Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Unde este, de fapt, centrul României? Punctul central se află la 30 de kilometri de unde se credea

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Unde este, de fapt, centrul României? Punctul central se află la 30 de kilometri de unde se credea

În ultimul secol, în România s-a cultivat ideea că centrul țării este în Sibiu, dar, conform noilor calcule efectuate de specialiștii de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, punctul central se află la 30 de kilometri de unde se credea, conform Biz Brașov.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Potrivit calculelor din trecut, s-a considerat că centrul României este situat în satul Dealu Frumos din județul Sibiu, dar se pare că locația nu este una corectă.

În plus, numeroase afaceri locale din județul Sibiu au profitat de faptul că centrul României se află acolo și au promovat intens ideea de cazare în centrul țării sau mâncare în centrul României.

Cu toate acestea, se pare că centrul țării nu este în Dealu Frumos, ci la 30 de kilometri distanță, în județul Brașov, mai exact în Făgăraș.

„La vremea respectivă, când probabil s-a calculat centroidul s-a folosit probabil un alt aparat matematic, alte date, alte input-uri şi s-a ajuns la rezultatul respectiv”, a spus Ioan Rus, conferenţiar universitar la Facultatea de Geografie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Prin urmare, centrul României se află în partea estică a municipiului Făgăraș, la ieșirea spre Brașov.

Rezultatele studiului a provocat indignare în comuna Merghideal, din care face parte și satul Dealu Frumos, iar viceprimarul comunei a spus că localitatea va rămâne în continuare una turistică, pentru că obiceiurile nu se pot schimba peste noapte, mai ales că ideea a fost împământenită timp de zeci de ani.

„Nu se pot schimba obiceiurile peste noapte. Probabil o să rămână în continuare ca centrul turistic și de atracție pentru trecători. Este un peisaj frumos”, a precizat viceprimarul din Merghideal, Marius Bârsan.

Sursa: dcnews.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România, printre țările cu cea mai mică speranță de viață din UE. Cine se află sub noi în clasament

Bogdan Ilea

Publicat

în

România, printre țările cu cea mai mică speranță de viață din UE. Cine se află sub noi în clasament România este a 3-a țară cu cea mai mică speranță de viață din UE, doar două țări fiind mai slabe la acest capitol decât noi. La partea opusă a clasamentului se află țări precum Spania sau […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea