Rămâi conectat

Actualitate

Ultima ora: PD-L, UNPR şi UDMR vor o regionalizare de tip stalinist a României. Judeţul Alba urmează să fie desfiinţat şi împărţit între Cluj şi Hunedoara.

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Potrivit informaţiilor apărute pe pagina ziarului „Gândul”, PD-L pregăteşte o ultimă ofertă de compromis pentru UDMR în privinţa reorganizării administrative a ţării, ofertă în urma căreia judeţul Alba ar urma să fie desfiinţat, partea de Nord a judeţului (Aiud, Blaj şi Ocna Mureş) ar urma să aparţină de judeţul Cluj, iar partea de Sud (Alba Iulia , Sebeş) ar trece la judeţul Hunedoara, care ar avea capitala la Deva.

Proiectul PD-L are la bază vechea împărţire teritorial-administrativă stalinistă, anterioară anului 1968, conform acestuia urmând să fie create 12 – 14 regiuni. Potrivit ziarului „Gândul”:

„În cazul în care ar fi pus în practică, planul PDL va duce la înghiţirea mai multor judeţe actuale în noile structuri. Spre exemplu, judeţul Alba ar fi împărţit între Cluj şi Hunedoara, partea de est a Sălajului ar trece în componenţa Crişanei, iar cea vestică în graniţele Clujului. Braşovul ar cuprinde judeţele Sibiu şi Covasna, în timp ce Bacăul ar primi autoritate asupra Neamţului. S-ar reînfiinţa regiunile istorice Banat, Maramureş şi Oltenia, iar Moldova ar fi împărţită în două regiuni: una care va cuprinde Iaşi, Neamţ, Suceava şi Botoşani , cu capitala la Iaşi şi o a doua care se va întinde pe teritoriul judeţelor Bacău, Vaslui şi Vrancea, cu capitala la Bacău.

Pentru delicata problemă a Ţinutului Secuiesc , pedeliştii au în vedere spargerea în două a actualelor judeţe cu populaţie majoritar maghiară, astfel încât Harghita şi marea parte a Mureşului să fie reunite într-o singură regiune, iar Covasna să treacă sub autoritatea Braşovului. În cazul în care se vor lovi de un refuz al partenerilor de guvernare, democrat-liberalii ar putea apela la propunerea preşedintelui PDL Braşov, George Scripcaru, care a lansat încă din primăvară ideea recunoaşterii ca entitate culturală a Ţinutului Secuiesc, dincolo de graniţele administrative ale regiunilor.”

Hava şi Dumitrel trebuie să îşi spună răspicat părerea” – potrivit declaraţiei postate pe contul de facebook, de către vicepreşedintele PNL Alba, domnul Florin Roman:

„Cei interesați încă de soarta acestui judeţ o mai pot face protestând împotriva proiectului aflat în discuție în coaliţia PDL-UNPR-UDMR despre regionalizare. Acesta prevede nici mai mult, nici mai putin, ca partea de centru şi sud a județului, adică Sebeşul şi ALBA IULIA să devină parte a județului Hunedoara, cu capitala la Deva, iar zona AIUD, BLAJ, OCNA MUREŞ trec la județul Cluj. Adică județul ALBA DISPARE conform acestui proiect de compromis cu UDMR. De aceasta data, Ion Dumitrel si Mircea Hava, lideri naţionali ai PDL trebuie să își spună răspicat părerea!”

Conform preşedintelui PSD Alba Iulia, avocatul Ovidiu Jidveian : „soluţia liderilor PDL Alba pentru relansarea economică a judeţului , este sa-l desfiinţeze”

„Practic pe langă faptul că trăim în unul dintre cele mai slab dezvoltate municipii – reşedinţă de judet , vom intra in curând în anonimat şi ca centru administrativ al tarii cu consecintele de rigoare – se pierd 3-4000 locuri de munca , se pierde orice interes pentru investitii . Mulţumim PDL ALBA pentru „interesul” care-l manifestati capitalei de suflet a romanilor ! Cert este  ca  trebuie făcut ceva . Populaţia  judeţului  trebuie  sa zica   un NU răspicat şi acestui abuz PDL , trebuie  ca noi, atât politicienii cât şi societatea civilă să complinim lipsa de interes şi de reacţie a autorităţilor locale. Se pare că soluţia liderilor PDL Alba pentru relansarea economică a judeţului , este să-l desfiinţeze !! .”

Update 1: 

Referindu-se la noua hartă apărută în contidianul on-line Gândul şi prezentată ca find obţinută de la PDL din surse sigure, hartă conform căreia judeţul Alba ar urma să fie împărţit între judeţele Cluj şi Hunedoara, vicepreşedintele PDL Mircea Hava a făcut următoarele precizări: „Îi rog pe toţi marii politicieni de mucava, pe scriitorii de pe internet care nu au ce face în lumea reală să stea liniştiţi şi să nu mai agite lumea cu tot soiul de gogoriţe. Nişte cretini care pun paie pe foc. Nu există nicio hartă, deci nu aveau „sursele” ce da. Este o făcătură. Deocamdată nu există decât o discuţie despre regionalizare. Cum au apărut informaţii despre o asemenea discuţie, cum toată lumea a început să împartă ţara. Dar ceea ce se discută este mult mai profund: care este statutul regiunii, care vor fi atribuţiile regiunii, ce se întâmplă cu serviciile organizate la nivel judeţean – unde se duc ele la primării sau la nivelul regiunii, dar ce soartă vor avea proiectele de dezvoltare gândite tot la nivel judeţean… Sunt multe lucruri care trebuie lămurite. Sunt foarte multe legi care vor trebui modificate… Trebuie să ne gândim ce câştigăm ca ţară din regionalizare şi ce pierdem! Lucrurile nu sunt atât de simple ca redesenarea unei hărţi. Nimic nu este decis şi avem foarte multe de discutat încă. Eu nu cred că regionalizarea se va face, cel puţin nu într-un orizont de timp apropiat.E drept că toţi politicienii de mucava au prins tema şi o întorc pe toate părţile. Eu ştiu mai multe despre aceste discuţii şi pot să vă spun, de exemplu, că regiunle se vor face probabil pe criterii politice şi sediul regiuni nu va fi ales pe criterii economice, ci se va avea cel mai probabil în vedere un criteriu geografic de accesibilitate a acestui centru administrativ de la distanţe comparabile de către toţi cetăţenii. Într-o soluţie ca cea prezentată acum de ultimă oră, cu Alba Iulia, Deva şi Sibiu, sediul va fi la Alba Iulia. Deva nu va fi capitală de regiune, numai cineva fără minte poate crede asta. În ultimii ani Alba Iulia s-a dezvoltat foarte bine şi luând în calcul şi poziţia geografică este principala candidată pentru capitală. Cei care strigă acum că trebuie să-mi spun răspicat părerea să compare ce s-a făcut de când este Hava vicepreşedinte la PDL pentru Alba Iulia şi judeţul Alba şi ce s-a făcut pe timpul cănd erau ei la putere şi aveau şi un cuvânt de spus în partidele lor. Dar nu vreau să intru mai departe într-o polemică cu ei cu atât mai mult cu cât, repet, în ceea ce priveşte regionalizarea totul este la nivel de discuţii.”

Update 2:  Ion Dumitrel: „Ruperea judeţului prin regionalizare este doar o ştire de presă fantezistă”

Preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, a catalogat ultima variantă a regionalizării României care prevede ruperea judeţului în două şi împărţirea lui între Cluj şi Hunedoara, drept „o ştire de presă fantezistă”. „Îmi păstrez acelaşi punct de vedere ca şi acum câteva luni când a mai fost adus în discuţie subiectul regionalizării, şi anume existenţa judeţului Alba este absolut necesară pentru o dezvoltare echilibrată a României. Împărţirea judeţului Alba între Cluj şi Hunedoara este o doar o poveste fantezistă care a apărut în presă. Gândiţi-vă de exemplu la reţeaua de apă şi canalizare gestionată de Apa CTTA, cum ar putea ea să fie împărţită în două judeţe? Şi acesta este doar un exemplu”, este de părere Dumitrel. Şeful judeţului a ţinut să sublinieze că nu face parte din Biroul Permanent Naţional al PDL şi nu participă la deciziile care se iau la nivel naţional, însă chiar şi aşa a spus că nu are cunoştinţă ca această variantă de regionalizare să se fi discutat la Bucureşti. „E o poveste de presă, cetăţenii judeţului nu ar trebui să-şi facă probleme”, a dat asigurări Ion Dumitrel. „Eu, spre deosebire de Teodor Atanasiu, nu vreau desfiinţarea judeţului. Liberalii vor regionalizarea şi desfiinţarea judeţului Alba pentru că nu pot să câştige niciodată alegerile aici”, a adăugat prim-vicepreşedintele PDL Alba. (I.P.)

Update 3: ” De luni întregi atrag atenţia asupra pericolului imens de dispariţie a judeţului Alba”

Ultima ofertă făcută de PDL partenerilor de guvernare de la UDMR este şi cea mai generoasă, având în vedere că le împlineşte şi toate visele: o regiune autonomă maghiară în centrul ţării şi o regiune cu puternice influenţe maghiare în Crişana.În aceste condiţii, USL-ului nu-i rămâne decât să se opună din toate puterile, să prelungească cât mai mult dezbaterea parlamentară. Dacă actuala putere va încerca să treacă acest proiect de lege prin asumarea răspunderii, nu ne rămâne decât ca anul viitor, după ce preluăm noi puterea, să readucem lucrurile pe făgaşul lor normal şi să revenim asupra acestei legi. De la ivirea acestei idei a regionalizării, de luni întregi, am atras atenţia asupra pericolului imens de dispariţie a judeţului Alba. Dispariţie cauzată de proasta gestionare a judeţului Alba de către liderii locali Hava şi Dumitrel, care sunt de altfel şi liderii naţionali ai PDL. Aceştia fac pe durii acasă, în Alba, iar la Bucureşti sunt iepuraşi cuminţi care îşi iau pamperşii să nu se vadă urmele curajului şi tac chitic în faţa şefilor, ca să-şi poată rezolva problemele lor personale. Partidul de la guvernare va refuza clar un referendum pe tema regionalizării, pentru că ştie sigur că nu va avea suportul populaţiei în acest proiect. Sper însă ca UDMR-ul să fie totuşi un partid mai rezonabil şi să nu aprobe această reorganizare făcută în pripă” a declarat preşedintele PNL Alba, deputatul Teodor ATANASIU.

Update 4:  Florin Roman, vicepreşedinte PNL Alba: „Dl Hava a găsit de cuviinţă să ne facă pe toţi la grămadă „cretini”: politicieni, opozitie, bloggeri. Pentru că „vorbim” despre ce nu îi convine lui şi îi stricăm planurile. A mai încercat unul de tristă amintire să îi facă pe oamenii din Piaţa Universităţii în 1990 „golani” şi stiţi ce a ieşit”…

Nu putem accepta desfiinţarea Capitalei Marii Uniri!   

Aflăm cu surprindere că liderii PDL vor să desfiinţeze judeţul nostru, Capitala Marii Uniri, totul pentru a le face pe plac partenerilor de la UDMR, care nu doresc păstrarea celor 8 regiuni de dezvoltare. Ce să înţelegem, că fără ca români să fie consultaţi, va fi împărţită o ţară sărăcită de un guvern incompetent, care calcă totul în picioare pentru a-şi atinge scopul: câştigarea alegerilor? Aşteptăm ca liderii PDL locali să-şi demonstreze forţa, că am mai auzit o dată că Alba va fi capitala regiunii şi de la centru s-a propus Braşovul! Din păcate, de plătit tot noi vom plăti şi de acum înainte, fie că vrem, fie că nu să acceptăm planurile pedeliste de reorganizare a corupţiei, corupţie care înfloreşte sub guvernarea PDL!

Ioan DÎRZU, preşedintele PSD Alba

Update 5:

Lasaţi judeţul Alba în pace şi lăsaţi-l altora care ştiu să îl conducă!

Judeţul Alba are probleme economice majore. Actuala conducere nu e în stare să le rezolve, e evident. E aceeaşi situaţie ca şi în alte judeţe. Ce s-a gândit atunci PDL? Hai să dăm vina pe organizarea ţării! Vă puteţi imagina? Au puterea, fac ce vor, fură, au dus ţara în colaps şi cum se scuză ei? „Ţara e prost organizată domnilor”! „Noi am încercat, dar ne ţine pe loc organizarea asta”. Ridicol.            Nu e doar o scuză penibilă. Este şi un pretext ca să rearanjeze ţara astfel încât să obţină ei mai multă putere. Cu alte cuvinte să taie şi să dezintegreze judeţe astfel încât să îşi dea tot lor mai multe şanse să câştige putere. Nu interesul, vezi Doamne!, pentru „binele ţării” îi frământă pe ei. Ce îi preocupă este: cum să taie în două sau în trei judeţele unde opoziţia e la conducere ca să le reducă din importanţă; cum să mute comune şi oraşe ca bişniţarii de la un judeţ la altul pentru ca oamenii lor să aibă bugete mai bogate pe mână.  E gaşca PDL de la Cluj mai puternică? Atunci iau o halcă din judeţul Alba, ca la măcelărie, şi le-o pun în braţe baronilor PDL de Cluj. Ce interese publice!? Ce bine comun!? Apoi ce facem cu restul din ce mai rămâne din judeţul Alba? Păi lipim pe undeva pe la alte judeţe. Asta e intenţia PDL: să şteargă Alba de pe harta ţării. Să împartă localităţile pe ici şi colo pe la alte judeţe. Mai nou vor să mute o parte la Cluj şi o parte la Hunedoara. Adică să avem capitala de „regiune” la Deva sau la Cluj Napoca. Alba Iulia de exemplu ar deveni un oraş în judeţul Hunedoara, iar Blajul un oraş în judeţul Cluj..

Soluţiile reale lipsesc la PDL cu desăvârşire – alea în care faci ceva pentru oameni, creezi locuri de muncă, aduci investiţii. Nu s-a dus nimeni de la Consilul Judeţean Alba să propună vreunui investitor să vină să deschidă o întreprindere la noi în judeţ. Nimeni nu a discutat din proprie iniţiativă cu nici o Cameră de industrie a unei ţări străine – deşi avem afaceri cu capital străin, european, prezente deja aici şi care ar putea ajuta mult. Ei, pedeliştii, stau şi aşteaptă. Aşteaptă bani de la Bucureşti, fonduri de la tovarăşa prim-secretar Udrea şi se bat între ei în PDL pe puţinul pe care îl are ţara. Ei aşteaptă să vină, nu e clar de unde, de ce sau cum, nişte investitori. Iar când nu vine nimeni să bage un euro în judeţ se lamentează că: „e criză” sau că „nu suntem atractivi”. Dar ce fac ei, repet asta, ca să vină oamenii aceia cu bani? Cine ştie în lumea asta unde e Alba pe hartă şi ce avantaje ar avea dacă ar veni aici? Cine ştie despre Alba daca nu te duci tu la el să îi arăţi? Un preşedinte de Consiliu Judeţean ar trebui să îşi rupă pantofii şi să îşi usuce gura umblând şi vorbind cu investitori. Evident, pentru asta trebuie să ştii măcar o limbă străină şi să ştii să te exprimi, să reprezinţi judeţul cu adevărat, cu ştaif. Mai trebuie să ai în jurul tău nişte oameni capabili care să aibă idee despre economia reală, despre afaceri (nu alea pentru partid, sic!) şi despre marketing. De ce ar trebui oare să suportăm noi pe lângă incompetenţa lor şi un atac la identitatea noastră ca judeţ? E inacceptabil ca zone cu tradiţie istorică să fie aruncate la coş doar pentru un interes meschin al PDL. Daţi-vă la o parte domnilor, plecaţi, lăsaţi-ne ţara în pace şi judeţele, lăsaţi pe alţii să administreze. România nu e a voastră să vă bateţi joc de ea. Luaţi-vă cutia de carioci şi planşa de desen şi jucaţi-vă în altă parte, nu cu destinele şi identitatea noastră.

Simone Albani, liberal albaiulian

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

ADMITERE școli militare 2024: Sute de locuri disponibile pentru învățământul postliceal maiștri militari și subofițeri. Condiții de recrutare și calendar

Ziarul Unirea

Publicat

în

ADMITERE școli militare 2024: Sute de locuri disponibile pentru învățământul postliceal maiștri militari și subofițeri. Condiții de recrutare și calendar Centrul Militar Judeţean Alba, prin Biroul Informare Recrutare, desfășoară activități de recrutare a candidaților pentru admiterea în instituţiile militare de învăţământ postliceal. Citește și: FOTO: Povestea Mariei Cioruță, o femeie din Alba, mama a 4 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea