Rămâi conectat

Actualitate

„URSU’ BĂĂĂĂ!” ISU Braşov, mesaj amuzant prin RO ALERT, pentru a alerta călătorii privind prezența unui urs în oraș

Publicat

în

„Ursu băăăă! Atenţie, a fost semnalată prezenţa unui urs pe strada Stejărişului. Animalul este considerat periculos. Nu încercaţi să vă apropiaţi de el sau să îl hrăniţi. Evitaţi deplasarea în zonă, dacă nu este absolut necesară. ISU Braşov”, se arată în mesajul RO ALERT.

Ce să faci când te întâlneşti cu ursul

Ovidiu Ionescu, prodecanul Facultății de Silvicultură din Brașov a oferit o listă de sfaturi pentru amatorii de drumeții montane, care le-ar putea salva viața în caz că dau nas în nas cu ursul.

„1. Instinctul este să fugi imediat în momentul în care vezi ursul, dar ar fi cea mai mare greșeală. Oricât de antrenat ai fi nu ai cum să alergi mai tare decât un urs. Așadar, ai văzut ursul, te oprești și te retragi încet, cu față spre animal, pe același traseu pe care ai venit.

Electrica Furnizare Discount

2. Nu fluieri, nu tipi, nu faci gălăgie atunci când ai văzut ursul. Asta s-ar putea să-l agite și mai tare și să-l determine să atace. Zgomotul (fluier, petarde, clopot etc.) se face atunci când ești pe potecă de munte tocmai pentru a avertiza ursul că ești în pădure și să-i dai timp animalului să se retragă. Este esențial să nu mergi în liniște pe traseu de munte sau prin pădure. Dacă ești însoțit, vorbești tare cu colegul de drumeție, dacă ești singur, fluieri, cânți.

3. Chiar dacă are un „nas fin”, ursul nu poate distinge mirosul în cazul în care vântul bate dinspre el. Dacă întâlnirea urs-om se face brusc, fără să-i dai timp animalului să se retragă, este posibil să fie tentat să atace, dacă este luat prin surprindere. Există spray-uri anti urs, dar acestea trebuie să fie de capacitate mare pentu a fi eficiente, jetul cu substanță iritantă trebuie să ajungă măcar la 10 metri distanță. Substanța nu este dăunătoare pentru animal, doar provoacă o iritatie pe căile respiratorii și determina ursul să fugă. După ce ați activat spray-ul, nu fugiți, ci va retrageți ușor pe același traseu pe care ați venit, cu față spre animal. Nu-i întoarceți spatele.

4. Petardele pot fi eficiente, dar nu tot timpul. Urșii au început să nu mai asocieze zgomotul produs de petarde cu vânătoarea, nu-l mai asociază cu un pericol iminent și există posibilitatea să nu se sperie.

Atenție mare la arborii doborâți în pădure, mai ales la cei care au și rădăcinile scoase din pământ. Este locul pe care masculii de urs îl aleg pentru a-și face bârlog. Femelele care au pui își fac adăposturi mult mai elaborate și mai ferite, în peșteri de regulă.

5. Nu vă poziționați între puiul de urs și mama acestuia. Femela va considera că vreți să-i atacați puiul și va deveni foarte agresivă. Când vedeți un pui de urs, procedați exact ca atunci când vă întâlniți cu un urs adult. Poate fi la fel de periculos. Puii de urși sunt însoțiți mereu de mama lor. Chiar dacă nu o vedeți pe ea prima dată, cu siguranță este undeva în apropiere și se pregătește de atac.

6. Urșii nu se joacă! Atunci când vedeți un urs care aleargă și face „tumbe” prin pădure, fiți convinşi că este în atac, iar intențiile lui nu sunt deloc prietenești.

7. Nu oferiți mâncare, nu va îndreptați spre ei, nu vă opriți să le faceți fotografie. Pentru că hrană este din belșug, femelele de urs au început să fete mai mult decât doi pui. Așadar, dacă ați văzut doi pui în pădure, nu înseamnă că nu mai sunt și alții în imediată apropiere. Singurul gest salvator este să vă retrageți încet neapărat pe același drum pe care ați venit și în niciun caz să nu interacționați cu ursuleții. Orice gest, orice mișcare îndreptată spre puii de urs ar putea fi interpretate de mama lor drept un pericol și va atacă.

Ursul nu zgârie, ursul omoară”, a transmis acesta, conform Antena3.ro.

Sursa: dcnews.ro

Publicitate

Actualitate

OMS: Pandemia va continua și în 2022, deoarece ţările defavorizate nu primesc vaccinurile de care au nevoie

Publicat

în

OMS: Pandemia va continua și în 2022, deoarece ţările defavorizate nu primesc vaccinurile de care au nevoie

Pandemia de Covid va continua şi în 2022, deoarece ţările defavorizate nu primesc vaccinurile de care au nevoie, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Specialiştii au estimat extinderea cu încă un an a pandemiei deoarece nu toate ţările au ajuns la un număr suficient de mare al persoanelor vaccinate pentru a putea ţine sub control virusul. Mai puţin de 5% din populaţia Africii a fost vaccinată, comparativ cu 40% pe majoritatea celorlalte continente, relatează BBC.

Au fost livrate peste 10 milioane de vaccinuri în ţările africane care au făcut solicitări, din totalul promis de o sută. Marea majoritate a vaccinurilor anti Covid au fost distribuite şi utilizate în ţările cu venituri mari sau medii. Africa reprezintă doar 2,6% din dozele administrate la nivel global. Oficialii OMS fac apel către ţările dezvoltate să renunţe la locul lor pe lista de priorităţi a companiilor farmaceutice care distribuie vaccinul pentru a putea echilibra situaţia la nivel global.

Electrica Furnizare Discount

„Pot să vă spun că nu suntem pe drumul cel bun. Trebuie, într-adevăr, să grăbim ritmul vaccinări şi ştiţi de ce? Această pandemie va dura mai mult decât este necesar, din cauza lipsei posibilităţilor de imunizare a ţărilor în curs de dezvoltare şi nu numai”, a declarat Dr. Bruce Aylward, cercetător şi lider în cadrul OMS.

Citește mai mult

Actualitate

Salariul minim va fi MAJORAT, iar punctul de pensie, MĂRIT, începând cu anul 2022. Cu cât vor rămâne românii „în mână” și cât va crește pensia

Publicat

în

Salariul minim va fi MAJORAT, iar punctul de pensie, MĂRIT, începând cu anul 2022. Cu cât vor rămâne românii „în mână” și cât va crește pensia

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat luni, la Palatul Victoria, la finalul ședinței de Guvern, că s-a adoptat majorarea salariului minim.

Astfel, din 2022 „ca valoare bruta, salariul minim in plata va ajunge la 2.550 de lei pe luna in 2022”. „Este o crestere cu 10% in valoare neta”, a adăugat ministrul. Un angajat va primi în mână minim 1.524 de lei, cu peste 130 de lei mai mult decât în prezent.

„Este o majorare cu aproximatix 130 de lei net, impactul va fi asupra a 1.160.000 de oameni”, a declarat ministrul Muncii Raluca Turcan.

Electrica Furnizare Discount

În prezent, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este 2.300 lei lunar. Acest lucru înseamnă că un salariat câștiga „în mână” 1.386 de lei.

De asemenea, Dan Vîlceanu, ministrul Finanțelor, a anunțat, luni, 4 octombrie, într-un interviu pentru Antena 3, cu cât ar putea creșterea punctul de pensie de la 1 ianuarie 2022.

Întrebat dacă punctul de pensie ar putea ajunge în acest an la 1.875 de lei, ministrul Finanțelor a precizat că ”deocamdată nu ne putem permite”:

„E complicat. Avem o traiectorie convenită cu Comisia Europeană în legătură cu deficitul bugetar. Dacă ne facem probleme din punct de vedere al deficitului bugetar, atunci problemele o să fie și mai mari pentru că, de fapt, deficitul bugetar înseamnă că împrumuți tot mai mulți bani pentru a acoperi costul pe care îl avem cu pensiile.

Din punctul meu de vedere trebuie găsit un echilibru și vă dați seama că politic discutând îți dorești să crești pensiile cât mai mult pentru că asta înseamnă inclusiv un câștig electoral, dar este și o responsabilitate să le poți plăti.

Ne dorim ca aceea lege (n.r. Legea Pensiilor) să ajungă să fie respectată cât mai repede posibil, dar asta înseamnă și să ai banii respectivi. Deocamdată nu ne putem permite o asemenea creștere.”, a declarat Dan Vîlceanu.

Ministrul Finanțelor spune care sunt variantele luate în considerare pentru creșterea punctului de pensie și cu cât s-ar putea mări:

„Indexarea cu rata inflației și cu jumătate din salariul mediu brut pe economie. Ca procent, dacă luăm în considerare inflația din 2019, poate 6-7%, de la 1 ianuarie.”

Citește mai mult

Actualitate

Instalația de oxigen a unui spital din țară, DEFECTĂ. A fost activat planul roșu de intervenție și pacienții COVID sunt ventilați manual în ambulanțe

Publicat

în

Instalația de oxigen a unui spital din țară, DEFECTĂ. A fost activat planul roșu de intervenție și pacienții COVID sunt ventilați manual în ambulanțe

Instalația de oxigen a Spitalului din Târgu Cărbunești s-a defectat, pacienții fiind, la momentul actual, ventilați manual în ambulanțe. A fost activat planul roșu de intervenție, iar prefectul județului Gorj a declarat faptul că Raed Arafat a fost informat referitor la situația gravă, afirmând, de asemenea, că celai probabil situația a fost provocată de suprasolicitarea instalației.

„Prefectul Gorj, Marcel Iacobescu, a declarat la Digi24 că în secția ATI sunt internați 15 pacienți Covid. În tot spitalul sunt 100 de bolnavi.

Electrica Furnizare Discount

„Situația a apărut acum o oră.

Firma de mentenanță a dat ca timp de intervenție două ore. În acest moment personalul medical face tot ce e posibil ca viețile oamenilor să nu fie puse în pericol

A clacat instalația, aparatul care produce oxigen, toți bolnavii sunt lipsiți de oxigen. Luăm în calcul să evacuăm o secție de la spitalul Tîrgu Jiu pentru a aduce bolnavii, avem suport de la ambulanțe din zonă.

Planul roșu a fost activat. L-am contactat pe Raed Arafat.

Nu știu acum de ce a căzut instalația de oxigen, dar probabil suprasolicitarea a dus la această situație.

Pacienții au fost trecuți pe tuburi de oxigen în ambulanță”, a declarat prefectul”.

Sursa: digi24.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare