Ziarul Unirea

„Topul rușinii” din Alba la Bacalaureat 2021, în ATENȚIA Ministerului Educației. Sorin Cîmpeanu: „Prima măsură la care mă gândesc este ca acei profesori să nu mai poată evalua vreodată”

Ministrul Educaţiei, a declarat vineri, după soluţionarea contestaţiilor la examenul de Bacalaureat, că are intenţia ca în fiecare dintre şcolile unde rata de promovare a fost zero să fie trimis Corpul de control al ministrului, pentru analizarea situaţiei. El a reiterat că măsura corectării informatizate la BAC va fi un proiect pilot începând de anul viitor, pentru a fi evitat „subiectivismul uman”, potrivit News.

Trei licee din Alba nu au niciun absolvent care a promovat examenul de bacalaureat, înainte de contestaţii. Este vorba despre unităţi şcolare din Albac, Blaj şi Ocna Mureş.

ELIT

Liceul Tehnologic „Ţara Moţilor” din Albac nu are niciun candidat care a promovat examenul de bacalaureat, din cei 23 de absolvenţi înscrişi.

17 nu s-au prezentat la probe, iar restul de 6 nu au obţinut note suficient de mari pentru a promova Bacalaureatul 2021.

Situaţia este similară la Liceul Tehnologic „Timotei Cipariu” din Blaj, unde s-au înscris, iniţial, 20 de absolvenţi. Dintre aceştia, 2 nu s-au prezentat la probe, iar restul 18 nu au obţinut cel puţin media 6 pentru a promova examenul.

La Liceul Tehnologic din Ocna Mureş s-a prezentat la examen 2 candidaţi din cei 5 înscrişi iniţial. Ambii au medii sub liminta minimă necesară promovării bacalaureatului.

Rata de promovare la examenul de anul acesta de Bacalaureat este de 69,8%, a anunţat ministrul. „Statistic vorbind, este cea mai mare rată de promovare din ultimii zece ani, de la intrarea în vigoare a Legii 1, cu excepţia anului 2017. O singură excepţie”.

În urma analizei celor aproximativ 56.000 de contestaţii, în scădere faţă de anul trecut, când au fost aproximativ 63.000 de contestaţii, au fost modificate notele pentru circa 53.000 de lucrări. Peste două treimi au fost modificate în plus.

În raport cu situaţia anterioară contestaţiilor, 2.467 de elevi au promovat Bacalaureatul.

După contestaţii, judeţul cu cea mai mare rată de promovare este Cluj, 81%, iar cel cu cea mai slabă rată a rămas Ilfov, cu 41%.

Cîmpeanu a semnalat că la „absolut toate disciplinele a existat subiectivism”. Din total, 15% dintre lucrări au fost contestate, un lucru „foarte grav”, a apreciat ministrul. Cea mai mare diferenţă a fost de peste 3 puncte.

El susţine că baremul a fost „foarte corect”, subiectele au fost corect formulate şi că „singurul lucru care rămâne este subiectivismul uman”.

Acesta este „un lucru care poate fi eliminat printr-o procedură, aşa cum am propus, de corectare digitalizată a lucrărilor pentru examenele naţionale începând cu evaluare clasa a II-a, a IV-a, a VI-a şi a VIII-a de anul viitor şi începând cu o evaluare într-un proces pilot, pentru Bacalaureat, tot de anul viitor. Astfel se elimină subiectivismul uman şi putem avea rezultate mult mai concludente, nu doar la nivel de notă pe disciplină, ci pe fiecare subiect, în aşa fel încât putem pregăti introducerea unui Bacalaureat bazat pe evaluarea competenţelor şi nu a cunoştinţelor”.

Sorin Cîmpeanu a precizat că datele i-au parvenit cu câteva minute înainte de conferinţa de presă. El a spus că vor fi verificate din nou situaţiile care „s-au abătut cel mai grav de la normalitate” şi rezultatele analizei vor fi comunicate.

„Aceste rezultatele au fost mai bune decât anul trecut. Până nu voi avea rezultate concrete nu voi spune alte lucruri decât subiectivism”. În 16 situaţii, modificările au fost între trei şi patru puncte. „Prima măsură la care mă gândesc este ca acei profesori să nu mai poată evalua vreodată”.

El a mai spus că a cerut situaţia pentru Evaluarea Naţională. „Avem 12 situaţii în care diferenţele sunt inadmisibil de mari între prima corectură şi a doua. Vom cere acest lucru şi pentru examenul de Bacalaureat. Dintre cele 52.874 de note schimbate, aproximativ 6.000 au diferenţe mai mari de 1 punct. La BAC avem situaţii şi cu peste 3 puncte diferenţă. Vom analiza situaţiile concrete şi vă vom aduce la cunoştinţă rezultatele şi măsurile pe care le-am luat”.

Legat de unităţile de învăţământ unde s-a manifestat „orgoliul” de a avea o rată de promovare mai mare decât în altele, el a spus:„Am făcut şi o recomandare publică şi recomandări şi solicitări în sistem la un mod de corectare echilibrat, de analiză echilibrată, în care să conteze doar interesul elevilor şi nu acel orgoliu de a avea o rată de promovare mai mare decât în alte şcoli. E un fenomen care îşi face simţită prezenţa şi care va trebui să fie eliminat, aşa cum am spus, printr-o corectare informatizată şi prin introducerea unui Bacalaureat bazat pe competenţe. Este un Bacalaureat unitar”.

Sursa: stiripesurse.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

Bărbatul care a fost testat POZITIV cu COVID-19 de 42 de ori și internat de 7. A fost bolnav timp de 10 luni

Un cetățean britanic s-a infectat cu coronavirus la începutul primului val din UK, în 2020. Dar, în timp ce majoritatea… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Voluntarii ASCOR Alba Iulia, MISIUNE filantropică, în satul din Alba declarat „Muzeu Viu”

ASCOR Alba Iulia, alături de câteva familii cu suflet mare, au organizat o acțiune social-filantropică având ca scop întrajutorarea mai… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

FOTO| ICOANA Sfinții Petru şi Pavel–COLECȚIA MNUAI, LAZ, SEC–XIX (pictor Ilie Poenaru)

Despre Sfântul Petru se ştie că îl însoţeşte des pe Dumnezeu în drumurile sale pe pământ şi că ţine Cheile… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOLIU în media din România. Jurnalistul Florin Condurățeanu a MURIT, în urma unui stop cardio-respirator

Jurnalistul Florin Condurăţeanu s-a stins din viaţă. Acesta a suferit un şoc cardio respirator în cursul acestei zile. Doliu uriaş… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

FOTO| Cum arată noile trenuri care vor circula între Cluj-Napoca și Alba Iulia. Au fost aduse din Germania

În aproximativ 3 luni, primele șase automotoare diesel second-hand cumpărate din Germania de compania privată Transferoviar urmează să circule pe… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

REZULTATE Evaluare Națională 2021: Elevii vor afla MÂINE ce note au luat

REZULTATE Evaluare Națională 2021: Elevii vor afla MÂINE ce note au luat Notele obținute de absolvenții ciclului primar la Evaluarea… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

VIDEO| O furtună a DISTRUS tot ce a întâlnit în Moscova. Imagini apocaliptice din capitala Rusiei

Vremea instabilă a făcut ravagii în capitala Rusiei. O ploaie torenţială însoţită de rafale puternice de vânt s-a abătut luni… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

1 comentariu

Dan 9 iulie 2021 at 16:59

Pentru obiectivitate este bine să se publice și media cu care au intrat acești elevi la liceu,

Comentariile sunt oprite