Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Temperaturi îngrozitoare în România: Ce este Anticiclonul Cerberus, care aduce un val de caniculă mortală. ANM, avertisment pentru români

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Temperaturi îngrozitoare în România: Ce este Anticiclonul Cerberus, care aduce un val de caniculă mortală. ANM, avertisment pentru români

În România urmează zile de foc, iar specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie au anunțat temperaturi îngrozitoare în România. Ce este, de fapt, Anticiclonul Cerberus, fenomenul responsabil pentru valul de caniculă ce a lovit o mare parte din continent.

Ce este Anticiclonul Cerberus

Săptămâna a început cu o informare meteorologică emisă de specialiștii de la ANM. Potrivit acestora, în perioada 10-14 iulie 2023, România se va confrunta cu temperaturi caniculare.

”Luni, valul de căldură şi canicula vor cuprinde Banatul şi Oltenia, iar în zilele următoare se vor extinde şi în Muntenia, Dobrogea, sudul şi centrul Moldovei, Transilvania şi Crişana”, a transmis ANM.

Prognoza emisă de Administrația Națională de Meteorologie precizează că, în acest interval, valorile afișate de termometre se vor situa între 34 și 37 de grade Celsius și că disconfortul termic se va accentua în special în zonele de câmpie, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

De joi, 13 iulie 2023, până duminică, meteorologii spun că maximele vor atinge și 41 de grade Celsius, chiar 50 de grade Celsius, la soare.

Fenomenul responsabil pentru valul de caniculă ce a cuprins România este numit Anticiclonul Cerberus, acesta fiind, de fapt, o masă de aer extrem de fierbinte ce provine din zona de nord a Africii.

Avertismentul autorităților

Anticiclonul și-a făcut deja simțită prezenta în Europa, cele mai afectate țări fiind Italia, Turcia, Grecia, Portugalia și Spania.

În Sardinia și Sicilia, termometrele au afișat peste 40 de grade Celsius, iar în Torino, Florența și Roma, Cerberus a adus temperaturi de 38 de grade. În ultimele zile, mai multe persoane au avut nevoie de intervenția medicilor, din pricina caniculei.

„Prin câte veri va trebui să mai trecem înainte de a începe să ne convingem de faptul că această creștere a temperaturilor nu este un eveniment sporadic, ci mai degrabă un proces ireversibil care de fapt a început deja”, a precizat imunologul italian Mauro Minelli pentru ziarul Leggo.

În Grecia, în următoarele zile, se așteaptă temperaturi de 44 de grade Celsius.

„Valul de căldură care afectează părți din sud-vestul Europei și nord-vestul Africii este așteptat să se extindă spre est, ajungând în cele din urmă în Orientul Mijlociu, în cursul acestei săptămâni. Comunitățile din regiunile afectate ar trebui să se aștepte la efecte asupra sănătății și la incendii de vegetație”, a avertizat purtătorul de cuvânt al Met Office, Grahame Madge.

Sursa: playtech.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Pensii 2024 | Plata pensiilor pentru luna mai devansată. Pensiile se plătesc înainte de Paște

Unirea Ziarul

Publicat

în

Pensii 2024 | Plata pensiilor pentru luna mai devansată. Pensiile se plătesc înainte de Paște Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, anunță faptul că pensiile vor fi plătite înaintea sărbătorilor pascale. În acest sens, Casa Națională de Pensii urmează să vireze, până pe 30 aprilie, fondurile către Poșta Română și către băncile comerciale. De asemenea, Guvernul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea