Cetatii Alba Carolina pe harta culturala esentiala a Romaniei”.

“Beauty Beyond Bricks” ( frumusete in spatele caramizilor – n.n.) este conceptul ce reprezinta aceeasi idee, care insa va reuni invitati straini, din Uniunea Europeana si intreaga lume la evenimentele culturale ce vor fi organizate in mod special vinerea in Cetatea Alba Carolina.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

INCENDIU în Alba Iulia, în cartierul Bărăbanț în interiorul unei locuințe: Pompierii s-au deplasat la fața locului

Bogdan Ilea

Publicat

în

INCENDIU în Alba Iulia, în cartierul Bărăbanț în interiorul unei locuințe: Pompierii s-au deplasat la fața locului Un incendiu a izbucnit în jurul orei 12:30, în Alba Iulia, în cartierul Bărăbanț, în interiorul unei camere al unei locuințe. Pompierii din Alba Iulia intervin cu 3 autospeciale pentru localizarea și stingerea incendiului. Detașamentul de pompieri Alba […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea