Rămâi conectat

Curier Județean

VIDEO| Un reporter de la BBC, impresionat de Târgul de fete de pe Muntele Găina şi legenda acestuia

Alexandra Mates

Publicat

în

Targul de Fete de pe Muntele Gaina19Un reportaj BBC World News promovează în Marea Britanie Târgul de fete de pe Muntele Găina – cel mai mare festival în aer liber din România. Anul acesta, pe 21 iulie, curios de tradiţia târgului, de cum îşi găsesc bărbaţii din România aleasa, reporterul  BBC, Greg McKenzie, a participat la târgul de pe Găina. Impresionat de ce a descoperit aici, de povestea târgului şi de peisajele mirifice a realizat un reportaj.

„Cum îşi găsesc bărbaţii din România nevestele”, aşa se numeşte reportajul în care este promovată tradiţia târgului dar şi plaiurile pitoreşti din zonă şi imagini cu Cetatea Alba Iulia, Mănăstirea Râmeţ, Cetatea Aiudului, masivul Piatra Craivii, şi Cetatea Colţeşti.

„Uitaţi de agenţiile matrimoniale, de zeci de ani un munte din Transilvania este văzut ca locul perfect să-ţi găseşti perechea. Târgul de fete de pe Muntele Găina este un eveniment anual în Munţii Apuseni. Sute de români în costume tradiţionale urcă pe Muntele Găina în speranţa că îşi vor găsi perechea. Greg McKenzie s-a dus şi el şi a încercat un costum tradiţional ca să vadă cât de mult romantism este în aer „, scrie BBC .

Celebrul Târg de la Găina are loc anual în comuna Avram Iancu din judeţul Alba, în preajma sărbătorii Sfântului Ilie, pe platoul muntos situat la 1.486 de metri altitudine. Este unic în ţară şi are o vechime de sute de ani.

Greg McKenzie a aflat de la locuitorii din zonă povestea tradiţionalului târg, a găinii care făcea ouă de aur şi cum urcau tinerii în cele mai bune haine de sărbătoare, îşi găseau alesul sau aleasa şi se cununau pe Munte. O femeie i-a povestit reporterului că şi-a cunoscut jumătatea acolo, în urmă cu 50 de ani, şi s-a şi căsătorit, confirmând tradiţia.

Reporterul britanic, consideră că Târgul de la Găina „rămâne cel mai mare festival în aer liber din România”.

„Şi cum ne începem coborârea de pe munte, şi ne începem drumul de şapte ore către capitală, ne întrebăm câţi dintre cei prezenţi au plecat de acolo cu o logodnică, cu ouăle de aur sau cu o mahmureală”, a adăugat la finalul reportajului Greg.

Sursa: bbc.co.uk


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Vaccinarea antirujeolică, în județul Alba, cu mult sub media națională. Zeci de cazuri de rujeolă, înregistrate doar într-o săptămână!

Unirea Ziarul

Publicat

în

Vaccinarea antirujeolică, în județul Alba, cu mult sub media națională. Zeci de cazuri de rujeolă, înregistrate doar într-o săptămână! Acoperirea vaccinală antirujeolică, atât cu prima doză, cât şi la cea de-a doua, este în judeţul Alba cu mult sub media naţională, în condiţiile în care numai în prima săptămână din aprilie s-au înregistrat în judeţ […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea