Rămâi conectat

Ştirea zilei

VIDEO| Acuzații extrem de grave: RER Vest-RETIM ar fi descărcat lichidul rezultat din fermentarea gunoaielor într-un canal perimetral de la CMID Galda

Ziarul Unirea

Publicat

în

VIDEO| Acuzații extrem de grave: RER Vest-RETIM ar fi descărcat lichidul rezultat din fermentarea gunoaielor într-un canal perimetral de la CMID Galda

Asocierea RER Vest-RETIM, cunoscute ca firme de casă ale PNL, este acuzată că ar fi descărcat levigat, lichidul rezultat din fermentarea gunoaielor depozitate, într-un canal perimetral aflat în incinta Centrului de Management Integrat al Deşeurilor de la Galda de Jos.

„Începând de astăzi, 7 mai 2021, a devenit operațional Centrul de Management Integrat al Deşeurilor de la Galda de Jos. Sistemul este operat de către ASOCIEREA SC RER VEST SA și SC RETIM ECOLOGIC SERVICE SA, în baza contractului nr. 3026/248/09.02.2021 încheiat cu Consiliul Județean Alba, ca are ca obiect delegarea prin concesiune a operării instalațiilor de gestionare a deșeurilor municipale realizate în cadrul Proiectului Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Alba.

Obiectivele propuse sunt: îmbunătățirea condițiilor de viață ale populației; susținerea dezvoltării economico-sociale a localităților; promovarea calității și eficienței Serviciului; gestionarea Serviciului pe criterii de transparență, competitivitate și eficiență; protecția și conservarea mediului înconjurător și a sănătății populației; respectarea cerințelor din legislația privind protecția mediului referitoare la salubrizarea localităților”, au transmis reprezentanții Consiliului Județean Alba în 7 mai 2021.

Potrivit unui material video, primit dintr-o sursă anonimă pe adresa redacției ZiarulUnirea.ro, există indicii temeinice referitoare la faptul că gunoierii RER Vest-RETIM ar fi deversat levigat, lichid extrem de toxic rezultat din fermentarea gunoaielor, într-un canal perimetral aflat în incinta Centrului de Management Integrat al Deşeurilor de la Galda de Jos, ce conduce la un canal colector, iar acesta la rândul lui se varsă într-un pârâu. 

YouTube video

Incapacitatea RER Vest-RETIM de gestionare a levigatului nu reprezintă un element de noutate. O parte din acesta este epurat contra cost, încă de la inaugurare Centrul de Management Integrat al Deşeurilor de la Galda de Jos, de Apa CTTA Alba – Furnizor de servicii apă şi canal în judeţul Alba. În data de 7 mai 2022 CMID-ul „operațional” împlinește un an.

Am solicitat, printr-o adresă scrisă, secretariatului asocierii RER Vest-RETIM, clarificări cu privire la posibila deversare de levigat în canalul perimetral din incinta Centrului de Management Integrat al Deşeurilor de la Galda de Jos și totodată clarificări cu privire la necesitatea colaborării cu Apa CTTA Alba – Furnizor de servicii apă şi canal în judeţul Alba în vederea epurării unei cantități de levigat. Întrebările adresate și răspunsuri:

1. De ce a fost deversat levigat într-un canal perimetral aflat în incinta Centrului de Management Integrat al Deşeurilor de la Galda de Jos? Ce măsuri au fost dispuse la nivel intern? Cine se face vinovat? Ce sancțiuni au să fie puse în aplicare?

R: Nu avem cunoștință despre acest incident și suntem în curs de investigare a situației.

2. Ce cantitate lunară de levigat este prelucrată în urma contractului cu Apa CTTA Alba – Furnizor de servicii apă şi canal în judeţul Alba? Cum s-a ajuns în situația necesității unei astfel de colaborări?

R: Cantitatea lunara prelucrata este de 500 – 600 mc. Din cauza faptului că stația de epurare de la CMID Galda de Jos nu a fost exploatată timp de peste 5 ani de zile, predarea la data de 20.12.2022 și punerea în funcțiune s-a făcut doar la o treime din capacitate.

Până la punerea în funcțiune, s-a asigurat transferul levigatului cu cisterna la alte stații de epurare. Și în prezent instalația de la CMID Galda de Jos funcționează la capacitate redusă, surplusul fiind preluat în continuare de către cisterne și transportat la alte unități autorizate.

3. În cât timp RER Vest-RETIM va prelua cantitatea epurată în prezent de Apa CTTA Alba în sarcină proprie la Centrul de Management Integrat al Deşeurilor de la Galda de Jos?

R: Stația de epurare funcționeaza zilnic și se lucrează la creșterea progresivă a capacității, iar situațiile întâmpinate și măsurile luate pentru rezolvarea acestora au fost comunicate către autoritățile competente: Agenția pentru Protecția Mediului Alba, Garda de Mediu – Comisariatul Județean Alba și Consiliul Județean Alba.

Ce consecințe are o asemenea situație:

Oriana Irimia, biolog specializat în managementul deșeurilor și membru al organizației Zero Waste România, a explicat ce consecințe are o asemenea situație:

„Deversarea levigatului în albia unui râu este o situație extraordinar de gravă. Gândiți-vă că românul e obișnuit să arunce la gunoi tot ce găsește prin casă, de la ulei uzat și vopseluri până la tratamente pentru păduchi, medicamente sau produse de uz casnic pe bază de clor.

Odată ajunse la groapa de gunoi, toate acestea se concentrează într-o singură substanță numită levigat, care devine criminal de toxică. Închipuiți-vă ce înseamnă să deversezi așa ceva într-un râu! Se ajunge la mortalitate piscicolă și la efecte multiple. Nu vorbim de un râu care curge și gata. Poate apa de acolo e folosită la irigat și substanțele acelea ajung în legumele consumate de oameni.”

RETIM nu este la prima abatere, arată o anchetă Recorder.ro : Ar fi deversat levigat în Râul Timiș

Doi ingineri care au lucrat la depozitul de la Ghizela, cel mai mare din vestul României, au susțin că levigatul a fost deversat în râul Timiș, lucru pe care l-au filmat și fotografiat în mai multe rânduri.

Unul dintre aceștia era responsabil chiar cu stația de tratare a levigatului, așa că știa în detaliu cum a evoluat situația: „La sfârșitul anului 2018 s-a mărit capacitatea de tratare de la 43 de metri cubi pe zi, la 80 de metri cubi, dar tot nu se făcea față levigatului care uneori dădea peste bazine și intra în sol.

Mai ales când ploua, creștea volumul levigatului, pentru că apa de ploaie care intră în deșeuri se transformă în levigat și devine toxică. Așa că principala soluție pentru a scăpa de levigat a fost ca acesta să nu mai fie trecut prin stația de tratare, ci să fie deversat în bazinele de evacuare, de unde ajungea în râul Timiș”. arată ancheta Recorder.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Carduri de energie 2024: Valabilitatea, prelungită. Expiră la 31 mai

Unirea Ziarul

Publicat

în

Carduri de energie 2024: Valabilitatea a fost prelungită. Expiră la 31 mai Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită, astfel că românii mai pot face plăţi reduse ale facturilor. Aceasta este una dintre cele mai importante măsuri sociale decontate anul trecut din fonduri europene, de care beneficiază 2,8 milioane de locuințe. Pentru că 1,1 milioane […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea