Rămâi conectat

Actualitate

TVA la achiziția de locuințe noi: Ce modificări fiscale au apărut în 2023

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

TVA la achiziția de locuințe noi: Ce modificări fiscale au apărut în 2023

Comparabil cu regimul valabil în 2022, regimul TVA-ului în cazul achiziției de locuințe noi a cunoscut modificări și în 2023. Anul acesta avem un singur plafon – 600.000 de lei – și limitarea la o singură achiziție folosind cota redusă de 5%.

Totodată, pentru a evita interpretările diferite, s-a detaliat și noțiunea de locuință care poate fi, în momentul livrării, locuită ca atare.

Spre deosebire de anul 2022, când erau două plafoane aplicabile, unul cu număr nelimitat de achiziţii şi altul valabil pentru o singură achiziţie, anul acesta Guvernul a decis să schimbe din nou regulile (prin OG 16/2022): avem un singur plafon și un singur set de reguli.

Astfel, cota redusă de TVA – 5% – se aplică în următoarele condiții:

– locuință cu o suprafață utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodărești; suprafața utilă a locuinței este cea definită prin Legea locuinței nr. 114/1996 – este suprafața desfășurată, mai puțin suprafața aferentă pereților, a tuturor încăperilor din care se formează locuința (nu se includ balcoanele și logiile), notează Avocatnet. De asemenea, avem o definiție pentru anexele gospodărești în Legea nr. 50/1991 („În categoria anexelor gospodărești, de regulă în mediul rural, sunt cuprinse: bucătării de vară, grajduri pentru animale mari, pătule, magazii, depozite și altele asemenea. În mod similar, sunt asimilabile noțiunii de anexe gospodărești și garajele, serele, piscinele și altele asemenea.”);

– plafonul de 600.000 de lei include terenul pe care e construită locuință;

– achiziția e făcută de o persoană fizică (singură sau în comun cu alte persoane), nu de o firmă;

– cota redusă de TVA se aplică numai în cazul locuințelor care în momentul livrării pot fi locuite ca atare; această condiție a fost și ea explicitată anul trecut, astfel, caracterul locuibil înseamnă locuințe care în momentul livrării pot fi locuite ca atare reprezintă locuințele care la data livrării îndeplinesc următoarele condiții:

deținătorii acestora au acces liber individual la spațiul locuibil, fără tulburarea posesiei și a folosinței exclusive a spațiului deținut de către o altă persoană sau familie;

au acces la energie electrică și apă potabilă, evacuarea controlată a apelor uzate și a reziduurilor menajere;

sunt formate cel puțin dintr-un spațiu pentru odihnă, un spațiu pentru pregătirea hranei și un grup sanitar, indiferent care sunt dotările existente și gradul de finisare la data livrării.

Cota redusă de 5% poate fi aplicată unei singure achiziții: „Orice persoană fizică poate achiziţiona, începând cu data de 1 ianuarie 2023, în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice, o singură locuinţă a cărei valoare nu depăşeşte suma de 600.000 lei, exclusiv TVA, cu cota redusă de 5%”.

În același context, pentru cei care sunt interesați să cumpere locuințe în 2023 e bine de știut că:

– pentru locuințele vechi, vânzarea se face fără TVA – aceasta fiind una dintre scutirile prevăzute de legea fiscală; însă iată ce înseamnă locuințe vechi: potrivit Codului fiscal, „livrarea unei construcții noi sau a unei părți din aceasta înseamnă livrarea efectuată cel târziu până la data de 31 decembrie a anului următor anului primei ocupări ori utilizări a construcției sau a unei părți a acesteia, după caz, în urma transformării”; asta înseamnă că dacă avem un imobil construit și dat în folosință în 2020, el va fi considerat nou până la 31 decembrie 2021, iar ulterior va fi considerat vechi;

– dacă, în urma unui control, se consideră de către inspectorii fiscali că s-a făcut o aplicare eronată a TVA-ului redus, se poate ajunge la ipoteza în care cumpărătorul să fie obligat să achite o diferență de preț.

Sursa: dcbusiness.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Apa de la robinet, gratuită pentru clienții restaurantelor și cantinelor

Unirea Ziarul

Publicat

în

Apa de la robinet, gratuită pentru clienții restaurantelor și cantinelor Legea nr. 96/2024 care vizează reglementarea accesului gratuit al clienților restaurantelor și cantinelor la apă potabilă de la robinet a fost oficializat săptămâna aceasta, prevederile sale urmând să se aplice începând din 18 aprilie 2024. Totuși, în forma sa finală, prevederea nu instituie o obligație […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea