Rămâi conectat

Actualitate

Ungaria rămâne fără banii europeni: Comisia Europeană propune tăierea a 7,5 miliarde euro din fondurile europene

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ungaria rămâne fără banii europeni: Comisia Europeană propune tăierea a 7,5 miliarde euro din fondurile europene

Comisia Europeană a propus duminică Consiliului UE (format din reprezentanții statelor membre) tăierea a 65% din fondurile europene ale Ungariei pentru cele mai mari programe operaționale din cadrul politicii de coeziune, potrivit unui comunicat al executivului European.

Comisarul european Johanes Hahn a declarat că e vorba despre tăierea a 7,5 miliarde de euro, potrivit Deutsche Welle.

Pe lângă suspendarea fondurilor, Comisia Europeană a propus și interdicția ca vreun ban din bugetul UE să meargă spre fundații de interes public controlate de apropiați ai premierului Viktor Orbán.

Comisia Europeană a anunțat că Budapesta a făcut câteva propuneri legislative și administrative în sensul corect, care ”ar putea, în principiu, să rezolve problemele în cauză, dacă acestea sunt detaliate corect în legile și normele relevante și dacă sunt puse în aplicare în mod corespunzător”.

Cu toate acestea, Comisia arată că ”în așteptarea îndeplinirii etapelor-cheie de punere în aplicare, consideră că, în acest stadiu, există în continuare un risc pentru buget. Acest lucru explică decizia de astăzi și măsurile propuse, care iau în considerare, de asemenea, măsurile de remediere prezentate de Ungaria”.

Consiliul UE are la dispoziție o lună pentru a accepta sau respinge propunerea Comisiei. O decizie a Consiliului nu necesită unanimitate, ci majoritate calificată. Pentru a bloca decizia finală, Ungaria are nevoie de ceea ce se numește minoritate de blocare. Minoritatea de blocare trebuie să includă cel puțin patru membri ai Consiliului care să reprezinte peste 35% din populația UE.

Or, în acest moment nici un alt stat membru nu s-a poziționat de partea Ungariei. Mai mult: după ce Budapesta s-a poziționat de partea Rusiei în conflictul din Ucraina, guvernul Viktor Orban a fost izolat și de partenerii săi tradiționali din grupul Vișegrad (Polonia, Slovacia, Cehia și Slovenia).

Comisia Europeană a propus blocarea fondurilor cuvenite Ungariei în perioada 2021-2027 în baza legislației care condiționează fondurile UE de respectarea statului de drept, pentru a proteja interesele financiare ale UE.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara

Unirea Ziarul

Publicat

în

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara Variațiile termice și climatice devin din ce în ce mai extreme, iar în mai multe regiuni europene pătrund valuri de căldură și valuri de frig polar. Încălzirea globală și efectele meteorologice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea