Rămâi conectat

Actualitate

„Dilema Veche” – Veniţi să gustaţi din PLĂCERILE VIEŢII !

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Aceasta este invitaţia pe care v-o adresează cea mai prestigioasă revistă de opinie din România „Dilema Veche” alături de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Consiliul Judeţean Alba şi Primăria Municipiului Alba Iulia. Timp de trei zile, 30 septembrie – 2 octombrie, Alba Iulia va fi gazda unui festival cu totul  şi cu totul diferit de ceea ce se organizează în mod obişnuit în România. Nu vreau să aduc prin aceasta nicio atingere celorlalte concepte de festival, ci doar să spun că acesta este altfel, poate şi pentru că Festivalul „Dilema Veche” nu este un festival de teatru, nu este un festival de film, nu este un festival de gastronomie, nu este un festival al cărţii, nu este un festival de muzică sau o manifestare dedicată patrimoniului cultural imobil din România. El este câte puţin, dar esenţial, din toate acestea şi mai mult decât atât este un festival de opinie. Iar toate acestea sunt în accepţiunea „dilematicilor” scriitori sau cititori PLĂCERILE VIEŢII.

Ideea organizării acestui festival, ne-a spus Mircea Vasilescu, reprezentantul organizatorului principal, a venit în urmă cu doi ani când, la Ferrara, în Italia, a avut plăcerea de a asista la o adevărată sărbătoare a culturii într-un oraş care, cel puţin din punctul de vedere al atenţiei de care se bucură patrimoniul arhitectural, este similar municipiului Alba Iulia.

La această primă ediţie a festivalului, care se doreşte a fi permanentizat tot în această locaţie, vă puteţi întâlni cu Mircea Dinescu, Cristi Puiu, Alexandru Tomescu, Alexandru Andrieş, Sarmalele Reci, Cargo, Celelalte Cuvinte, Florin Iaru, Eugen Istodor, Dan C. Mihăilescu şi mulţi alţii. „Acest festival se încadrează în obiectivul Consiliului Judeţean Alba, cel pentru care avem deja în derulare mai multe acţiuni şi festivaluri, de a dezvolta puternic viaţa culturală în judeţul Alba”, aprecia preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel. În susţinerea afirmaţiei sale să reamintim că nu se termină bine acest festival şi în 5 octombrie debutează o nouă ediţie a, poate, celei mai de succes acţiuni culturale a CJ Alba – Festivalul de Teatru „Poveşti”. Dar până atunci să mai povestim despre plăcerile vieţii care vă sunt oferite la Festivalul Dilema Veche. Festivalul se va desfăşura pe axul Cetăţii, de la Poarta I la Palatul Ierihon: pe Dealul Cetăţii va fi zona destinată expoziţiei de caricatură, la Poarta a II-a – zona de vizionare a filmelor, între Poarta a III-a şi Palatul Ierihon  – zona destinată concertelor, în faţa Traseului Celor Trei Fortificaţii – târg de produse handmade şi pe strada Militari o zonă de destindere cu mâncare şi băuturi, „dar fără mici”, a precizat şeful Direcţiei Tehnice a CJ Alba, Dan Popescu.

Festivalul debutează mâine, 30 septembrie  cu următorul PROGRAM: lora 17.00 – Deschiderea oficială, pe platoul din faţa Porţii a III-a, lora 18.00 – Dezbatere „Dilema Veche” avându-l ca invitat pe Vintilă Mihăilescu, directorul Muzeului Ţăranului Român, la Palatul Apor, doar cu participarea specialiştilor în probleme de patrimoniu. De altfel este una dintre puţinele activităţi la care publicul este restrâns. lora 18.00 – Concert Sarmalele Reci şi Cargo, la Poarta a III-a a Cetăţii, lora 20.30 – Dilematograf – proiecţia unui film TIFF 2011, Poarta a II-a a Cetăţii, lora 22.30 – Clubul festivalului – After party la Art Cafe Downtown.

  Susţinătorii ideii „Alba Iulia Capitală Culturală Europeană” nu susţin şi Festivalul „Dilema Veche”

Gazdă a acestui festival generos, primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, nu poate decât să fie mândru că transformările prin care trece Cetatea Alba Iulia au fost remarcate şi iată, datorită lor, municipiul reşedinţă de judeţ devine foarte atrăgător pentru organizarea aici a unei game diverse de activităţi de la festivaluri de cultură, la reuniuni politice, economice sau de turism, multe dintre ele cu extindere internaţională. El este totuşi mâhnit că ideea susţinerii de către municipiul Alba Iulia a organizării Festivalului „Dilema Veche” a primit o „contră” tocmai din partea celor care au iniţiat campania „Alba Iulia – Capitală Culturală Europeană”. Consilierii locali liberali s-au abţinut la votul prin care CL Alba Iulia a aprobat susţinerea financiară a festivalului. „Cum putem să devenim o capitală culturală dacă nu susţinem manifestările culturale? Reamintesc că în consiliul local, conform legii, nu există decât voturi pentru sau voturi contra. Nu şi abţineri. Acestea se contabilizează la voturile contra”, a precizat Mircea Hava

Anca DINICĂ


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vagoane suplimentare la unele trenuri în minivacanța de 1 Mai și Paști 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Vagoane suplimentare la unele trenuri în minivacanța de 1 Mai și Paști 2024 Din cele 20 de trenuri introduse temporar spre litoral, niciunul nu oprește în județul Alba *Călătoria cu trenurile CFR de la Oradea la Mangalia, lungă „cât o zi de post”! În perioada 30 aprilie/1 mai – 6/7 mai, cu prilejul minivacanței de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea