Rămâi conectat

Curier Județean

Un primar din județul Alba, trimis în judecată pentru abuz în serviciu. Acuzaţia pe care o aduc procurorii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Un primar din județul Alba, trimis în judecată pentru abuz în serviciu. Acuzaţia pe care o aduc procurorii

Primarul comunei Roşia Montană, Eugen Furdui, a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba.

Procurorii au constatat că acesta a încălcat legea atunci când a numit prin dispoziţie, fără concurs, un funcţionar public în compartimentul de achiziţii publice al instituţiei.

Dosarul a fost înregistrat la Judecătoria Câmpeni în luna noiembrie 2021 şi se află, în prezent, în procedura de cameră preliminară unde se verifică legalitatea rechizitoriului şi a celorlalte documente de urmărire penală.

Eugen Furdui este primar în Roşia Montană din 2008, fiind în prezent la cel de-al patrulea mandat la conducerea instituţiei.

Potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, Eugen Furdui, la data de 31 august 2020, ”cu intenţie, în calitate de primar al comunei Roşia Montană, şi-a indeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu sub aspectul numirii de personal în cadrul aparatului propriu de specialitate, atribuţii prevăzute în OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ”.

Acesta a emis o dispoziţie prin care a dispus numirea unei persoane, începând cu data de 1 septembrie 2020, în funcţia publică de execuţie de consilier achiziţii publice, clasa I, grad profesional asistent la compartimentul achiziţii publice din cadrul aparatului de specialitate al primarului, contrar prevederilor Codului administratativ, care, la acel moment, impuneau ocuparea funcţiei doar prin concurs.

Primarul a cerut în instanţă anularea dispoziţiei

Nelegalitatea dispoziţiei de primar din 31 august 2020 a fost constatată atât de Instituţia Prefectului Alba, cât şi de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP). Ambele instituţii au solicitat anularea dispoziţiei, dar primarul a considerat că atât timp cât documentul a produs efecte juridice, acest lucru poate fi realizat doar de către instanţa de judecată.

Pe rolul Tribunalului Alba au fost constituite, ulterior, două dosare, unul dintre acestea fiind înregistrat chiar de către primarul Eugen Furdui. Acesta a dat-o în judecată pe funcţionara pe care chiar el a numit-o fără concurs. Pe data de 26 mai 2021, Tribunalul Alba a admis în parte acţiunile în contencios administrativ conexate formulate de primarul comunei Roşia Montană şi ANFP şi a dispus anularea dispoziţiei.

Instanţa a respins revenirea automată a persoanei pe postul anterior, pe motiv că acest lucru se poate face doar prin decizie a instituţiei, respectiv organizarea unui concurs, precum şi cererea ANFP de a fi recuperat presupusul prejudiciu care ar fi fost provocat în perioada cât persoana a ocupat postul menţionat.

Tribunalul Alba a constatat că dispoziţia a fost emisă după termenul legal până la care se puteau efectua transformările de posturi de natură contractuală în funcţii publice.

”Nu mai exista cadrul legal al dobândirii calităţii de funcţionar public prin transformarea posturilor de natură contractuală care presupuneau desfăşurarea de atribuţii aferente activităţii de achiziţii publice mai mult de 50%”, se precizează în hotărârea din mai 2021, care a rămas definitivă.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024 Două şantiere arheologice unde au fost făcute unele dintre cele mai importante descoperiri din ultimii ani din Alba, de la Râmeţ – în zona denumită de localnici „Gugu”, şi la Oarda – zona „Bulza”, vor continua şi în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea