Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

TVA-ul majorat de la 1 ianuarie 2024: Modificările care intră în vigoare anul viitor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

TVA-ul majorat de la 1 ianuarie 2024: Modificările care intră în vigoare anul viitor

O serie de modificări semnificative în ceea ce privește taxa pe valoarea adăugată (TVA) aplicată la locuințe sunt pregătite de Guvernul României. Conform proiectului de lege, cota de TVA pentru locuințe se va majora de la 5% la 9%, intrând în vigoare începând cu 1 ianuarie 2024. 

Nou proiect de lege. Se mărește TVA-ul

Noul proiect de lege aduce cu sine nu doar o creștere a cotei de TVA, ci și o serie de condiții mai detaliate care trebuie îndeplinite pentru a beneficia de cota redusă de 9%. Nerespectarea acestor condiții va duce la aplicarea cotei standard de TVA de 19%. Astfel, guvernul dorește să încurajeze achiziționarea locuințelor care corespund unor criterii specifice și să evite speculația imobiliară.

Ministrul Finanțelor a declarat că TVA-ul pentru panouri fotovoltaic va fi majorat de la 5 la 9%, iar TVA-ul pentru HoReCa rămâne la 9%.

Cluburile, sălile de sport și festivalurile vor trebuie să plătească 9% TVA, față de 5% cât era până acum.

TVA majorat de la 1 ianuarie 2024

Marcel Boloș a vorbit luna trecută despre majorarea TVA-ului și modificările care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024, explicând că la alimente și medicamente, acesta nu se va majora.

„Nu se majorează TVA la alimente si medicamente. Așa rămâne. Este agreat în Coaliție. Este pentru protejarea populației. O astfel de măsură ar fi fost catastrofală pentru ambele partide. Afectăm direct populația prin consumul de alimente și medicamente. În centrul măsurilor a fost să protejăm oamenii și mediul de afaceri. Nu va exista cota de TVA peste 19%. Noi suntem printre puținele țări din UE care avem cea mai redusă cotă de TVA”, a dat asigurări Boloș.

Este adevărat că economia are de recuperat (…). A fost un agrement în coaliția de Guvernare, astfel încât aceste cote, care sunt o facilitate pentru România, să fie menținute și să putem să avem totuși o abordare pe termen lung pentru ceea ce înseamnă atragerea de investiții și protejarea populației”, a mai explicat ministrul.

TVA-ul va crește și pentru produsele bio-tradiționale, de la 5, la 9%, iar ministrul de Finanțe a spus că este vorba despre „o aliniere”.

„Este o aliniere, fiindcă era o disproporționalitate în ceea ce privește produsele alimentare și gândirea pentru coaliție a fost să avem această aliniere a cotei de TVA pentru produsele alimentare și, din punctul acesta de vedere, probabil că se va ajunge la forma finală a deciziei în coaliție pe acest demers”, a mai spus oficialul.

TVA-ul pentru energia termică rămâne la 5%, iar autoritățile nu își doresc ca populația să fie afectată, așadar nu va crește TVA-ul al lemnele de foc și energia termică în plină iarnă. Cu toate acestea, TVA-ul va crește pentru panourile fotovoltaic.

TVA la locuințe

Guvernul va modifica politica fiscală și în privința TVA-ului la locuințe.

În proiectul de lege apare o majorare de cotă de 9%, față de 5%, dar și condiții detaliate. Cei care nu le respectă, vor plăti cota standard de TVA de 19%.

Se pare că se va plăti TVA 9% doar pentru livrarea de locuințe cu o suprafață utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodărești, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depășește suma de 600.000 de lei, fără TVA.

Cota de 9% se aplică doar locuințelor care în momentul livrării pot fi locuite ca atare. Dar cota de 5% nu dispare de tot. Cei care au încheiat sau vor încheia acte juridice care au ca obiect plata în avans pentru achiziționarea unei locuințe, vor plăti actuala cotă redusă de TVA de 5% în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2024.

Sursa: playtech.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Program special al Poștei Române în minivacanța de 1 Mai și de Paști. Poștașii vor distribui pensiile aferente lunii mai începând din Joia Mare

Unirea Ziarul

Publicat

în

Program special al Poștei Române în minivacanța de 1 Mai și de Paști. Poștașii vor distribui pensiile aferente lunii mai începând din Joia Mare Compania Națională Poşta Română va modifica programul de lucru al subunităţilor poştale pentru minivacanța de 1 Mai și Paștele ortodox. Astfel, miercuri, 1 Mai, „Ziua Internațională a Muncii”, toate subunităţile poştale […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea