Ziarul Unirea

VIDEO | DACIA lansează noul model DUSTER. De ce dotări și motorizări dispune noua versiune

VIDEO | DACIA lansează noul model DUSTER. De ce dotări și motorizări dispune noua versiune

Dacia a făcut publice datele privind noul Duster, ce va fi comercializat din septembrie a.c. Noul Duster are nu mai puţin de şase motorizări disponibile, varianta cea mai puternică având 150 de cai-putere şi cutie de viteze automată EDC cu dublu ambreiaj.

În ceea e priveşte dotările, trebuie spus că la interior noul Duster are o consolă centrală înălţată, prevăzută cu o cotieră culisantă. Tot la capitolul noutăţi pot fi remarcate cele două sisteme multimedia şi noul ecran de 8 inchi, precum şi cutia de viteze automată EDC cu dublu ambreiaj.

ELIT

Reprezentanţii Dacia au anunţat că noul Duster va fi comercializat din septembrie a.c. în versiunile 4×2 şi 4×4.

Noul Duster este primul model din gama Dacia echipat cu semnalizatoare cu LED (în faţă). Această tehnologie este folosită şi pentru faza de întâlnire, cu acţionare automată în echiparea de serie şi pentru iluminarea plăcii de înmatriculare.

La interior, o mare noutate este reprezentată de consola centrală înălţată dotată cu o cotieră care poate culisa pe o distanţă de 70 milimetri şi care integrează un spaţiu de depozitare închis cu volumul de 1,1 litri şi, în funcţie de nivelul de echipare, două prize USB accesibile pasagerilor de pe locurile din spate.

Noul Duster dispune în serie, pe toate nivelele de echipare, de un ecran pentru computerul de bord, de acţionare automată a farurilor şi de limitator de viteză al cărui buton, amplasat pe volan, este luminat pe timp de noapte.

În funcţie de versiune, Noul Duster dispune de sistem de aer condiţionat automat cu afişaj digital, de regulator de viteză cu buton pe volan, de scaune faţă încălzite şi de card mâini libere.

În funcţie de versiune, Noul Duster dispune de sistem de aer condiţionat automat cu afişaj digital, de regulator de viteză cu buton pe volan, de scaune faţă încălzite şi de card mâini libere.

Mai este disponibilă şi o alimentare mixtă benzină-GPL : ECO-G 100 în varianta 4×2 cu cutie de viteze manuală cu 6 trepte.

În regim de funcţionare pe GPL, Noul Duster ECO-G emite în medie cu 9,5% mai puţin CO2 decât un motor pe benzină echivalent. În plus, el oferă o autonomie de 1.235 kilometri datorită celor două rezervoare care cumulează un volum util de aproape 100 de litri: 50 de litri de benzină şi 49,8 litri de GPL. Volumul util de GPL este mai mare cu 16,2 litri faţă de precedenta generaţie de Duster GPL, oferind un plus de autonomie de peste 250 kilometri.

Noi sisteme multimedia intuitive

Pe lângă echipamentul audio Dacia Plug & Music (radio, MP3, USB şi Bluetooth), sunt disponibile două noi sisteme multimedia intuitive : Media Display şi Media Nav, care beneficiază de un ecran de 8”.

În cazul Media Display, echipamentul cuprinde 6 boxe (din care 2 de tip « boomer » şi 2 tweetere în faţă), radio DAB, conectivitate Bluetooth şi două prize USB. Interfaţa intuitivă este compatibilă cu sistemele pentru smartphone Apple CarPlay şi Android Auto. Comenzile dedicate pe volan permit activarea funcţiei de recunoaştere vocală. În acest mod se poate comanda asistentul iOS sau Google de pe smartphone.

Noul Duster are o gardă la sol de 217 milimetri în versiunea 2×4 şi 214 milimetri în versiunea 4×4.

În versiunea 4×4, anvelopele de pe noul Duster sunt de tipul 3PMSF, asigurând o aderenţă excelentă, astfel încât nu mai trebuie înlocuite pe timp de iarnă.

Disponibil pe versiunea 4×4 echipată cu Media Display sau Media Nav, sistemul 4×4 Monitor furnizează o serie întreagă de informaţii utile pe ecranul central :

1. Inclinometru lateral, ce ajută la aprecierea gradului de înclinare laterală a vehiculului în condiţii de rulare pe drumuri înclinate.

2. Unghi de tangaj, util în cazul abordării unor rampe sau a unor pante abrupte, utilizând datele sistemului de asistenţă la demarajul din rampă sau ale sistemului de control adaptiv la coborâre.

3. Busolă: disponibilă încă de la 0 km/h, permite orientarea în raport cu polii magnetici ai Pământului.

4. Altimetru : altitudinea este afişată în prima parte a ecranului iar denivelarea parcursă în a doua parte.

Cutie automată cu dublu ambreiaj

Disponibilă pe varianta cu 150 cai-putere, cutia de viteze automată EDC (Efficient Dual Clutch) cuprinde două ambreiaje : unul pentru vitezele impare (1,3,5) şi altul pentru vitezele pare (2,4,6 şi marşarier). Un computer asigură selecţia treptei de viteze potrivite în funcţie de modul în care şoferul acţionează pedala de acceleraţie. Cutia de viteze EDC oferă confortul unei transmisii automate menţinând totodată un nivel al consumului de carburant şi al emisiilor de CO2 apropiat de cel al unei cutii de viteze manuale.

Alături de limitatorul de viteză, de sistemul ESC de ultimă generaţie (ambele disponibile în serie), şi de regulatorul de viteză (disponibil opţional, în funcţie de versiune), Noul Duster dispune de numeroase sisteme de asistenţă la volan, de la detectorul de unghi mort până la asistenţa la parcare şi controlul adaptiv al coborării.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

27 iunie, alegeri parțiale : Prezența la vot situează ALBA între primele județe. Procentul la ora 14:30

27 iunie, alegeri parțiale : Prezența la vot situează ALBA între primele județe. Procentul la ora 14:30 În județul Alba,… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Turistă adolescentă ATACATĂ de URS în parcul central din Sinaia: un paznic a sărit în ajutorul ei

Turistă adolescentă ATACATĂ de URS în parcul central din Sinaia: un paznic a sărit în ajutorul ei O turistă adolescentă… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

FOTO VIDEO | Trei mașini implicate într-un accident pe DN1, Sibiu – Veștem. Trafic blocat pe ambele sensuri

FOTO VIDEO | Trei mașini implicate într-un accident pe DN1, Sibiu – Veștem. Trafic blocat pe ambele sensuri Un accident… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

MARȚI| Începe înscrierea pentru granturile HoReCa: În ce va consta ajutorul de stat?

Începând de marți, timp de douăzeci și două de zile calendaristice de la demararea înscrierilor, persoanele juridice și persoanele fizice… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

ALERTĂ hidrologică: COD PORTOCALIU de inundații pentru Alba și alte județe, până luni la ora 24.00. Zonele vizate

ALERTĂ hidrologică: COD PORTOCALIU de inundații pentru Alba și alte județe, până luni la ora 24.00. Zonele vizate Scurgeri importante… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Vacanțele elevilor ar putea fi mai scurte. Ministrul Educației: „E nevoie acum de o durată mai mare a perioadei de cursuri”

Vacanțele elevilor ar putea fi mai scurte. Ministrul Educației: „E nevoie acum de o durată mai mare a perioadei de… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

VIDEO | Un bărbat din Ocna Mureș a fost agresat fizic de trei tineri în toiul nopții

VIDEO | Un bărbat din Ocna Mureș a fost agresat fizic de trei tineri în toiul nopții Un bărbat din… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro