Rămâi conectat

Ştirea zilei

VIDEO. Istoricul Marius Oprea susține organizarea Zilei Municipiului Alba Iulia în 15 octombrie, dată în care au fost Încoronați Regii Maria și Ferdinand în Catedrala Reîntregirii Neamului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Istoricul Marius Oprea, șeful Biroului Investigații Speciale din cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), prezent, marți, la ședința Consiliului Alba Iulia, a declarat că data de 15 octombrie e extrem de importantă pentru acest municipiu deoarece, la această dată, în 1922, au fost Încoronați Regii Ferdinand și Maria în urma recunoașterii actului Marii Uniri de către toate statele, în special europene.

"Catedrala Reîntregirii Neamului și a Încoronării" Alba-IuliCele declarate de istoricul Marius Oprea au venit să susțină un proiect de hotărâre inițiat de consilierul Mircea Trifu care vizează declararea zilei de 15 octombrie ca Ziua municipiului Alba Iulia.

În final, proiectul a fost amânat, cu amânarea lui fiind de acord toți consilierii, inclusiv însuși inițiatorul lui, Mircea Trifu, consilierii locali precizând că este importantă și consultarea societății civile și o discuție mai elaborată.

Iată ce a spus istoricul Mircea Oprea legat de acest subiect:

”V-aș ruga să aveți în considerare atât cele susținute de către inițiatori cât și ceea ce a spus domnul Pleșa în esență. Anume că e o dată extrem de importantă și nu trebuie tratată, mă rog, așa pe picior. De ce e o dată importantă: Orașul Alba Iulia marchează practic Unirea tuturor românilor prin aceste trei evenimente. Primul, intrarea lui Mihai Viteazul în Alba Iulia, al doilea, Marea Unire de la 1 Decembrie și al treilea, Încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria pe 15 octombrie 1922 în urma recunoașterii actului Marii Uniri de către toate statele, în special europene. Momentul este esențial aș spune eu pentru că la data respectivă în 1922 a fost un ecou internațional al Încoronării Regelui și care a marcat, practic, recunoașterea României Mari și fixarea ei pe harta Europei. Tocmai de aceea, data este extrem de importantă pentru oraș. Ea a fost ocultată de comuniști. Acest al treilea moment care face din Alba Iulia cu adevărat Orașul Unirii. Tocmai de aceea, dacă respingeți proiectul în forma lui de față să aveți în vedere ideea și să nu respingeți ideea propusă și să v-o asumați în calitatea voastră de reprezentați ai celor ce trăiesc aici, în orașul Unirii. Știți, eu mă ocup cu investigațiile arheologice și am bătut județul dvs. în lung și în lat. În municipiul Alba Iulia pot spune că am găsit osemintele celor mai mulți dintre partizanii anticomuniști, cei care s-au împotrivit cu arma în mână comunismului. Un număr de 9, din cei 50 pe care i-am descoperit pe tot cuprinsul țării. Șapte dintre ei făceau parte dintr-o organizație numită Garda Regelui Mihai care își avea nucleul în zona Teiuș. Mă gândesc și la lupta și jertfa lor care astfel ar putea fi și ea pusă în valoare. Încă o dată, domnilor consilier, vă solicit, chiar dacă respingeți proiectul, în forma lui actuală, pentru că ar necesita, în opinia mea (…) să promovați discuții în cadrul comisiei de cultură a consiliului municipal pentru a pregăti cum se cuvine un viitor proiect care ar putea fi adoptat, în opinia mea, la anul, când se împlinesc 95 de ani de la Încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria în Catedrala Reîntregirii Neamului sau Catedrala Încoronării”, a spus istoricul Mircea Oprea.

Viceprimarii Paul Voicu și Gabriel Pleșa au spus, după ce Mircea Trifu și-a prezentat proiectul, că ar fi mai oportun ca acest subiect să fie discutat la capitolul diverse, în acest sens ar trebui consultați locuitorii municipiului Alba Iulia, și luat o opinie din partea Casei Regale. Consilierul local Mircea Trifu a răspuns că nu are nevoie de girul nimănui pentru a cosemna istoria (vezi mai multe în filmările de mai jos).

În final, s-a ajuns la concluzia că acest proiect trebuie discutat mai în profunzime, iar consilierul local Cornel Sandu, care e născut chiar pe 15 octombrie, a propus amânarea, aprobată în unanimitate.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Alege locale 2024: Anunț privind desemnarea prin tragere la sorţi a președintelui Biroului electoral de circumscripție județeană nr. 1 Alba și a locțiitorului acestuia, precum și a președinților birourilor electorale de circumscripție comunală, orășenească și municipală și a locțiitorilor acestora

Unirea Ziarul

Publicat

în

Alege locale 2024: Anunț privind desemnarea prin tragere la sorţi a președintelui Biroului electoral de circumscripție județeană nr. 1 Alba și a locțiitorului acestuia, precum și a președinților birourilor electorale de circumscripție comunală, orășenească și municipală și a locțiitorilor acestora A N U N Ţ În conformitate cu dispoziţiile Hotărârii nr. 34H/19.04.2024 a Biroului Electoral […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea