Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Un magazin din Blaj delapidat cu sute de mii de lei : Autorul furtului a jucat banii la păcănele. Cum a scăpat de închisoare

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Un magazin din Blaj delapidat cu sute de mii de lei : Autorul furtului a jucat banii la păcănele. Cum a scăpat de închisoare

Doi foști angajați ai unei societăți specializate în vânzarea de mobilă din Blaj au scăpat de acuzațiile penale ca urmare a prescrierii faptelor, dar trebuie să plătească prejudiciul de sute de mii de lei.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Curtea de Apel Alba Iulia a respins definitiv în 10 ianuarie 2023 apelul formulat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Blaj și a menținut soluți pronunțată de instanța de fond.

Judecătoria Blaj a stabilit, anterior, încetarea procesului penal pentru infracțiunea de delapidare în formă continuată (193 acte materiale), pentru care a fost trimis în judecată inculpatul Nicolae B., respectiv pentru infracțiunile de fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (şapte acte materiale), complicitate la delapidare în formă continuată (două acte materiale) şi delapidare (două acte materiale) pentru care a fost trimisă în judecată inculpata Elena M.

Cei doi au fost acuzați că în perioada 2014 – 2015 au provocat societății un prejudiciu total în valoare de 271.283 lei, în final fiind obligați să restituie suma de 254.430 lei. Mare parte din bani ar fi fost jucați de bărbat la păcănele.

Potrivit rechizitoriului, în desfășurarea activității de gestionar la magazinul din Blaj, care avea ca obiect de activitate vânzarea de mobilier, faianță, gresie, adezivi, etc., bărbatul și-a însușit în repetate rânduri sume de bani, astfel: în momentul în care un client se prezenta la magazin pentru a cumpăra un produs, acesta făcea o comandă verbală pentru produsul respectiv, apoi achita un avans, pentru care inculpatul elibera bon fiscal și factură. În aceeași zi sau în zilele următoare, i se livra produsul la domiciliu, unde era montat de către inculpat și colegul său, iar cu acea ocazie, clientul achita diferența de preț pe care o încasa acesta, dar pentru care nu i se mai elibera bon fiscal, astfel încât inculpatul își însușea banii.

O altă modalitate de operare, prin care sustrăgea sume de bani, era prin intermediul creditelor făcute de cumpărători. Din momentul în care era comandat produsul și până la aprobarea creditului și virarea banilor direct în contul societății, produsul rămânea rezervat în magazin, astfel încât dacă un nou client dorea să cumpere același produs, inculpatul îi spunea noului client că produsul este reținut pentru o persoană care dorește să-l achiziționeze în rate, dar i se va putea vinde produsul în cazul în care nu va fi aprobat creditul, iar răspunsul de obicei stabilea că i se va comunica vinerea când efectua și transportul produsului la domiciliul clientului.

Astfel, chiar dacă creditul era aprobat pentru produsul rezervat în magazin, de obicei vinerea, după ce se făcea raportul zilnic, inculpatul împreună cu colegul său efectuau transportul produsului deja vândut, la cel de-al doilea client căruia i-a spus să aștepte răspunsul, apoi încasa întreaga contravaloare a produsului, fără a elibera documente justificative și fără a depune banii în casieria magazinului, dar totodată produsul era achitat în urma aprobării creditului de către societatea creditoare.

În realitate, același produs era vândut de două ori, inculpatul încasa banii de la clientul la care îi livra și monta produsul, iar acei bani îi însușea în interes propriu, dar în același timp, în majoritatea cazurilor erau aprobate și creditele, plata era efectuată către magazin, iar inculpatul făcea o nouă comandă pentru produsul achitat prin împrumut bancar.

Bărbatul a fost ajutat de o angajată a societății, care i-a acoperit lipsa în gestiune prin întocmirea de operațiuni contabile fictive. Femeia era singura persoană care opera registrul de casă și avea acces la programul de contabilitate, care era parolat. Aceasta s-a sesizat în momentul în care un alt angajat i-a transmis angajatei că unul dintre colegi „juca la păcănele”. Contabila a dispus realizarea unui inventar și a constatat lipsa uriașă din gestiune. În loc să îl opreasc, l-a ajutat să delapideze bani în continuare și i-a acoperit activitatea infracțională.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Apel umanitar pentru o familie originară din Apuseni, rămasă fără casă în urma unui incendiu

Ziarul Unirea

Publicat

în

Apel umanitar pentru o familie originară din Apuseni, rămasă fără casă în urma unui incendiu Un apel umanitar a fost lansat pentru familia Doncea, originară din Apuseni. Oamenii au rămas fără un acoperiș deasupra capului în urma unui incendiu violent. Citește și: FOTO Ce mai aruncă oamenii din Alba, în Săptămâna Mare: Trei pui de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea