Rămâi conectat

Ştirea zilei

VIDEO| Acuzații extrem de grave: RER Vest-RETIM ar fi descărcat lichidul rezultat din fermentarea gunoaielor într-un canal perimetral de la CMID Galda

Publicat

în

VIDEO| Acuzații extrem de grave: RER Vest-RETIM ar fi descărcat lichidul rezultat din fermentarea gunoaielor într-un canal perimetral de la CMID Galda

Asocierea RER Vest-RETIM, cunoscute ca firme de casă ale PNL, este acuzată că ar fi descărcat levigat, lichidul rezultat din fermentarea gunoaielor depozitate, într-un canal perimetral aflat în incinta Centrului de Management Integrat al Deşeurilor de la Galda de Jos.

„Începând de astăzi, 7 mai 2021, a devenit operațional Centrul de Management Integrat al Deşeurilor de la Galda de Jos. Sistemul este operat de către ASOCIEREA SC RER VEST SA și SC RETIM ECOLOGIC SERVICE SA, în baza contractului nr. 3026/248/09.02.2021 încheiat cu Consiliul Județean Alba, ca are ca obiect delegarea prin concesiune a operării instalațiilor de gestionare a deșeurilor municipale realizate în cadrul Proiectului Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Alba.

Elit - Gustul Desăvârșit

Obiectivele propuse sunt: îmbunătățirea condițiilor de viață ale populației; susținerea dezvoltării economico-sociale a localităților; promovarea calității și eficienței Serviciului; gestionarea Serviciului pe criterii de transparență, competitivitate și eficiență; protecția și conservarea mediului înconjurător și a sănătății populației; respectarea cerințelor din legislația privind protecția mediului referitoare la salubrizarea localităților”, au transmis reprezentanții Consiliului Județean Alba în 7 mai 2021.

Potrivit unui material video, primit dintr-o sursă anonimă pe adresa redacției ZiarulUnirea.ro, există indicii temeinice referitoare la faptul că gunoierii RER Vest-RETIM ar fi deversat levigat, lichid extrem de toxic rezultat din fermentarea gunoaielor, într-un canal perimetral aflat în incinta Centrului de Management Integrat al Deşeurilor de la Galda de Jos, ce conduce la un canal colector, iar acesta la rândul lui se varsă într-un pârâu. 

Incapacitatea RER Vest-RETIM de gestionare a levigatului nu reprezintă un element de noutate. O parte din acesta este epurat contra cost, încă de la inaugurare Centrul de Management Integrat al Deşeurilor de la Galda de Jos, de Apa CTTA Alba – Furnizor de servicii apă şi canal în judeţul Alba. În data de 7 mai 2022 CMID-ul „operațional” împlinește un an.

Am solicitat, printr-o adresă scrisă, secretariatului asocierii RER Vest-RETIM, clarificări cu privire la posibila deversare de levigat în canalul perimetral din incinta Centrului de Management Integrat al Deşeurilor de la Galda de Jos și totodată clarificări cu privire la necesitatea colaborării cu Apa CTTA Alba – Furnizor de servicii apă şi canal în judeţul Alba în vederea epurării unei cantități de levigat. Întrebările adresate și răspunsuri:

1. De ce a fost deversat levigat într-un canal perimetral aflat în incinta Centrului de Management Integrat al Deşeurilor de la Galda de Jos? Ce măsuri au fost dispuse la nivel intern? Cine se face vinovat? Ce sancțiuni au să fie puse în aplicare?

R: Nu avem cunoștință despre acest incident și suntem în curs de investigare a situației.

2. Ce cantitate lunară de levigat este prelucrată în urma contractului cu Apa CTTA Alba – Furnizor de servicii apă şi canal în judeţul Alba? Cum s-a ajuns în situația necesității unei astfel de colaborări?

R: Cantitatea lunara prelucrata este de 500 – 600 mc. Din cauza faptului că stația de epurare de la CMID Galda de Jos nu a fost exploatată timp de peste 5 ani de zile, predarea la data de 20.12.2022 și punerea în funcțiune s-a făcut doar la o treime din capacitate.

Până la punerea în funcțiune, s-a asigurat transferul levigatului cu cisterna la alte stații de epurare. Și în prezent instalația de la CMID Galda de Jos funcționează la capacitate redusă, surplusul fiind preluat în continuare de către cisterne și transportat la alte unități autorizate.

3. În cât timp RER Vest-RETIM va prelua cantitatea epurată în prezent de Apa CTTA Alba în sarcină proprie la Centrul de Management Integrat al Deşeurilor de la Galda de Jos?

R: Stația de epurare funcționeaza zilnic și se lucrează la creșterea progresivă a capacității, iar situațiile întâmpinate și măsurile luate pentru rezolvarea acestora au fost comunicate către autoritățile competente: Agenția pentru Protecția Mediului Alba, Garda de Mediu – Comisariatul Județean Alba și Consiliul Județean Alba.

Ce consecințe are o asemenea situație:

Oriana Irimia, biolog specializat în managementul deșeurilor și membru al organizației Zero Waste România, a explicat ce consecințe are o asemenea situație:

„Deversarea levigatului în albia unui râu este o situație extraordinar de gravă. Gândiți-vă că românul e obișnuit să arunce la gunoi tot ce găsește prin casă, de la ulei uzat și vopseluri până la tratamente pentru păduchi, medicamente sau produse de uz casnic pe bază de clor.

Odată ajunse la groapa de gunoi, toate acestea se concentrează într-o singură substanță numită levigat, care devine criminal de toxică. Închipuiți-vă ce înseamnă să deversezi așa ceva într-un râu! Se ajunge la mortalitate piscicolă și la efecte multiple. Nu vorbim de un râu care curge și gata. Poate apa de acolo e folosită la irigat și substanțele acelea ajung în legumele consumate de oameni.”

RETIM nu este la prima abatere, arată o anchetă Recorder.ro : Ar fi deversat levigat în Râul Timiș

Doi ingineri care au lucrat la depozitul de la Ghizela, cel mai mare din vestul României, au susțin că levigatul a fost deversat în râul Timiș, lucru pe care l-au filmat și fotografiat în mai multe rânduri.

Unul dintre aceștia era responsabil chiar cu stația de tratare a levigatului, așa că știa în detaliu cum a evoluat situația: „La sfârșitul anului 2018 s-a mărit capacitatea de tratare de la 43 de metri cubi pe zi, la 80 de metri cubi, dar tot nu se făcea față levigatului care uneori dădea peste bazine și intra în sol.

Mai ales când ploua, creștea volumul levigatului, pentru că apa de ploaie care intră în deșeuri se transformă în levigat și devine toxică. Așa că principala soluție pentru a scăpa de levigat a fost ca acesta să nu mai fie trecut prin stația de tratare, ci să fie deversat în bazinele de evacuare, de unde ajungea în râul Timiș”. arată ancheta Recorder.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Caz MACABRU în Alba: Bărbat găsit decedat în mașină, în zona Vinț

Publicat

în

Caz MACABRU în Alba: Bărbat găsit decedat în mașină, în zona Vinț

Un incident macabru a avut loc astăzi, 19 mai, în zona Vinț din judetul Alba. Un bărbat a fost găsit decedat într-un autoturism.

Potrivit informațiilor transmise de reprezentanții IPJ Alba, un bărbat a fost găsit decedat într-o masina. De asemenea, potrivit sursei citate, este foarte probabil ca și decesul să fi survenit din cauze medicale.

Elit - Gustul Desăvârșit

Vom reveni cu detalii suplimentare pe măsură ce autoritățile vor identifica împrejurările ce au condus la moartea bărbatului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| Podul de la Valea Galbenă, „măturat” de inundațiile care au avut loc la Arieșeni, a fost refăcut în totalitate. Anunțul vicepreședintelui CJ Alba, Marius Hațegan

Publicat

în

FOTO| Podul de la Valea Galbenă, „măturat” de inundațiile care au avut loc la Arieșeni, a fost refăcut în totalitate. Anunțul vicepreședintelui CJ Alba, Marius Hațegan

Podul de la Valea Galbenă, „măturat” de inundațiile care au avut loc la Arieșeni, a fost refăcut în totalitate, anunță vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Marius Hațegan.

„Legătura strânsă și eficientă dintre Consiliul Județean și primăriile din Alba continuă să funcționeze în beneficiul cetățenilor plătitori de taxe.

Elit - Gustul Desăvârșit

Mă bucur să anunț că podul de la Valea Galbenă, „măturat”, la propriu, de inundațiile care au avut loc la Arieșeni, a fost refăcut în totalitate.

Noua construcție vine în sprijinul oamenilor din zonă, a celor care tranzitează acest drum și, categoric, fără rabat la standardele de siguranță și calitate.

Cu toții am fost martori, de-a lungul timpului, la distrugerile uriașe provocate de dezastrele naturale. Însă, ca să folosesc o vorbă din popor, Dumnezeu nu ne dă mai mult decât putem duce. Și, zic eu, mai mult decât ne dorim să ajutăm oamenii aflați în impas.

Vreau să felicit autoritățile locale din Arieșeni pentru felul în care colaborează cu noi, cei din cadrul CJ, și dau asigurări locuitorilor din Alba că fiecare comunitate din județ ne este la fel de dragă și importantă. Fiindcă, cetățenii sunt angajatorii noștri, ai celor din instituții. Niciodată, invers!”, a transmis Marius Hațegan, vicepreședinte al Consiliului Județean Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Înșelătorie cu „magnet” la Alba Iulia: Ce este metoda „șmen” și cum au fost păcăliți mai mulți cetățeni. Țepar notoriu, condamnat la închisoare

Publicat

în

Înșelătorie cu „magnet” la Alba Iulia: Ce este metoda „șmen” și cum au fost păcăliți mai mulți cetățeni. Țepar notoriu, condamnat la închisoare

Un ţepar notoriu prin Metoda Şmen, condamnat în trecut pentru mai mult de zece astfel de fapte, a făcut victime şi la Alba Iulia. În final, a fost condamnat la închisoare cu executare.

L. Denes primit, prin hotârârea din 11 mai 2022, câte 9 luni de închisoare pentru două infracţiuni, pedeapsa fiind contopită în final cu altele mai vechi rezultând o condamnare la 3 ani şi 1 lună în regim de detenţie.

Elit - Gustul Desăvârșit

Una dintre fapte a avut loc pe 3 martie 2020. Victima acestuia tocmai ce a scos suma de 900 de lei la de la un bancomat de pe Bulevardul Transilvaniei din Alba Iulia. Imediat a fost abordată de escroc, care i-a solicitat schimbarea sumei de 500 lei, formată din bancnote de 10 lei, în bancnote cu o valoare mai mare.

”Persoana vătămată a fost de acord, a remis inculpatului suma de 500 de lei şi a primit în schimb mai multe bancnote în cupiură de 10 lei. În momentul în care persoana vătămată a numărat respectivele bancnote, a constatat că sunt doar 46 şi nu 50, câte ar fi trebuit să fie. În aceste condiţii, persoana vătămată a restituit inculpatului suma pentru a fi completată cu bancnotele lipsă, iar acesta din urmă a mai adăugat 4 bancnote de 10 lei şi a restituit suma de bani. În acest moment, profitând de neatenţia persoanei vătămate, inculpatul a reţinut suma de 190 de lei”, se precizează în hotărârea Judecătoriei Alba Iulia.

Victima nu a mai numărat suma de bani primită şi a plecat din vecinătatea bancomatului spre un magazin, loc în care a renumărat banii şi a constatat că lipseşte suma de 190 de lei. A mers la poliţie şi a depus plângere. Anchetatorii au vizionat imagini de pe o cameră video din zonă şi au constatat existenţa infracţiunii.

A ”rupt” suma de 210 lei

A doua ”lovitură” a fost dată la data de 16 septembrie 2020, într-un magazin din Alba Mall, prin acelaşi tipar: a cerut schimbarea sumei de 500 lei, formată din bancnote de 10 lei, în bancnote cu o valoare mai mare. Victima a fost de acord şi i-a remis suma de 500 de lei şi a primit în schimb mai multe bancnote în cupiură de 10 lei, pe care le-a numărat, ocazie cu care a constatat că suma primită este corectă.

”În acel moment, inculpatul a întrebat persoana vătămată dacă suma primită este corectă şi i-a cerut acesteia teancul de bancnote pentru a-l renumăra. Persoana vătămată i-a înmânat teancul de bancnote, iar inculpatul, sub pretextul renumărării acestora, a «rupt» suma de 210 lei”, se menţionează în hotărâre. Şi în acest caz au fost vizionate imagini de pe camerele de supraveghere care au indicat vinovăţia acestuia.

A ”rupt” suma de 210 lei A doua ”lovitură” a fost dată la data de 16 septembrie 2020, într-un magazin din Alba Mall, prin acelaşi tipar: a cerut schimbarea sumei de 500 lei, formată din bancnote de 10 lei, în bancnote cu o valoare mai mare. Victima a fost de acord şi i-a remis suma de 500 de lei şi a primit în schimb mai multe bancnote în cupiură de 10 lei, pe care le-a numărat, ocazie cu care a constatat că suma primită este corectă.

”În acel moment, inculpatul a întrebat persoana vătămată dacă suma primită este corectă şi i-a cerut acesteia teancul de bancnote pentru a-l renumăra. Persoana vătămată i-a înmânat teancul de bancnote, iar inculpatul, sub pretextul renumărării acestora, a «rupt» suma de 210 lei”, se menţionează în hotărâre. Şi în acest caz au fost vizionate imagini de pe camerele de supraveghere care au indicat vinovăţia acestuia.

sursa: adevarul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare