Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Ştirea zilei

Victorie istorică, în justiție, pentru Roșia Montană: Certificatul de descărcare de sarcină arheologică pentru masivul Cârnic, anulat DEFINITIV, de către instanță

Ziarul Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024
Victorie istorică, în justiție, pentru Roșia Montană: Certificatul de descărcare de sarcină arheologică pentru masivul Cârnic, anulat DEFINITIV, de către instanță

O victorie istorică a avut loc, în justiție, pentru Roșia Montană. Este vorba despre Curtea de Apel Ploiești, care a anulat, astăzi, 16 februarie, definiv, certificatul de descărcare de sarcină arhelogică pentru masivul Cârnic, din Roșia Montană, care a fost emis în favoarea companiei miniere.

„Acesta e finalul ultimului proces purtat de avocații societății civile din România împotriva abuzurilor și actelor ilegale eliberate de-a lungul timpului, de instituții ale statutului, în favoarea RMGC (subsidiara autohtonă a Gabriel Resources, compania care intenționa să cianureze și să dinamiteze apele, pădurile, munții și patrimoniul cultural al localității).

Certificatul de descărcare de sarcină arheologică pentru Cârnic a fost eliberat, în vara anului 2011, de Direcția Județeană pentru Cultură și Patrimoniu Național Alba, cu largul gir al ministrului Culturii de atunci, actualul președinte al UDMR și vice-prim-ministru, Kelemen Hunor. Scopul acestuia era de a înlocui primul certificat care fusese deja anulat de Justiție. Acest abuz a dus la primele proteste în serie pentru Roșia Montană, desfășurate sub titulatura generică de ”Hunoriada”, în iulie 2011, în mai multe localități din România – Cluj-Napoca, București, Alba-Iulia, Sibiu, Baia Mare, Iași etc., care le-au anunțat și pregătit pe cele din toamna anului 2013.

Procesul a fost amânat și strămutat de mai multe ori, pentru a-i demobiliza pe avocații societății civile, dar decizia Curții de Apel Ploiești, de azi, e definitivă și statuează clar: ”Dispune anularea actului administrativ Certificat de descărcare de sarcină arheologică nr.9/14.07.2011. (…) Irevocabilă. Pronunțată în ședință publică, azi, 16.02.2022” (link la comentarii).

Astfel, se dovedește, pentru cine mai avea vreun dubiu, că întregul proiect așa-zis minier, de extragere a aurului de la Roșia Montană, s-a bazat pe un lung șir de abuzuri și ilegalități (cu peste 40 de procese câștigate, în total, de societatea civilă), comise de reprezentanți ai instituțiilor publice din România, de la nivel local până la nivel guvernamental.

Iar pretențiile companiei Gabriel Resources, în arbitrajul de la Washington, se bazează exact pe aceste acte eliberate ilegal de guvernanții din acea perioadă (unii dintre ei și acum la Guvernare). Asta pentru a fi clar cine e responsabil pentru eventuale despăgubiri pe care statul român ar ajunge să le plătească la arbitraj (deși, dacă România își apără corect șansele și nu alege să-i acopere pe toți cei care au semnat respectivele acte ilegale, și acel litigiu ar trebui câștigat).

Îi felicit pe toți avocații care, vreme de două decenii, au dus greul în Justiție pentru Roșia Montană – Marius Harosa, Ștefania Simion, Andreea Szabo, Dumitru Dobrev și încă mulți alții din jurul lor. Fără victoriile lor, lupta pentru salvarea Roșiei Montane ar fi fost greu spre imposibil de dus. Și felicitări (încă o dată), tuturor, celor care v-ați implicat, într-un fel sau altul, în această cauză. Datorită vouă, apele, munții, pădurile, patrimoniul cultural și, mai ales, oamenii din Roșia Montană care au crezut în drepturile lor și au luptat pentru ele, sunt tot acolo și vă așteaptă, cu drag!”, a transmis Mihai Goțiu, prin intermediul paginii de socializare.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO FOTO: Sute de copii la Urban Playfield în Alba Iulia. Fotbal, baschet sau turn de escaladă, printre sporturile, oferite pentru distracția celor mici

Bogdan Ilea

Publicat

în

VIDEO FOTO: Sute de copii la Urban Playfield în Alba Iulia. Fotbal, baschet sau turn de escaladă, printre sporturile, oferite pentru distracția celor mici Cetatea Alba Carolina s-a transformat într-un teren de joacă pentru primul weekend Urban Playfield, 18-19 mai! Alba Iulia este primul oraș din cele 10 din România prin care evenimentul urmează să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea