Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Un secol de la naşterea lui Nicolae Ceauşescu: Povestea celui care a ajuns din ucenic la cizmărie, dictator

Publicat

în

Nicolae Ceauşescu ar fi împlinit astăzi 100 de ani. În anul marcării primului centenar de la Marea Unire din 1 decembrie 1918, printr-o ciudat joc al istoriei, România încă nu a uitat ziua de naștere a celui mai cunoscut și în același timp mai crud dintre liderii ce i-au condus destinele în ultimul veac. Iar 26 ianuarie 2018 înseamnă și ziua în care tovarășul Nicolae Ceaușescu ar fi împlinit, dacă nu ar fi fost executat în ziua de Crăciun a anului 1989, fix 100 de ani. 

Sora sa mai mare, Niculina, relata în memoriile ei o discuţie dintre doi fraţi ai săi, Marin şi Nicolae: „Fratele meu Marin, căruia îi plăcea să fie ofiţer, văzând într-una din zile pe jandarmul comunei trecând călare pe uliţa noastră, îi spune lui Nicolae: «mă, când o să fiu mare, ca ăsta o să mă fac eu». Nicolae, după un moment de gândire, îi răspunde: «bine, mă, dar să vezi tu ce-am să fac şi eu când voi fi mare.»”. Nu numai fratele său a văzut, ci o lume întreagă a fost martoră la apariţia şi evoluţia unuia dintre cele mai carismatice personaje politice ale secolului al XX-lea, care a condus România comunistă aproape un sfert de secol, iar la 100 de ani de la naşterea lui Ceauşescu, subiectul nu este nici pe departe epuizat. Articolul de faţă are ca miză determinarea factorilor care au stat la baza îndeplinirii visului acestuia şi aspecte mai puţin cunoscute despre viaţa acestuia.

Nicolae Ceauşescu s-a născut pe 26 ianuarie 1918 (conform propriilor autobiografii), în comuna Scorniceşti, judeţul Olt. A fost al treilea născut dintr-o familie de zece copii ai soţilor Andruţă şi Alexandrina Ceauşescu. Ceilalţi nouă au fost Niculina, Marin (fraţii mai mari), Riţa, Florea, Ilie, Nicu, Lina, Costel şi Ion.

Electrica Furnizare Discount

Familia numeroasă trebuia să trăiască într-o casă fără electricitate care avea doar trei camere mici.

„Nicolae a fost un ucenic bun: era foarte muncitor, ascultător”

Din cauza acestor condiţii extrem de dificile şi a condiţiilor de trai dintr-o comună din România începutului de secol XX, Nicolae a terminat doar patru clase. Niculina Ceauşescu, sora sa mai mare (devenită Niculina Rusu), a relatat în memoriile sale următoarele cu privire la educaţia primită de fraţii Ceauşescu:

„Şcoala primară am făcut-o în comuna Scorniceşti. Trebuia să mergem zilnic câte doi kilometri la ducere şi câte doi kilometri la întoarcere până la şcoală (…) prea bine nu eram îmbrăcaţi noi, dar în schimb am fost elevi sârguincioşi şi am învăţat destul de bine. După terminarea cursului primar, din cauza lipsei de posibilităţi materiale, niciunul dintre noi nu a putut urma învăţătura mai departe.”

După terminarea ciclului primar, Nicolae a fost nevoit să se angajeze şi să lucreze precum un adult, având  doar 11 ani când a avut prima slujbă de ucenic la un cizmar din Bucureşti.

Tot Niculina povesteşte, cum, ajunsă la Bucureşti, l-a adus şi pe fratele său mai mic:

„În toamna anului 1930 l-am adus şi pe Nicolae la Bucureşti, la acelaşi patron (…) Când m-a văzut cucoana cu el în casă, m-a întrebat: «ăsta-i, fă, fratele tău?»; eu i-am răspuns: «ăsta-i» (…) Nicolae a fost un ucenic bun: era foarte muncitor, ascultător. La un an după venirea lui Nicolae în Bucureşti, a venit şi Marin şi aproape doi ani de zile am lucrat la acest atelier toţi trei”.

După o vreme, Niculina s-a măritat, iar Nicolae, la doar 15 ani, şi-a început activitatea revoluţionară. Comunismul era o doctrină interzisă în anii ’30 şi începutul anilor ’40, ceea ce a însemnat pentru Nicolae mai multe arestări. De fapt, din 1933 până în 1944, acesta a fost arestat de 5 ori şi a petrecut 7 ani după gratii. Prima arestare a avut loc în toamna anului 1933, ajungând în Penitenciarul Doftana.

1933, Nicolae Ceauşescu la 15 ani deţinut la Doftana. Credit: Fototeca online a comunismului românesc

Niculina povesteşte despre această perioadă:

„Îmi aduc aminte că administraţia închisorii i-a permis lui Nicolae să meargă la Câmpiniţa de câteva ori pentru procurarea de materiale în vederea efectuării de obiecte de artizanat (…) El a fost eliberat prin anul 1939, dar nu a rămas multă vreme liber, deoarece în 1940 a fost arestat din nou (…) După această arestare, Nicoale a fost eliberat la 23 august 1944.”

Între aceste episoade de detenţie şi eliberare, o întâlneşte şi pe Elena Petrescu, care va deveni Elena Ceauşescu şi, de asemenea, devine protejatul lui Gheorghe Gheorghiu Dej, care avea să devină primul lider comunist.

Perioada de detenţie a lăsat şi altfel de urme. Închisoarea Doftana din Braşov era cunoscută pentru brutalitatea cu care trata deţinuţii. Ceauşescu nu a fost excepţie, iar abuzul fizic îndurat l-a lăsat cu probleme de vorbire permanente.

În această perioadă, Ceauşescu a urcat pe scara Uniunii Tineretului Comunist (UTC), iar deja la 27 ani era la conducerea acestei organizaţii.

Cât despre desele arestări ale sale, Jilava a fost însă ultima temniţă în care a suferit, iar de data aceasta, şi din amor. Niculina relatează în memoriile sale următoarele:

„Tot un episod din timpul detenţiunii de la Jilava a fost şi următorul: Nicolae suferea de dinţi şi sub pretextul că vine să se trateze, venea deseori la Bucureşti, însoţit de către un militar. Unii dintre aceştia îi deveniseră mai apropiaţi şi chiar cu unul dintre ei s-a şi fotografiat (…) Într-una din dăţi a venit ca de obicei însoţit de un sergent (…) cum o fi aranjat el cu sergentul, căci l-a convis pe acesta să-i dea drumul pentru un timp în oraş şi s-a dus s-o caute pe cumnată-mea, Lenuţa, care pe atunci lucra la o fabrică (…) Nicolae s-a întors cu cumnată-mea şi când l-a văzut sergentul care-i era însoţitor s-a bucurat foarte mult.”

Ascensiunea la putere

Norocul lui Nicolae nu s-a oprit doar la dragoste. În 1944, cu puterile Axei care începeau să piardă teren, urmată de invazia trupelor sovietice, Ceauşescu a scăpat din închisoare. Într-un singur an, pe măsură ce devenea din ce în ce mai clar că ideologia comunistă va domina politica românească, tânărul lider de la UTC începea să urce la (adevărata) putere.

De atunci, alături de vechiul său tovarăs, Gheorghiu-Dej, care avea să devină dictatorul României, tânărul Nicolae cu începuturi modeste va continua să aibă un rol din ce în ce mai important.

În 1948, la 30 de ani, Ceauşescu este numit subsecretar de stat la Ministerul Agriculturii şi, un an mai târziu, ministru adjunct al Apărării.

„Am socotit atunci că singurul care a avut curaj să dea replică unui conducător sovietic este Ceauşescu. Chiar dacă a minţit, a spus ceva. Pe când ceilalţi, nimic. Nici minciună, nici adevăr”

Totuşi, cea mai importantă persoană care a marcat ascensiunea lui Ceauşescu nu a fost Dej, ci Ion Gheorghe Maurer, prim-ministru în regimul Dej şi principalul candidat pentru şefia ţării la moartea dictatorului comunist. Acesta însă a refuzat, precizând că are origini germane şi, pe deasupra, este intelectual, iar Partidul Muncitoresc Român (PMR) are nevoie la conducere de un muncitor. El a fost omul care l-a impus pe Nicolae Ceauşescu în funcţia de prim-secretar, deşi nu avea o părere tocmai bună despre el. „Îl aducem pe Ceauşescu la guvern şi-i dăm un minister, poate chiar Ministerul Agriculturii, ca să înveţe ceva. Nu se pricepe la nimic”, spunea Maurer vicepreşedintelui Consiliului de miniştri, Alexandru Bârlădeanu, cu puţin timp înainte de decesul lui Gheorghiu-Dej.

Un factor care a stat la baza deciziei lui Maurer a fost un eveniment întâmplat cu doi ani înainte, care a arătat atitudinea anti-URSS a lui Ceauşescu, ce era în concordanţă cu politica de independenţă faţă de Moscova. Nikita Hruşciov a criticat public, în 1962, chiar la Bucureşti, întreaga conducere a PMR, iar Maurer s-a plâns celorlalţi lideri ai partidului de discursul liderului de la Kremlin de atunci. Un an mai târziu, în timpul unei întâlniri între România şi URSS la Scroviştea, din 24-25 iunie 1963, Hruşciov l-a atacat direct pe Maurer pentru că îndrăznise să se plângă de criticile sale de anul trecut. Fiind prezent la întâlnire, Ceauşescu a fost singurul care a spus ceva împotriva lui Hruşciov.

„Cu excepţia lui Ceauşescu. Care a replicat: «Nu-i adevărat!» A spus că nu-i adevărat că eu îl criticasem pe Hruşciov. Adică a minţit. Dar a avut îndrăzneala să spună ceva în faţa lui Hruşciov în timp ce ceilalţi tăceau cu toţii (…) Am socotit atunci că singurul care a avut curaj să dea replică unui conducător sovietic este Ceauşescu. Chiar dacă a minţit, a spus ceva. Pe când ceilalţi, nimic. Nici minciună, nici adevăr”, relata Maurer.

Maurer a mai adăugat, după 1989, că „(Gestul pe care l-a făcut în faţa lui Hruşciov n.r.) m-a făcut să-l socotesc pe Ceauşescu un posibil conducător al României, cu o poziţie destul de puternică împotriva ruşilor”.

Gheorghe Maurer considera că Ceauşescu poate deveni marioneta lui şi l-a sprijinit pentru conducerea ţării împotriva lui Gheorghe Apostol, prim-vicepreşedintele Consiliului de Miniştri, care susţinea că Dej l-a nominalizat pentru succesiune. Cu sprijinul lui Emil Bodnăraş, care avea o influenţa semnificativă în politica românească a acelei perioade, Ceauşescu a devenit principalul candidat la succesiune, fapt care a fost scos la iveală de o întâmplare care a avut loc la momentul morţii lui Dej. Ceauşescu a fost primul care l-a sărutat de defunctul dictator român. Alexandru Bârlădeanu afirma că gestul a confirmat că Ceauşescu este succesorul.

„În 19 martie ’65 eu primesc un telefon: «Veniţi imediat! Tovarăşul Dej a intrat în comă!». M-am dus repede la locuinţa lui. (…) Jumătate din membrii Biroului Politic erau deja veniţi. Dej, pe un pat de spital, înălţat, horcăia a moarte. Noi stăteam neputincioşi, aşteptam sfârşitul. Dej a murit… Şi primul care s-a dus să-l sărute pe Dej a fost Ceauşescu! Imediat, în acel moment, subliniind faptul că el este primul dintre toţi”, îşi aminteşte Bârlădeanu.

Alegerea lui Nicolae Ceauşescu a avut loc pe 22 martie 1965. La doar 47 de ani, fostul cizmar Nicolae, născut într-o familie de ţărani şi adolescentul care crea agitaţie în manifestaţiile de stradă din perioada regimului lui Antonescu, devenea cel mai tânăr conducător politic din Europa şi deschidea, odată cu ascensiunea pe culmile puterii politice româneşti, o nouă eră.

Dictatorul Ceauşescu, „rebel” cu Moscova şi prieten cu Occidentul

Una dintre cele mai importante particularităţi a fost relaţia sa extrem de deschisă cu ţările din afara Pactului de la Varşovia.  Datorită acestei atitudini de „oaie neagră” a blocului sovietic, care a culminat cu refuzul participării militare în anul 1968, în Cehoslovacia, Ceauşescu a atras simpatia liderilor vestici. Pe atunci, România primeşte în vizită pe preşedintele american Richard Nixon, pe Charles de Gaulle, preşedintele Franţei, şi pe Margaret Thatcher, prim-ministrul guvernului britanic.

În 1978, soţii Ceauşescu au fost primiţi în Marea Britanie cu mari onoruri şi au devenit singurii români care s-au plimbat cu caleaşca Reginei Elisabeta a II-a.

În scurt timp însă, megalomania de care suferea a atras atenţia străinilor. Artistul Salvador Dali îi trimite o telegramă satirică dictatorului român, ironizând primirea sceptrului de către Ceauşescu. Fără să înţeleagă subtilitatea, Ceauşescu a cerut ca mesajul pictorului să fie publicat integral.

Alt motiv de ironie a fost soţia sa, Elena, care era „savant de renume”, deşi abia ştia să scrie şi să citească. Cum se ştie foarte bine, soţia sa avea să devină practic al doilea om în stat, apărând mereu în vizite oficiale alături de Nicolae.

Declinul

Visul său de a plăti toate datoriile externe ale ţării, alături de declinul URSS-ului din anii ’80 şi de natura tiranică a dictaturilor comuniste (mai ales dictatura de tip stalinist a lui Ceauşescu) au dus la evenimentele din decembrie 1989. Sunt extrem de multe articole, jurnale şi documentare care acoperă această perioadă, aici, important de spus este că pe 25 decembrie 1989, în ziua de Crăciun, acesta a fost executat prin împuşcare alături de soţia lui, după un proces sumar, reprezentând sfârşitul violent al unei Revoluţii violente, care a terminat un regim brutal.

Dacă astăzi ar fi trăit, Ceauşescu ar fi împlinit 100 de ani, iar în acest caz ipotetic, influenţa pe scena politică actuală este subiectul multor speculaţii. Cert este că cizmarul cu începuturi modeste, semi-analfabet şi cu defecte de vorbire, rămâne unul dintre cele mai marcante personaje ale istoriei statului modern România, care, ironic, s-a născut în acelaşi an în care s-a realizat Marea Unire.

Sursa: descopera.ro

 

Publicitate

Opinii - Comentarii

În 14 octombrie, creștinii ortodocși o sărbătoresc pe Sfânta Cuvioasă Parascheva – ocrotitoarea celor aflați în nevoi

Publicat

în

În 14 octombrie, creștinii ortodocși o sărbătoresc pe Sfânta Cuvioasă Parascheva – ocrotitoarea celor aflați în nevoi

În fiecare an, pe 14 octombrie, este celebrată sărbătoarea Sfintei Parascheva. Aceasta este ocrotitoarea celor aflați în nevoi, “dăruitoarea” celor în necaz, a celor care își deschid sufletul în fața moaștelor sale și se roagă cu sinceritate și credință.

În folclor, figura Sfintei coincide cu cea a Sfintei Vineri care ajută tinerele să se căsătorească cu cel harazit de Dumnezeu, care înlesnește nașterea femeilor căsătorite și ia sub aripa sa protectoare animalele sălbatice. În popor, Sfânta Parascheva e percepută ca fiind “mare la trup și urâtă la chip”, dar cu un suflet bun, pentru că-i ferește pe oameni de boli, grindină, trăsnet și pe copii îi apără de deochi. De aici, de la această percepție, i se mai spune și Sfânta Vineri.

Electrica Furnizare Discount

Citește și: Citește și: Nume care se sărbătoresc de Sfânta Parascheva

În această zi se îngroapă vara și toamna, cu toate ale ei, bune sau mai puțin bune, pune stăpânire peste întreaga fire. Fetele tinere trebuie să țină Ziua Sfintei Parascheva, pentru a fi cinstite așa cum a fost ea. La sate, se fac focuri în curte pentru a alunga spiritele rele. Credincioșii care nu ajung la Iași merg la bisericile sau mănăstirile din apropiere să se roage pentru sănătate, bunul mers al vieții și pentru înlăturarea necazurilor, și fac pomeni pentru morții care nu-și găsesc liniștea, adică pentru aceia care au murit fără lumânare sau au fost îngropați fără preot. Gospodarii care pot și au cu ce, fac în această zi, masă mare, cu bucate alese să mănânce și cei săraci; nu se servesc, însă, poame cu cruce, nuci și castraveți.

Se spune că așa cum va fi ziua de 14 octombrie la fel va fi și Ziua Sfântului Dumitru, pe 26 octombrie, dar și celelalte sărbători de peste an. Se mai spune că, dacă frunzele copacilor îngălbenesc și cad repede, este semn că anul care vine va fi roditor. În dimineața zilei de 14 octombrie, ciobanii trebuie să verifice felul în care au dormit oile. Dacă stau grămadă, e semn ca va fi iarnă grea, geroasă. Dacă sunt împrăștiate, iarna va fi blândă. Și, dacă de Sfânta Parascheva nu plouă, atunci iarna va veni curând.

Viața ocrotitoarei Moldovei – SFÂNTA PARASCHEVA

Cunoscută ca fiind ocrotitoarea Moldovei, Sfânta Parascheva s-a născut în satul Epivat din Tracia, lângă Constantinopol, capitala imperiului Bizantin, și a trăit în secolul al X-lea. A fost crescută de părinți în teamă de Dumnezeu și în deprinderea faptelor bune creștinești, îndeosebi în rugăciune, post și milostenie. De multe ori, Parascheva își dădea hainele bune oamenilor săraci și îmbrăca hainele proaste ale acelora. Aceste fapte de milostenie i-au adus mustrarea și, uneori, bătaie din partea părinților. Dar fecioara nu a renunțat niciodată să urmeze calea lui Hristos. A dovedit acest lucru și mai târziu, după moartea părinților, când a arătat hotărâre în folosirea averii sale.

Citește și: Mesaje de Sfânta Parascheva • Urări și felicitări de bine care pot fi transmise prin SMS pentru Sf. Paraschiva, ocrotitoarea Moldovei

Într-o zi, când a auzit la biserica cuvintele Evangheliei: “Cine voiește să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-mi urmeze Mie”, Parascheva a înțeles că a venit vremea să lase toate și să urmeze pe Mântuitorul Iisus Hristos. Și-a dăruit săracilor partea ei de moștenire și s-a retras la o mănăstire de fecioare lânga Constantinopol. Acolo a dus o viață aspră, după rânduiala monahilor, deși era tânără. A petrecut în post, rugăciune și asceză o bună bucată de timp, până când un înger al Domnului i-a spus să lase pustiul și să se întoarcă în patria sa, deoarece acolo i se cuvenea să moară. Sfânta Parascheva a știut că porunca era de la Dumnezeu și că viața ei este scurtă. După o vreme petrecută în pustie, a plecat la Ierusalim să se închine Sfintelor Locuri ale Patimilor Domnului.

La vârsta de 25 de ani, Cuvioasa Parascheva s-a întors în patria sa, la Epivat, unde a mai petrecut încă doi ani, după care și-a dat sufletul în mâinile lui Hristos. După moarte, moaștele ei au făcut numeroase minuni, tămăduind pe bolnavi și îndrăciți. În anul 1641, voievodul Vasile Lupu a adus moaștele Sfintei Parascheva la Iași, primindu-le în dar de la Patriarhia Ecumenică, și le-a așezat în biserica Sfinții Trei Ierarhi. La sfârșitul secolului al XIX-lea, în urma unui incendiu izbucnit la Trei Ierarhi, moaștele Sfintei Parascheva au fost mutate în Catedrala Mitropolitană din Iași, unde se găsesc și astăzi. În fiecare an, pe 14 octombrie, are loc pelerinajul la Iași, unde se află moaștele Sfintei.

sursa: calendarulortodox.ro

Citește mai mult

Opinii - Comentarii

Nume derivate din Parascheva care se sărbătoresc de Sfânta Parascheva. Semnificația numelui

Publicat

în

Ce nume se sărbătoresc de Sfânta Parascheva: Paraschiva, Parascheva, Paraschiv sau nume derivate ale acestora, cum ar fi: Pachita, Paraschita, Parastita, Parasca, Chiva, Chivuța, Vuța, Chivu sau Petcu.

Sfânta Cuvioasă Paraschiva, ocrotitoarea Moldovei, este o sărbătoare foarte importantă pentru români, iar moaștele Sfintei se află în Catedrala Mitropolitană din Iași de peste 250 de ani, sărbatorită pe 14 octombrie.

Citește și: mesaje de Sfânta Parascheva

Numele Parascheva provine de la grecescul paraskeve, care înseamnă vineri. Sensul propriu al substantivului este pregătire, vinerea desemnând ziua dinaintea Sabatului în care se făceau pregătirile pentru sărbătoare. Supranumele de Sfânta Vineri este interpretat fie ca provenind de la ziua în care s-ar fi născut Sfânta Cuvioasă Parascheva (o zi de vineri), fie ca o aducere aminte a faptului că vinerea, în ziua răstignirii Mântuitorului, Sfânta Parascheva ținea post negru.

Despre Sfânta Parascheva se știe că s-a născut în secolul al XI-lea, pe teritoriul Turciei de azi, în Epivat. Se spune că de pe când era doar un copil împărțea săracilor haine și mâncare. La vârsta de 18 ani, a hotărât să se retragă în pustiu, ajungând până în deșertul Iordanului, unde a dus o viață aspră, postind, rugându-se și dormind pe rogojină. Sfânta Parascheva a trecut la cele veșnice la numai 25 de ani, în data de 14 octombrie.

Electrica Furnizare Discount

Citește și:  Minunile Sfintei Parascheva

Toți cei care poartă numele de Paraschiva, Parascheva, Paraschiv sau nume derivate ale acestora, cum ar fi: Pachita, Paraschita, Parastita, Parasca, Chiva, Chivuța, Vuța, Chivu sau Petcu, își serbează onomastica în data de 14 octombrie, când are loc marea sărbătoare religioasă Sfânta Parascheva.

Citește mai mult

Opinii - Comentarii

MESAJE DE SFÂNTA PARASCHIVA. Cele mai inspirate, originale, amuzante mesaje, SMS-uri, urări şi felicitări de Sfânta Paraschiva

Publicat

în

Mesaje de Sfânta Parascheva 2021 • SMS-uri, urări şi felicitări amuzante de Sfânta Paraschiva • Mesaje de Sfânta Paraschiva haioase • Nume sărbătorite de Sf. Paraschiva.

În 14 octombrie,  se serbează Sfânta Paraschiva, ocrotitoarea Moldovei. Toți cei care poartă numele de Paraschiva, Parascheva, Paraschiv sau nume derivate ale acestora, Chiva, Chivuța, Vuța, Chivu sau Petcu, își serbează onomastica în data de 14 octombrie, când are loc marea sărbătoare religioasă Sfânta Parascheva. Originea numelui Paraschiv și Paraschiva provine din limba greacă și înseamnă “vineri”.

Citește și: numere derivate care se sărbătoresc de Sfânta Parascheva

Sărbătoarea Sfintei Parascheva poate fi un prilej foarte bune pentru a trimite mesaje, sms-uri cu felicitări și urări de bine celor care poartă acest nume. Iată câteva exemple de mesaje și urări pentru sărbătoriții zilei de Sfânta Parascheva, din care vă puteți inspira dacă sunteți în pană de idei:

Ai apărut în viaţa mea ca o minune, nu degeaba porţi un nume sfânt, spre tine ma îndrept acum c-o urare şi c-un bun gând, să fii mereu fericită, să zâmbeşti, să râzi mereu, şi să nu uiţi nici o clipă, că tu eşti diamantul meu! La mulţi ani, Paraschiva mea!

Electrica Furnizare Discount

Cu ocazia sărbătoririi numelui, primiţi un călduros “La mulţi ani”, multă sănătate, multe realizări şi tot ce vă doriţi lângă cei dragi. La mulţi ani!

La multi ani Paraschiva/Paraschiv! Ingerii sa-ti calauzeasca pasii si Sfanta Fecioara sa-ti lumineze drumul in viata.

La multi ani si mult noroc in aceasta zi speciala. Iti dorim sa ti se indeplineasca toate dorintele. Sanatate si numai bucurii cu ocazia zilei tale de nume.

Întocmai ca Sfânta Parascheva, al cărei nume îl porti, învaţă să ierţi, să fii mai bun, mai înţelept, să mă ierţi când greşesc şi să mă înveţi să fiu, la rândul meu, un om mai bun. La mulţi ani!

Citește și: MESAJE de SFÂNTUL ALEXANDRU. Idei de urări și felicitări pe care le puteți trimite prin SMS de Sf Alexandru

Fie ca Sf. Parascheva, sa te ocroteasca, sa-ti calauzeasca pasii si sa-ti lumineze calea. La Multi Ani!

De ziua numelui tau, iti doresc tot binele din lume, noroc, fericire si sanatate. Sa se indeplineasca toate dorintele pe care o sa ti le pui. La multi ani, Paraschiva!

Îţi urez să ai o zi a numelui la fel de luminoasă precum aripile unui fluture, la fel de fericită precum cântecul privighetoarei şi la fel de frumoasă precum o grădină plină cu flori.

E o zi când sufletul tău trebuie să învingă orice urmă de tristeţe şi să fie deschis pentru a primi cele mai frumoase momente. Este ziua numelui tău şi-ţi urez un sincer La Mulţi Ani!

Citește și: MESAJE de SFÂNTUL ANDREI. SMS-uri, urări, felicitări pe care le poţi trimite celor care îşi sărbătoresc onomastica de Sf. Andrei

La mulţi ani, plini de fericire şi de împliniri! Să te pupe norocul şi să ai numai zâmbete şi soare în calea ta!

Păstrează-ţi sufletul tânăr şi bucură-te neîncetat, pentru mine rămai un prieten de nădejde şi un om de valoare! Fie ca lumina Sfintei Paraschiva să ne lumineze vieţile şi mintea mereu! La mulţi ani!

Este o zi cand sufletul invinge orice urma de tristete, cand tot ce a fost greu ti se pare usor. Este ziua numelui tau! La Multi Ani, Paraschiva!

Felicitari dragul meu cu ocazia aceastei zile. Iti urez sa fii mereu sanatos, energic si plin de bucurie. La multi ani!

La multi ani, Paraschiva! Ingerii sa-ti calauzeasca pasii iar Sfanta sa-ti lumineze drumul in viata.

Pentru ca astazi este o zi speciala pentru tine, ma alatur si eu celor ce-ti doresc din adancul sufletului un sincer La Multi Ani!

O zi frumoasa este maine, ziua numelui tau! Sa te bucuri de viata, de zambete, de tot ce e frumos. La multi ani Parascheva!

Nu ştiu dacă îţi place numele pe care ţi l-au ales părinţii, dar eu îţi urez din suflet un călduros La mulţi ani! Că-ţi place sau nu, e totuşi ziua ta!

Citește și: MESAJE de SFANTUL NICOLAE. Idei de URARI şi FELICITARI pe care le poți trimite celor care își sărbătoresc onomastica

Azi e ziua ta, bucură-te din plin de ea!

De Sf. Paraschevaa, zi de mare sarbatoare primeste din partea mea cele mai sincere urari de bine, sanatate, mult noroc si implinirea tuturor dorintelor. Dumnezeu sa te calauzeasca in tot cea-ce faci. La multi ani!

Chiar daca ai nume de Sfanta stiu ca diseara o sa dai de baut si o sa ne primesti cu masa plina. Sper sa ramai mereu un spirit tanar si plin de viata, sa fim mereu impreuna si sa nu uitam niciodata frumoasa prietenie dintre noi. La multi ani Paraschiva!

Astazi e ziua numelui tau, un nume simplu si frumos, la fel de pur si gingas ca tine. Iti doresc numai bine si sa ai parte de toata fericirea din lume. La Multi Ani!

Citește și: MESAJE de CRACIUN. Texte frumoase cu URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi

Azi la meteo s-a anunţat cod galben de pupici şi de urări şi cred că responsabil pentru asta eşti tu. La mulţi ani!

În aceasta zi specială îţi transmit cele mai sincere urări. Să ai o viaţa plină de lucruri bune, iar Sfânta Parascheva, al cărei nume îl porţi, să te ocrotească mereu. La mulţi ani de ziua numelui tău!

Fie ca toate întâmplările frumoase şi spiritul acestei zile să te însoţească pretutindeni. Îţi doresc o zi de Sfânta Paraschiva cât mai frumoasă!

De ziua ce-ţi surâde-n prag şi-i porţi frumosul nume, eu îţi doresc tot ce-i mai drag şi mai frumos pe lume! La mulţi ani!

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare