Rămâi conectat

Ştirea zilei

VIDEO: Polițist din Alba Iulia, în civil și probabil băut, lovește un jurnalist care filmează un accident. Ajutor, 112!

Bogdan Presecan

Publicat

în

Un incident greu de anticipat s-a petrecut azi-noapte, la ora 1.30, în fața Catedralei Ortodoxe din Alba Iulia. Un jurnalist al ziarului Unirea, care se afla la locul unui accident auto fără victime, dar soldat cu avarierea unei parti din Cetatea Alba Carolina, a fost lovit de un bărbat în civil, cel mai probabil aflat sub influenţa alcoolului, care susținea că este polițist.

În urma loviturii total neanunțate și nejustificate din partea agresorului, ziaristul a sunat la numărul de urgență 112 solicitând ajutorul Poliției Române. Precizez că respectivul bărbat nu purta niciun fel de uniformă, nu avea la vedere nicio legitimație sau insignă de polițist, absolut nici un însemn care ar fi putut sugera apartenența sa la orice fel de organ de control,  nu s-a legitimat, nu și-a declinat numele, gradul și funcția și nu avea absolut nici un drept să intervină în activitatea desfășurată de un ziarist aflat în timpul serviciului, care nu făcea decât să ia cadre cu mașina implicată în accident și cu daunele produse Cetății. Mai mult, dacă acest individ chiar este poliţist, comportamentul său este o rușine adusă Poliției Române și celor care își fac datoria purtând haina statului.

Împrejurările și faptele

Elit - Gustul Desăvârșit

În jurul orei 1.00, am fost sesizat printr-un mesaj telefonic în legătură cu un accident produs în Cetatea Alba Carolina, în urma căruia un șofer beat și fără permis a distrus mai multe elemente din mobilierul urban. Am sunat la Poliția Alba Iulia, iar după ce ofițerul de serviciu mi-a confirmat producerea evenimentului rutier, m-am suit în mașină și m-am deplasat imediat la locul faptei, “înarmat” cu aparatul foto-video din dotare.

Am oprit autoturismul în imediata apropiere a mașinii avariate implicate în accident, care staționa cu avariile pornite pe strada Nicolae Iorga, după podul rutier înspre Catedrala Ortodoxă. După ce am făcut câteva fotografii BMW-ului, m-am îndreptat înspre zona în care se puteau observa ravagiile făcute de șoferul inconștient. Chiar în dreptul acelui loc staționa un alt autoturism. Lângă acesta se aflau trei persoane: un polițist local în uniformă și doi bărbați, ambii în civil. În timp ce mă apropiam de zona pietonală de unde fusese scos BMW-ul, am făcut o fotografie şi celui de al doilea autoturism, moment în care polițistul în uniformă mi-a spus că este o mașină privată, sugerându-mi să nu o fotografiez. I-am spus cum mă numesc și în ce calitate mă aflu acolo, specificându-i faptul că așa procedez de obicei în astfel de situații. I-am explicat că fotografiez tot ceea ce se află în preajmă şi care ar putea avea legătură cu accidentul, iar apoi selectez pozele care sunt relevante în acest sens, spunându-i că nu sunt interesat decât de respectivul eveniment rutier.

În acel moment, vizibil deranjat de aparatul foto, intră în scenă bărbatul în civil, aflat probabil sub influența alcoolului,  fapt sugerat de aspect, mișcări și de mirosul pe care îl răspândea. Cu o atitudine belicoasă și un ton agresiv, îndreptându-se înspre mine, mă întreabă cine sunt și ce vreau, deși, în urmă cu doar câteva secunde tocmai mă prezentasem polițistului local în uniformă, pe care l-am identificat imediat ca fiind autoritate în zonă. Convins fiind că acest bărbat ori încearcă să îl protejeze pe autorul accidentului, fiind rudă sau prieten al şoferului beat din moment ce se arăta deranjat de faptul că l-aș putea fotografia, am încercat să îi fac o fotografie, moment în care s-a întors cu spatele și a grăbit apoi pașii înspre mine. Atunci am pornit modul video al camerei. După cum se poate vedea în primul videoclip, în timp ce acesta se apropie de mine. eu îi spun din nou bărbatului cine sunt și îi cer să facă același lucru. Îmi spune că e polițist și ajunge lângă mine lovindu-mă brusc cu pumnul peste mâinile în care țineam camera foto-video. Din păcate, aparatul s-a oprit în urma șocului suferit, defectându-se totodată butonul zoom.

 

Am reușit să pornesc din nou camera și l-am întrebat pe agresor de ce m-a lovit, i-am spus că este beat și că o să chem Poliția. Omul s-a retras imediat, trezit parcă din beție, realizând parcă gravitatea faptei sale. Inițial a negat că m-ar fi lovit, însă mai apoi și-a justificat gestul violent mințind că i-am “băgat camera în față”. A plecat apoi însoțit de ceilalți doi bărbați, un polițist local în uniformă și un alt bărbat în civil.

 

 

În urma apelului pe care l-am făcut la 112, a ajuns și un echipaj de poliție. Le-am spus pe scurt ce s-a întâmplat. Între timp cei doi bărbați în civil s-au întors la locul faptei, susținând că nu s-a întâmplat de fapt nimic din cele spuse de mine.

Le-am solicitat polițiștilor în repetate rânduri să îl testeze pe bărbatul care m-a agresat cu aparatul etilotest, întrucât am considerat că este un aspect relevant. Oamenii legii mi-au spus că ei nu pot face acest lucru.

Subliniez faptul că agresorul nu a fost legitimat de polițiști, care îmi sugerau faptul că ar fi mai bine să ne împăcăm. Polițiștii au susținut, ulterior la secție că l-au legitimat după ce am plecat înspre secția de poliție, pentru a scrie plângerea.

Am făcut plângerea solicitând polițiștilor să ia măsurile legale ce se impun. Menționez faptul că polițiștii au obligația de a sprijini jurnaliștii în exercitarea profesiei lor, considerată de interes public.

Mă gândesc, în urma a ceea ce mi s-a întâmplat azi-noapte cât de vulnerabili sunt cetățenii din Alba Iulia. Cum astfel de lucruri, și chiar mai grave, i se pot întâmpla oricui în plin centru istoric al “Celeilalte Capitale”. Și cum poți să iei bătaie și să fi umilit, fără nici un motiv, tocmai de cei care sunt plătiți din banii noștri să ne protejeze. Agresorul îmi tot repeta că are martori și eu nu. Și așa ajungi să fi agresat, fără a putea face nimic, dacă nu ai martori sau măcar un telefon să filmezi.

Cititorii Ziarului Unirea, care contribuie şi ei implicit la bugetul din care sunt plătiţi astfel de poliţişti şi care au cunoştinţă despre alte abuzuri sau comportamente deplasate ale unor asemenea indivizi, fie ei poliţiști sau nu, sunt rugaţi să mi le împărtăşească la adresa de email: [email protected] sau la numărul de telefon de mai jos.

Protecţia anonimatului este garantată!

VA URMA

UPDATE luni 17 martie: A venit și reacția oficială a IPJ Alba! Agresorul se numește Ioan Meteș și este politist local în cadrul Primăriei Alba Iulia. Pentru fapta sa este acum cercetat penal de Parchet pentru purtare abuzivă.
Nimeni nu l-a testat pe acesta pentru a verifica dacă se afla sub influenta alcoolului la momentul producerii agresiunii. Asa ca, cel putin de circumstanta asta, a scapat domnul Metes.
Am primit confirmarea ca Ioan Metes a fost in trecut angajat al IPJ Alba, fiind dat afara dupa ce a produs un grav accident rutier, aflându-se sub influenta alcoolului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Criminalul de la Răhău care a ÎNGROZIT Alba, condamnat DEFINITIV la 25 de ani închisoare: Daunele morale MAJORATE de instanță

Ziarul Unirea

Publicat

în

Criminalul de la Răhău care a ÎNGROZIT Alba, condamnat DEFINITIV la 25 de ani închisoare: Daunele morale MAJORATE de instanță

Curtea de Apel Alba Iulia a pronunțat astăzi, 10 august, sentința definitivă a autorului crimei odioase de la Răhău, Alexandru Paștiu, la pedepasa de 25 de ani de închisoare, iar daunele morale au fost majorate.

„Admite apelul declarat de părțile civile R.P.G., C. D., C.E. și C.N.A., ultimul prin reprezentanți legali), împotriva Sentinței penale nr. 46/2022, pronunțată la 28.04.2022, în dosarul nr. 2489/107/2021 al Tribunalului Alba și în consecință:

Elit - Gustul Desăvârșit

Desființează în parte sentința penală atacată, cu privire la latura penală, în ceea ce privește individualizarea pedepsei complementare și a pedepsei accesorii a interzicerii exercitării dreptului prevăzut de art. 66 alin. 1 lit. n) Cod penal, aplicate inculpatului P.A., și cu privire la latura civilă, în ceea ce privește cuantumul despăgubirilor acordate părților civile cu titlu de daune morale, și rejudecând cauza doar în aceste limite:

În baza art. 67 Cod penal, raportat la art. 66 alin. 1 lit. n) Cod penal, interzice inculpatului P.A., pe lângă interzicerea exercitării drepturilor prevăzute la art. 66 alin. (1) lit. a), b), ca pedeapsă complementară pe o durată de 5 ani, aplicată pentru comiterea infracțiunii de tentativă la omor calificat, prevăzută de art. 188 alin. 1 și art. 189 alin. 1 lit. a) Cod penal, să comunice cu victima R.P.G. și să se apropie de acestea la distanță mai mică de 100 metri.

În baza art. 65 Cod penal, raportat la art. 66 alin. 1 lit. n) Cod penal, interzice inculpatului Paștiu Alexandru, pe lângă interzicerea exercitării drepturilor prevăzute la art. 66 alin. (1) lit. a), b), ca pedeapsă accesorie, aplicată pentru comiterea infracțiunii de tentativă la omor calificat, prevăzută de art. 188 alin. 1 și art. 189 alin. 1 lit. a) Cod penal, să comunice cu victima R.P.G. și să se apropie de acestea la distanță mai mică de 100 metri.

În baza art. 45 alin. 3 lit. a) Cod penal aplică inculpatului pedeapsa complementară constând în interzicerea exercitării drepturilor prevăzute la art. 66 alin. (1) lit. a) şi b) şi n) Cod penal pe o perioadă de 5 ani, respectiv dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și dreptul de să comunice cu victima R.P.G. și să se apropie de acestea la distanță mai mică de 100 metri.

În baza art. 45 alin. 5 lit. a) Cod penal aplică inculpatului pedeapsa accesorie constând în interzicerea exercitării drepturilor prevăzute la art. 66 alin. (1) lit. a) şi b) şi n) Cod penal, respectiv dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcție care implică exerci?iul autorită?ii de stat ?i dreptul de să comunice cu victima R.P.G. și să se apropie de acestea la distanță mai mică de 100 metri. Majorează de la 20.000 euro la 25.000 euro, sumele acordate părților civile R.P.G., C.D. și C.E., cu titlu de despăgubiri reprezentând daune morale.

Majorează de la 10.000 euro la 15.000 euro, suma acordată părții civile C.N.A., cu titlu de despăgubiri reprezentând daune morale.

Respinge ca nefondat apelul declarat de inculpatul P.A. împotriva sentinței penale atacate. Menține celelalte dispoziții ale sentinței penale atacate care nu contravin prezentei decizii.

În baza art. 275 alin. 2 Cod procedură penală, obligă inculpatul P.A. la plata către stat a sumei de 300 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat în apel.

În baza art. 275 alin. 6 Cod procedură penală, onorariul apărătorului desemnat din oficiu pentru inculpat, în sumă de 868 lei şi onorariul parţial cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru persoana vătămată minoră C.N.A., în sumă de 200 lei vor fi avansate din fondurile Ministerului Justiției și rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunțată azi, 10.08.2022, prin punerea soluției la dispoziția părților și a procurorului prin intermediul grefei instanței”, arată soluția instanței.

Filmul crimei

Reamintim că odioasa crimă a avut loc în dimineaţa zilei de 19 aprilie, în jurul ore 04.00. A intrat în locuinţa unde se aflau cei doi şi l-a înjunghiat pe prietenul tinerei de mai multe ori. Daniel avea 23 de ani şi a murit în urma loviturilor primite. Tânăra a scăpat cu viaţă, fiind internată în spital.

După ce i-a atacat, bărbatul a fugit de la locul faptei. Acesta a fost prins în jurul orei 12.30 într-o pădure din apropierea satului. Acesta ar urma să fie acuzat de comiterea infracţiunilor de omor, tentativă la omor şi violare de domiciliu.

”Inculpatul a pătruns fără drept în locuinţa victimelor din municipiul Sebeş, sat Răhău, jud. Alba şi le-a aplicat acestora mai multe lovituri cu un cuţit, în zone vitale ale corpului. În urma agresiunilor fizice, a survenit decesul unei victime de gen masculin în vârstă de 23 de ani şi rănirea celeilalte victime, de gen feminin, în vârstă de 21 de ani. Aceasta din urmă a fost transportată la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale, starea sa de sănătate fiind stabilă. Presupusul autor a fugit de la locul faptelor, fiind identificat ulterior de către organele de poliţie, în apropierea unei păduri din localitate”, a transmis Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba.

Bărbatul a fost prins de către poliţişti care au ajuns până în locul în care acesta se ascundea, într-o zonă greu accesibilă, cu ajutorul motocicletelor enduro. În momentul în care cei doi poliţişti echipaţi în motociclişti l-au imobilizat pe agresor, aceştia l-au întrebat unde este cuţitul, el răspunzând că l-a pierdut prin grădină.

Inculpatul a fi încercat să se sinucidă în arest

Potrivit surselor ziarulunirea.ro, Alexandru Paștiu ar fi încercat să-și pună capăt zilelor în timp ce se afla în arestul IPJ Alba.

Bărbatul a fost dus pe secția UPU a Spitalului Județean de Urgențe Alba Iulia, de unde, în urma investigațiilor ar fi fost transferat la secția de psihiatrie cu tulburări de comportament.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Șofer prins cu 150 km/h, cu permisul suspendat, pe autostrada A1 Sibiu-Sebeș: Care a fost recordul de viteză

Ziarul Unirea

Publicat

în

Șofer prins cu 150 km/h, cu permisul suspendat, pe autostrada A1 Sibiu-Sebeș: Care a fost recordul de viteză

În cursul zilei de 9 august, în intervalul orar 14,00 – 17,30, pe ambele direcții ale segmentului de autostradă A1 cuprins între km. 254 (mun. Sibiu) și km. 289 (Miercurea Sibiului) polițiștii Biroului de Poliție Autostrada A1 Râmnicu Vâlcea – Deva au desfășurat o amplă acțiune de prevenire a producerii de accidente rutiere pe fondul vitezei excesive sau neadaptate.

Acțiunea polițiștilor s-a înscris în calendarul proiectului Educație rutieră – Modelarea factorului uman prin responsabilizarea participanților la trafic pentru creșterea gradului de siguranță rutieră, proiect implementat la nivelul Inspectoratului General al Poliției Române.

Atenția polițiștilor rutieri s-a îndreptat spre conștientizarea conducătorilor auto cu privire la importanța respectării prevederilor legale referitoare la regimul de viteză pe autostrăzi și nu numai, în același timp fiind evidențiate rolul purtării centurii de siguranță, dar și consecințele opririlor nejustificate pe banda de urgență și nerespectării timpilor de odihnă. Conducătorilor auto și pasagerilor le-au fost înmânate pliante cu sfaturi privind siguranța rutieră, iar acolo unde a fost cazul, pliantul a fost însoțit de un proces verbal de constatare a contravenției.

Elit - Gustul Desăvârșit

95 de autovehicule au fost verificate pe parcursul acțiunii, în total fiind aplicate 61 de sancțiuni contravenționale. A fost constatată o infracțiune la regimul rutier, au fost reținute 2 permise de conducere și au fost retrase 2 certificate de înmatriculare și 1 set de plăcuțe cu număr de înmatriculare.

Cele mai multe sancțiuni contravenționale, 37, au fost aplicate șoferilor înregistrați de dispozitivele radar circulând cu viteză peste limita legală. Cea mai mare viteză înregistrată pe parcursul acțiunii a fost de 173 de km/h, fiind vorba despre un conducător auto în vârstă de 47 de ani, cetățean străin, aflat la volanul unui autoturism condus pe direcția Sibiu – Deva. Bărbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 1.305 lei și aplicarea a 6 puncte de penalizare.

4 conducători auto au fost sancționați contravențional pentru oprire nejustificată pe banda de urgență, 5 șoferi au fost depistați circulând fără a purta centura de siguranță, alte sancțiuni fiind aplicate fie pentru conducerea unor vehicule care prezentau defecțiuni tehnice, fie pentru conducerea unor vehicule având termenul ITP expirat, fie pentru nerespectarea timpilor de odihnă.

În jurul orei 14,30, polițiștii au oprit un autoturism condus pe direcția Sibiu – Deva cu viteza de 150 km/h de către un sibian în vârstă de 26 de ani.

Cu ocazia verificărilor efectuate, s-a constatat că dreptul sibianului de a conduce autovehicule pe drumurile publice este suspendat.

Astfel, pe numele șoferului s-a deschis un dosar de cercetare penală în conformitate cu prevederile articolului 335 aliniatul 2 din Codul Penal.

Polițiștii rutieri din cadrul Biroului de Poliție Autostrada A1 Râmnicu Vâlcea – Deva continuă acțiunile specifice în scopul conștientizării participanților la trafic asupra importanței respectării normelor rutiere și creșterii gradului de siguranță.

 

 

 

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

ALERTĂ hidrologică: COD GALBEN de inundații în Alba și alte județe, până joi după masa. Zonele vizate

Ziarul Unirea

Publicat

în

ALERTĂ hidrologică: COD GALBEN de inundații în Alba și alte județe, până joi după masa. Zonele vizate

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis o alertă de cod galben de inundații valabil și pentru județul Alba, până la data de 11 august, la ora 12:00.

În intervalul 10.08.2022 ora 13:00 – 11.08.2022 ora 12:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Arieș – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Alba și Cluj), Mureș – afluenții aferenți sectorului aval confluență cu râul Târnava – amonte S.H. Brănișca (județele: Alba, Sibiu și Hunedoara), Cerna – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Gorj și Caraș Severin), Desnățui – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Mehedinți și Dolj), Jiu – bazin amonte S.H. Sadu și afluenții aferenți sectorului aval S.H. Sadu – amonte S.H. Rovinari, Gilort – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior, Motru – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Hunedoara, Gorj și Mehedinți), Olt – afluenții aferenți sectorului aval S.H. Sebeș Olt (județele: Sibiu, Vâlcea, Argeș, Gorj, Olt și Dolj), Vedea – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Argeș, Olt și Teleorman), Argeș – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Argeș, Dâmbovița, Giurgiu, Teleorman și Ilfov), Ialomița – bazin amonte S.H. Moroeni și afluenții aferenți sectorului aval S.H. Moroeni – amonte S.H. Siliștea Snagovului (județele: Dâmbovița, Prahova și Ilfov) și Prahova – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Prahova, Buzău și Ialomița).

Atenționarea Hidrologică vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale, care se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri mici din județele: Hunedoara, Sibiu, Vâlcea, Olt și Argeș.

Elit - Gustul Desăvârșit


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea