Rămâi conectat

Ştirea zilei

VIDEO| Cum arată autostrada A10 Sebeș-Turda, porțiunea care ar putea fi DESCHISĂ CIRCULAȚIEI până la 30 noiembrie 2020, între Sebeș și Alba Iulia Sud

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum arată autostrada A10 Sebeș-Turda, lotul 1, porțiunea care ar putea fi DESCHISĂ CIRCULAȚIEI până la 30 noiembrie 2020, între Sebeș și Alba Iulia Sud

În ciuda promisiunilor guvernanților care repetă cu obstinație ca până la 30 noiembrie 2020 vor fi deschise circulației loturile 1 și 2 ale autostrăzii A10 Sebeș-Turda, realitatea din teren este cu totul alta. Nu există nicio șansă ca lotul 2 să poată fi gata în acest an, iar în ce privește lotul 1 există o șansă reală ca până la 30 noiembrie să fie finalizată o parte și să se deschidă circulația parțial între Sebeș și Alba Iulia, lucru susținut în mod repetat de Asociația Pro Infrastructura.

Ce ar presupune o deschidere parțială a circulației

În primul rând pentru o deschidere parțială a circulației, antreprenorul ar trebui să finalizele conexiunea pe bretelele mici cu sensurile giratorii de la Sebeș și toată porțiunea de autostradă până la Alba Iulia Sud, inclusiv nodul rutier de aici și breteaua spre șoseaua de centură a municipiului Alba Iulia.

La Sebeș, legătura dintre autostrada A10 și DN1, implicit cu autostrada A1 s-ar realiza prin sensurile giratorii deja existente la Lancrăm prin bretelele 5 și 6 ale viitorului nod rutier Sebeș.

Breteaua 5 care asigură relația Turda-Sebeș se desprinde din breteaua 3, are o bandă pe sens și asigură legătura cu DN1 prin intermediul girației existente în partea de Sud față de A1 (sensul giratoriu de lângă Kronospan).

Breteaua 6 asigură relația Sebeș Turda prin conexiunea cu breteaua 4 și prin intermediul ei este asigurat accesul pentru participanții la trafic de pe DN1 pe autostrada A10 pe direcția Turda (sensul giratoriu de lângă Lancrăm). Ambele bretele au o bandă pe sens și sunt proiectate pentru o viteză de 40 km/oră.

Evident, pentru a se ajunge la bretelele 5 și 6 trebuie finalizate o parte din bretelele 3 și 4 până în zona sensurilor giratorii. Lucrurile în realitate sunt însă și mai complicate întrucât accesul antreprenorului în șantier va fi destul de dificil și ar trebui ca acesta să finalizeze până la 30 noiembrie și bretelele mari 1 și 2, chiar dacă acestea nu sunt necesare pentru o dechidere parțială.

YouTube video

Care este stadiul lucrărilor între Sebeș și Alba Iulia Sud

Între Calea Vacii și până la Alba Iulia Sud, cea mai mare parte din autostradă este asfaltată, cu mici excepții și are parapeții montați.

Probleme ar mai fi în zona supratraversării pe care DN1 o are la Lancrăm, unde se lucrează de „secole” la o conductă de apă, la Oarda, unde trebuie ridicate gabioane și la podul peste râul Mureș, unde pe lângă o porțiune mică cu gabioane mai trebuie și hidroizolație urmată de asfalt.

Nodul rutier Alba Iulia Sud deja este asfaltat, inclusiv breteaua care face legătura cu șoseaua de centură a municipiului Alba Iulia.

Ce șanse sunt să se deschidă circulația de la Sebeș la Alba Iulia Sud în acest an

Teoretic, întrucât porțiunea amintită nu mai implică lucrări deosebite, există șanse reale ca antreprenorul să o poată finaliza pentru a fi deschisă traficului rutier, chiar dacă mobilizarea acestuia este destul de slabă în acest moment.

În realitate lucrurile nu stau atât de simplu. Dacă acest tronson va fi terminat și va corespunde din punct de vedere tehnic, CNAIR ar trebui să își asume să facă o recepție parțială a acestei porțiuni.

Dincolo de utopiile lansate de ministrul Bode și premierul Orban, privind finalizarea loturilor 1 și 2 până la 30 noiembrie 2020, totuși o deschidere parțială între Sebeș și Alba Iulia este posibilă, fapt care ar rezolva o mulțime din problemele de trafic existente între cel două orașe.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ

Ziarul Unirea

Publicat

în

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ Reprezentanţii Centrului de Transfuzie Sanguină Alba au lansat joi, 28 martie 2024, un apel la persoanele care pot să doneze sânge din grupele A negativ și B negativ. ”În aceasta săptămână au fost multe solicitări pe grupele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea