Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Un bărbat din Alba, care în trecut a tras cu pușca intenționat spre un alt om, a obținut permis de port-armă letală. Motivarea instanței

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Un bărbat din Alba, care în trecut a tras cu pușca intenționat spre un alt om, a obținut permis de port-armă letală. Motivarea instanței

Un bărbat din Alba care a fost condamnat în trecut pentru uz fără drept de armă letală a reușit să obțină în instanță autorizaţie pentru deţinerea, portul şi folosirea unei arme cu destinaţie vânătoare.

Citește și: Un bărbat din Alba care a tăiat un arbore pentru a-și încălzi familia, riscă să ajungă la închisoare. Gorunul, evaluat la 204 lei

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Serviciul specializat din cadrul IPJ Alba a refuzat să îi elibereze autorizația ca urmare a dosarului penal care a existat în urmă cu șapte ani. Reprezentanții poliției au precizat că, deși au trecut mai mulți ani de la pronunțarea pedepsei, bărbatul (Simion P.) prezintă totuşi pericol pentru ordinea şi liniştea publică.

„Este vorba despre săvârşirea unor fapte de natură penală foarte grave, având în vedere toate circumstanţele săvârşirii, atitudinea manifestată de reclamant de-a lungul procesului penal, reţinându-se de către instanţă nesinceritatea acestuia, faptul că a fugit de poliţie, faptul că a executat foc în direcţia unei persoane”, a susținut instituția în răspunsul la acțiunea depusă de reclamant în justiție.

În plus, s-a mai precizat că este o persoană care săvârşeşte cu lejeritate fapte de natură penală şi fapte antisociale.

Bărbatul a fost condamnat în 2017 la pedeapsa de 1 an închisoare pentru uz fără drept de armă letală, cu amânarea aplicării pedepsei pe perioadă de 2 ani. A fost judecat și pentru complicitate la braconaj, dar a fost achitat.

În condițiile în care în perioada termenului de încercare nu a mai săvârșit o faptă penală, condamnarea a fost ștearsă din cazierul acestuia. Prin urmare, a cerut din nou să primească autorizație pentru deținerea unei arme de vânătoare, dar a fost refuzat. În instanță, surprinzător, reclamantul a avut câștig de cauză.

Dreptul exclusiv de apreciere al Poliției, contestat

„Nu poate fi primită susținerea recurentului (IPJ Alba – n.r.) că ar avea un drept exclusiv de apreciere/ oportunitate, întrucât, deși Legea nr. 295/2004 conferă pârâtului IPJ – o larga marjă de apreciere, aceasta nu poate fi exercitată discreționar, cu exces de putere, ci circumstanțiat și fundamentat legal. În contextul în care nu s-a susţinut existenţa şi a unor alte împrejurări care coroborate cu faptul condamnării să impună concluzia că reclamantul prezintă pericol pentru ordinea publică, siguranţa naţională, viaţa şi integritatea corporală a persoanelor, se constată că doar faptul condamnării reclamantului (…) nu poate atrage incidenţa prevederilor legale”, a susținut instanța de la Curtea de Apel.

Magistratul a mai susținut că prin folosirea sintagmei „pericol pentru ordinea publică” legiuitorul nu se referă exclusiv la pericolul social al unei fapte de natură penală, în sensul definit de dispozițiile Codului penal, ci are în vedere un sens mai larg al acestei noţiuni.

„Ca atare, în examinarea dreptului de port armă şi folosire a unei arme este necesar a se stabili dacă doritorul sau posesorul armei prezintă pericol actual, prezent si efectiv pentru ordinea publică, împrejurare neconfirmată de probele dosarului. Mai mult instanța observă că cererea reclamantului pentru eliberarea autorizație a fost formulată la timp îndelungat după expirarea termenului de încercare, astfel încât în evaluarea pericolului social nu mai poate fi invocată fapta din 2015 pentru care s-a dispus o condamnare”, a completat judecătorul.

În 17 ianuarie 2024 a fost respins recursul IPJ Alba, instituția fiind obligată, astfel, să elibereze autorizația pentru deținere de armă letală destinată vânătorii.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Un elev de la Colegiul Național ,,Lucian Blaga” Sebeș, premiul III și mențiune la etapa națională a olimpiadei de limba germană modernă. A fost selectat pentru cursurile de formare pentru selectarea la faza internațională

Ziarul Unirea

Publicat

în

Un elev de la Colegiul Național ,,Lucian Blaga” Sebeș, premiul III și mențiune la etapa națională a olimpiadei de limba germană modernă. A fost selectat pentru cursurile de formare pentru selectarea la faza internațională Maxim Mucenicu, elev de la Colegiul Național ,,Lucian Blaga” Sebeș, a obținut premiul III și mențiune la etapa națională a olimpiadei […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea