Un NOU MAXIM ISTORIC atins de francul elveţian: 4,47 lei – cursul valutar BNR pentru luni, 19 ianuarie. Euro a scăzut la 4,50 lei. Ce spune PONTA

francul elvetianCursul francului elveţian pentru luni, 19 ianuarie, a fost anunţat de Banca Naţională a României (BNR). Acesta a crescut cu 1,1%, la 4,4716 lei, un nou maxim istoric, în timp ce referinţa pentru euro a scăzut cu 0,77 bani, la 4,5018 lei, iar cea pentru dolar a coborât de la recordul de 3,8863 lei înregistrat vineri la 3,8815 lei.

Cursul francului a atins joi şi vineri valori record, ca urmare a eliminării plafonului impus de Banca Elveţiei pentru cursul franc/euro. Vineri, cursul francului s-a plasat la 4,4228 lei, în urcare cu 2,2% faţă de joi, când a fost cotat la 4,3287 lei, în creştere cu 15,7% faţă de miercuri.

ELIT

Francul s-a apreciat joi pe pieţele externe imeidiat după anunţul Băncii Eleveţiei că renunţă la plafonul de 1,2 franci/euro. Moneda eleveţiană s-a apreciat cu până la 41%, la 85,17 centime/euro, cel mai mult de la debutul euro în 1999. Nivelul record de 85,17 centime pentru un euro atins de franc însemna la momentul respectiv o paritate de 5,28 lei pentru moneda elveţiană, calculată prin intermediul cotaţiilor euro/franc şi euro/leu.

Plafonul de 1,2 franci/euro a fost introdus de Banca Elveţiei în 2011, când francul era aproape la paritate faţă de euro, la fel ca în prezent.
La momentul transmiterii acestei ştiri, euro este pe pieţele externe uşor peste nivelul de 1 franc, la 1,0067 franci/euro.

Pentru euro, BNR a anunţat luni un curs de 4,5018 lei, în scădere cu 0,77 bani comparativ cu vineri. Cursul record pentru euro a fost înregistrat în urmă cu aproape doi ani şi jumătate, pe 3 august 2012, la 4,6481 lei.

Referinţa pentru dolar a coborât cu 0,48 bani de la nivelul record înregistrat vineri la 3,8815 lei. Evoluţia dolarului în raport cu euro este determinată de raportul dintre moneda americană şi cea europeană pe pieţele externe.

Cursurile de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Cu puţin înainte de ora 13:00, euro era cotat în piaţa interbancară locală la 4,45015 – 4,45030 lei/euro, în scădere de la 4,5080 lei/euro la finalul şedinţei de vineri.

„Volumele sunt mici, deşi sunt şi vânzători şi cumpărători. Probabil se tranzacţionează mai mult ordine comerciale. Regiunea nu se mişcă foarte mult, iar leul are o evoluţie similară. Activitatea mai slabă este determinată probabil de faptul că piaţa din SUA este închisă. În plus, au fost două zile (joi şi vineri, n.r.) agitate, astfel că jucătorii profită de linişte pentru a-şi analiza poziţiile”, a declarat pentru MEDIAFAX dealerul unei bănci.

Volumele din piaţa interbancară s-au situat în prima parte a şedinţei de luni sub media pentru acest interval al zilei. Cursul maxim la care au fost perfectate tranzacţii s-a situat la 4,45070 lei/euro în deschiderea pieţei, în timp ce minimul a fost consemnat la 4,45015 lei/euro.

În regiune, forintul şi zlotul înregistrează variaţii foarte reduse faţă de euro. Piaţa bancară din SUA este închisă luni pentru o sărbătoare naţională.

Ratele medii ale dobânzilor practicate de băncile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi se află luni la 0,05% – 0,42% pe an, faţă de 0,06% – 0,43% pe an vineri.

Ratele medii ale dobânzilor pentru plasamentele pe termen de o săptămână se situează la 0,11% – 0,6% pe an, în scădere uşoară de la 0,12% – 0,62% în şedinţa anterioară.

Dobânda ROBOR pentru plasamente cu scadenţă la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile pentru cele mai multe credite în lei acordate de bănci pe termen scurt şi mediu, a stagnat la 1,6% pe an.

Ponta, despre criza francilor: Să nu vindem iluzii. Nu e ceva ce ţine de un partid, de un Guvern

Premierul a declarat, luni, că nu există o soluţie a unui partid în privinţa crizei francilor elveţieni şi nu ţine de un Guvern, el făcând apel la ”a nu vinde iluzii şi la a nu crea aşteptări nerealiste”.

”Nu există o soluţie a unui partid. Există doar posibilitatea, în discuţiile cu BNR, cu băncile private, cu grupurile parlamentare, să vedem ce măsuri legislative se pot adopta. Vreau să fac un apel: E vorba de 75.000 de persoane. Cu siguranţă, dacă se poate face ceva pentru sprijinul acestora, s-a discutat, domnul Vâlcov cu BNR, mai multe posibilităţi. Însă vreau, şi eu îmi asum acest lucru, vreau să nu vindem iluzii, vreau să nu creăm aşteptări nerealiste”, a spus Ponta.

El a precizat că punctul de vedere exprimat de prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu  este unul extrem de demagogic şi care nu se poate aplica într-o societate democratică.

”Ideea e să avem discuţii, să vedem în ce măsură putem sprijini, când apar crize financiare. Nu e ceva care ţine de un partid, de un Guvern. E vorba despre economie de piaţă, despre diverse instituţii publice şi private care au responsabilităţi. Spre deosebire de cei care vor să câştige capital politic prin demagogie, eu cred că asemenea măsuri nu se pot face decât după ce discuţi şi ai opinia specialiştilor că sunt fezabile”, a mai spus Ponta.

Liderul PSD a anunţat, luni, că va susţine demersul PNL de convocare în sesiune de urgenţă a Parlamentului pentru adoptarea legii insolvenţei persoanei fizice, în contextul creşterii francului elveţian, arătând că se bucură că formaţiunea liberală „vine cu o poziţie raţională”.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

Simulările pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat vor avea loc și în acest an! Ministerul Educației: „Din simulări va rezulta nivelul cunoștințelor elevilor”

Anunțul a fost făcut de Ministerul Educației, iar președintele Consiliului Național al Elevilor a declarat că propunerea acceptată de Minister… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Restricții mai DURE de intrat în Marea Britanie. Prezentarea testului COVID negativ și carantinarea, necesare

Începând cu săptămâna viitoare, este nevoie de prezentarea unui test COVID negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

INFOTRAFIC: Restricții de circulație, vineri, pe Valea Oltului, pentru decolmatarea șanțurilor de aluviuni . Recomandări pentru șoferi

Traficul se va desfășura dirijat, vineri, 8 ianuarie, pe Valea Oltului, DN7 Râmnicu Vâlcea – Sibiu, între kilometrii 227 și… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Haos la Ministerul Sănătății: Un angajat a trimis spitalelor o somație greșită privind vaccinarea

Haos la Ministerul Sănătății după ce un angajat a trimis spitalelor o somație greșită privind vaccinarea. La câteva ore după… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Unii patroni anunță că nu îi vor primi la muncă pe cei nevaccinați. 5 milioane de angajați își așteaptă rândul la vaccinare

Angajatorii sunt cei care îi înscriu pe liste pe angajați, 5 milioane dintre aceștia își așteaptă rândul la vaccinare. Romania… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

VIOLENȚELE din SUA: Primul polițist DECEDAT la protestele de la Washington. Bilanțul ajunge la 5 MORȚI

Brian D. Sicknick a fost rănit miercuri, într-o confruntare cu protestatarii, şi a revenit la biroul diviziei, unde i s-a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Fumătorii, risc dublu de infectare și deces din cauza COVID-19. STUDIU recent despre legătura dintre fumat și cazurile grave

Fumătorii au risc dublu de infectare și deces din cauza COVID-19. Cercetătorii au descoperit că toți fumătorii aveau șanse mai… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

2 Comentarii

xxl 19 ianuarie 2015 at 15:09

Si acum ce asteapta aia cu credite in CHF ? Sa fie preluate datoriile lor la bugetul de stat cum au cerut cand au manifestat in fata BNR ? … si sa fie platite de prostime din taxe si impozite ? Nu tata… v-ati asumat un risc cand ati luat creditul asa ca daca nu-l mai puteti achita duceti cheile casei frumusel la banca ! Asta inseamna CAPITALISM ! Insa multi dintre voi aia cu credite in valuta va dati de dreapta, vreti masuri de dreapta dar numai atunci cand nu va „lezeaza” interesele !

albaiulian 19 ianuarie 2015 at 16:13

Asta-i viata…si eu am scos 30.000 euro acu 9 ani cand era 3,40 euro si acu este 4,50……
Am muscat-o! Asta-i viata, doar ca sunt unii care si-au luat casa doar din credit….acolo este deja dezastru….

Comentariile sunt oprite