Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

VIDEO: Polițist din Alba Iulia, în civil și probabil băut, lovește un jurnalist care filmează un accident. Ajutor, 112!

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Un incident greu de anticipat s-a petrecut azi-noapte, la ora 1.30, în fața Catedralei Ortodoxe din Alba Iulia. Un jurnalist al ziarului Unirea, care se afla la locul unui accident auto fără victime, dar soldat cu avarierea unei parti din Cetatea Alba Carolina, a fost lovit de un bărbat în civil, cel mai probabil aflat sub influenţa alcoolului, care susținea că este polițist.

În urma loviturii total neanunțate și nejustificate din partea agresorului, ziaristul a sunat la numărul de urgență 112 solicitând ajutorul Poliției Române. Precizez că respectivul bărbat nu purta niciun fel de uniformă, nu avea la vedere nicio legitimație sau insignă de polițist, absolut nici un însemn care ar fi putut sugera apartenența sa la orice fel de organ de control,  nu s-a legitimat, nu și-a declinat numele, gradul și funcția și nu avea absolut nici un drept să intervină în activitatea desfășurată de un ziarist aflat în timpul serviciului, care nu făcea decât să ia cadre cu mașina implicată în accident și cu daunele produse Cetății. Mai mult, dacă acest individ chiar este poliţist, comportamentul său este o rușine adusă Poliției Române și celor care își fac datoria purtând haina statului.

Împrejurările și faptele

În jurul orei 1.00, am fost sesizat printr-un mesaj telefonic în legătură cu un accident produs în Cetatea Alba Carolina, în urma căruia un șofer beat și fără permis a distrus mai multe elemente din mobilierul urban. Am sunat la Poliția Alba Iulia, iar după ce ofițerul de serviciu mi-a confirmat producerea evenimentului rutier, m-am suit în mașină și m-am deplasat imediat la locul faptei, “înarmat” cu aparatul foto-video din dotare.

Am oprit autoturismul în imediata apropiere a mașinii avariate implicate în accident, care staționa cu avariile pornite pe strada Nicolae Iorga, după podul rutier înspre Catedrala Ortodoxă. După ce am făcut câteva fotografii BMW-ului, m-am îndreptat înspre zona în care se puteau observa ravagiile făcute de șoferul inconștient. Chiar în dreptul acelui loc staționa un alt autoturism. Lângă acesta se aflau trei persoane: un polițist local în uniformă și doi bărbați, ambii în civil. În timp ce mă apropiam de zona pietonală de unde fusese scos BMW-ul, am făcut o fotografie şi celui de al doilea autoturism, moment în care polițistul în uniformă mi-a spus că este o mașină privată, sugerându-mi să nu o fotografiez. I-am spus cum mă numesc și în ce calitate mă aflu acolo, specificându-i faptul că așa procedez de obicei în astfel de situații. I-am explicat că fotografiez tot ceea ce se află în preajmă şi care ar putea avea legătură cu accidentul, iar apoi selectez pozele care sunt relevante în acest sens, spunându-i că nu sunt interesat decât de respectivul eveniment rutier.

În acel moment, vizibil deranjat de aparatul foto, intră în scenă bărbatul în civil, aflat probabil sub influența alcoolului,  fapt sugerat de aspect, mișcări și de mirosul pe care îl răspândea. Cu o atitudine belicoasă și un ton agresiv, îndreptându-se înspre mine, mă întreabă cine sunt și ce vreau, deși, în urmă cu doar câteva secunde tocmai mă prezentasem polițistului local în uniformă, pe care l-am identificat imediat ca fiind autoritate în zonă. Convins fiind că acest bărbat ori încearcă să îl protejeze pe autorul accidentului, fiind rudă sau prieten al şoferului beat din moment ce se arăta deranjat de faptul că l-aș putea fotografia, am încercat să îi fac o fotografie, moment în care s-a întors cu spatele și a grăbit apoi pașii înspre mine. Atunci am pornit modul video al camerei. După cum se poate vedea în primul videoclip, în timp ce acesta se apropie de mine. eu îi spun din nou bărbatului cine sunt și îi cer să facă același lucru. Îmi spune că e polițist și ajunge lângă mine lovindu-mă brusc cu pumnul peste mâinile în care țineam camera foto-video. Din păcate, aparatul s-a oprit în urma șocului suferit, defectându-se totodată butonul zoom.

 

Am reușit să pornesc din nou camera și l-am întrebat pe agresor de ce m-a lovit, i-am spus că este beat și că o să chem Poliția. Omul s-a retras imediat, trezit parcă din beție, realizând parcă gravitatea faptei sale. Inițial a negat că m-ar fi lovit, însă mai apoi și-a justificat gestul violent mințind că i-am “băgat camera în față”. A plecat apoi însoțit de ceilalți doi bărbați, un polițist local în uniformă și un alt bărbat în civil.

 

 

În urma apelului pe care l-am făcut la 112, a ajuns și un echipaj de poliție. Le-am spus pe scurt ce s-a întâmplat. Între timp cei doi bărbați în civil s-au întors la locul faptei, susținând că nu s-a întâmplat de fapt nimic din cele spuse de mine.

Le-am solicitat polițiștilor în repetate rânduri să îl testeze pe bărbatul care m-a agresat cu aparatul etilotest, întrucât am considerat că este un aspect relevant. Oamenii legii mi-au spus că ei nu pot face acest lucru.

Subliniez faptul că agresorul nu a fost legitimat de polițiști, care îmi sugerau faptul că ar fi mai bine să ne împăcăm. Polițiștii au susținut, ulterior la secție că l-au legitimat după ce am plecat înspre secția de poliție, pentru a scrie plângerea.

Am făcut plângerea solicitând polițiștilor să ia măsurile legale ce se impun. Menționez faptul că polițiștii au obligația de a sprijini jurnaliștii în exercitarea profesiei lor, considerată de interes public.

Mă gândesc, în urma a ceea ce mi s-a întâmplat azi-noapte cât de vulnerabili sunt cetățenii din Alba Iulia. Cum astfel de lucruri, și chiar mai grave, i se pot întâmpla oricui în plin centru istoric al “Celeilalte Capitale”. Și cum poți să iei bătaie și să fi umilit, fără nici un motiv, tocmai de cei care sunt plătiți din banii noștri să ne protejeze. Agresorul îmi tot repeta că are martori și eu nu. Și așa ajungi să fi agresat, fără a putea face nimic, dacă nu ai martori sau măcar un telefon să filmezi.

Cititorii Ziarului Unirea, care contribuie şi ei implicit la bugetul din care sunt plătiţi astfel de poliţişti şi care au cunoştinţă despre alte abuzuri sau comportamente deplasate ale unor asemenea indivizi, fie ei poliţiști sau nu, sunt rugaţi să mi le împărtăşească la adresa de email: [email protected] sau la numărul de telefon de mai jos.

Protecţia anonimatului este garantată!

VA URMA

UPDATE luni 17 martie: A venit și reacția oficială a IPJ Alba! Agresorul se numește Ioan Meteș și este politist local în cadrul Primăriei Alba Iulia. Pentru fapta sa este acum cercetat penal de Parchet pentru purtare abuzivă.
Nimeni nu l-a testat pe acesta pentru a verifica dacă se afla sub influenta alcoolului la momentul producerii agresiunii. Asa ca, cel putin de circumstanta asta, a scapat domnul Metes.
Am primit confirmarea ca Ioan Metes a fost in trecut angajat al IPJ Alba, fiind dat afara dupa ce a produs un grav accident rutier, aflându-se sub influenta alcoolului.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război

Ziarul Unirea

Publicat

în

Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război Elevi și reprezentanți ai Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” și ai Centrului Militar Județean Alba i-au vizitat astăzi pe veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial din județul Alba. Vizitele s-au înscris […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea