Rămâi conectat

Actualitate

Timbrul de mediu nu va fi înlocuit cu o altă taxă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ministrul Mediului, Daniel Constantin, a spus, vineri, că timbrul de mediu nu va fi înlocuit cu o altă taxă.

El a precizat că a prezentat vineri, în ședința coaliției de guvernare, câteva propuneri pentru înlocuirea timbrului de mediu, una dintre acestea fiind introducerea unui certificat de calitate a aerului — eco-vignetă.

„Intenția noastră a fost și rămâne aceea să facem tot posibilul ca în perioada următoare să degrevăm cât mai mult populația de ceea ce înseamnă taxe și impozite. Plecând de la acest considerent, sigur că nu vom înlocui taxa de timbru pe care am avut-o cu o altă taxă, ci cu un concept pe care începem să-l introducem gradual. În perioada imediat următoare, vom pregăti legislația așa cum ea a fost agreată și cum va fi reformulată în grupul de lucru de la nivelul Ministerului Mediului să introducem acel certificat de calitate a aerului, acele vignete de care s-a vorbit în această perioadă, care vor avea un cost redus. Acele vignete vor fi, dacă vreți, o analiză a autoturismelor care vor circula, în funcția de gradul de poluare”, a precizat Daniel Constantin, ministru al Mediului.

Potrivit acestuia, va fi creat astfel cadrul legislativ astfel încât autoritățile publice locale să decidă în perioada imediat următoare — după ce vor avea și un sistem de zonare a orașelor — dacă vor introduce o anumită taxă pentru aceste mașini sau nu.

„Va fi un certificat de calitate a aerului sub formă de eco-vignete, acestea vor fi eliberate atunci când mașinile merg să facă inspecția periodică, costurile vor fi minimale, doar costurile de printare a acestor eco-vignete, după care, sigur, prin cadrul legislativ pe care îl vom crea autoritățile publice locale vor fi cele care vor hotărî o eventuală taxă sau nu”, a arătat ministrul Mediului.

Constantin a menționat că Ministerul Finanțelor analizează modalitatea de schimbare a impozitului pe autoturisme.

„În momentul de față impozitul pe autoturisme se plătește la nivel local și el se bazează doar pe capacitatea cilindrică. Există o discuție dacă nu ar trebui ca acest impozit să ia în calcul și norma de poluare și emisiile de CO2. Asta e discuția, nu neapărat că ar crește sau ar scădea. Astea sunt lucruri care se vor analiza în perioada următoare. Dacă se va ajunge la o concluzie, o vor prezenta dânșii. Deocamdată, discutăm doar despre ipoteze. Cert este un lucru — nu înlocuim o taxă cu o nouă taxă. E un lucru pe care l-am discutat în campania electorală, un lucru pe care ni l-am asumat în programul de guvernare, ca atare, ceea ce vrem să facem este un sistem modern, care există și în alte state, dar care creează un cadru legislativ la adresa autorităților publice locale, care trebuie să se protejeze de fenomenul de poluare. Aici cred că în perioada următoare va trebui să vorbim mai mult. Ca ministru al Mediului, sunt deosebit de preocupat și îngrijorat de faptul că există trei orașe la nivel național, printre care și Bucureștiul, care sunt în procedură de infringement declarate de Comisia Europeană din cauza poluării. Noi creăm de la nivel central cadrul, dar după aceea e în sarcina autorităților publice locale să hotărască cât de departe vor merge în ceea ce privește protecția mediului”, a detaliat Daniel Constantin.

Sursa Agerpres


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

ANAF i-a luat la ”ochi” pe românii care realizează venituri din chirii

Unirea Ziarul

Publicat

în

ANAF i-a luat la ”ochi” pe românii care realizează venituri din chirii În căutare de bani pentru a acoperi găurile din buget, Guvernul trimite ANAF-ul după contribuabilii suspectați că nu-și declară sursele de venit. Agenția Națională de Administrare Fiscală i-a luat, din nou, la ochi pe românii care fac bani din chirii. „Autoritățile de la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea