Rămâi conectat

Actualitate

Un bărbat din Alba a fost condamnat la închisoare cu suspendare după ce a tăiat 26 de arbori din pădurea comunei Arieșeni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Un bărbat din Alba a fost condamnat la închisoare cu suspendare după ce a tăiat 26 de arbori din pădurea comunei Arieșeni

Un bărbat din comuna Arieșeni a fost condamnat la închisoare cu suspendare pentru că a tăiat ilegal 26 de arbori din pădurea aparţinând Primăriei Comunei Arieşeni.

Arborii tăiați aveau un volum total de 20,43 mc. Ancheta poliției a stabilit că prejudiciul provocat se ridică la 10.373 lei. În fața instanței, bărbatul (D. P.) a declarat că terenul de pe care au fost tăiaţi ilegal arborii îl foloseşte de aproximativ 60 de ani şi aparţine familiei lui din moşi-strămoşi.

Când a primit terenul moştenire de la tatăl său, nu se aflau arbori crescuţi, ci era teren fânaţ, dar odată cu trecerea timpului pe respectivul teren au crescut arbori de esenţă răşinoase şi foioase. ”Terenul figurează înscris la APIA ca şi teren fânaţ, iar cei de la APIA l-au somat să cureţe terenul de arbori, în caz contrar îi vor tăia subvenţia pentru teren.

În urma tăierii ilegale a arborilor, o parte din materialul lemnos rezultat, în speţă crengile le-a ars pe terenul respectiv, iar materialul lemnos rămas l-a folosit acasă ca lemn de foc”, a spus acesta, potrivit Judecătoriei Câmpeni. În timpul verificărilor, bărbatul a indicat locul şi cele 26 de cioate, 14 de esenţă foioase, respectiv fag, şi 12 de esenţă răşinoase, respectiv molid.

”Valoarea prejudiciului este de peste 50 de ori preţul mediu al unui metru cub de masă  lemnoasă pe picior la data comiterii faptei, iar valoarea masei lemnoase sustrase este de peste 20 de ori preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior. Din probele astfel administrate, în afara oricărei îndoieli rezonabile, se va reţine că inculpatul a comis cele două fapte pentru care s-a dispus trimiterea în judecată, cu forma de vinovăţie intenţie, acestea întrunind elementele constitutive ale unor infracţiuni”, arată instanța din Câmpeni, în hotărârea din 30 august 2022.

În final, cetățeanul din Arieșeni a fost condamnat la 1 an și 9 luni de închisoare, cu suspendare sub supraveghere pe un termen de 2 ani. În acest timp, va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile. Acesta a fost obligat să achite suma de 6.102 lei despăgubiri civile către Primăria Arieșeni și 4.271 lei către Garda Forestieră Cluj.

Dorin ȚIMONEA


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Pensii 2024 | Aproximativ 4 milioane de vârstnici nu își vor primi pensiile până de paște. Care este motivul

Bogdan Ilea

Publicat

în

Pensii 2024 | Aproximativ 4 milioane de vârstnici nu își vor primi pensiile până de paște. Care este motivul În jur de 4 milioane de seniori nu vor primi pensiile până de paște sau doar după paște, datorită poștei române care va avea un program special în următoare minivacanță. Livrarea acestora va începe pe 2 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea